Witlofschuitjes met gerookte forel en tonijn tapenade

6 personen 10min Vis gerecht

Heerlijk als bijgerecht, makkelijk en snel te bereiden; witlofschuitjes met gerookte forel en tonijn tapenade. Ideaal gerecht voor de feestdagen!

Ingredienten

  • 125 gram gerookte forelfilet
  • 1 blikje tonijn op water (185 gr)
  • 80 gram zwarte olijven (zonder pit), op waterbasis
  • 5 zongedroogde tomaten (geweld, of indien op olie: goed uitgelekt)
  • 1 stronkje witlof
  • 1 knoflook teentje
  • 1 eetlepel uitgelekte kappertjes
  • kneepje citroensap
  • snufje cayennepeper
  • peper en zout

Benodigdheden

  • Keukenmachine of staafmixer

Bereiden

  1. Verwijder de buitenste lelijke bladeren van de witlof. Pel dan voorzichtig 12 blaadjes van de witlof af.
    Pureer in de keukenmachine (of met de staafmixer) de uitgelekte tonijn, tomaten, knoflook, olijven en citroensap tot een grove massa.

  2. Breng op smaak met cayennepeper, peper en zout. Snijd de forelfilets diagonaal in reepjes. Schep in elk witlofschuitje een lepel tonijntapenaden en leg er dan wat reepjes gerookte forel op. Garneer met een paar kappertjes en serveer direct.

  3. Tip:
    - De tapenade kan prima een dag van tevoren al gemaakt worden.
    - In plaats van gerookte forel kun je ook andere gerookte vis gebruiken, zoals heilbot of zalm.