Zwaardvis carpaccio met sinaasappel en venkel

2 personen 60min Vis gerecht

Heerlijke carpaccio gemaakt van zwaardvis. Lekker als voorgerecht tijdens de feestdagen.

Ingredienten

  • 200 gram zwaardvisfilet (moot)
  • 2 bloedsinaasappels
  • 1/2 venkelknol
  • 1/2 bakje cress of tuinkers
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 theelepel sambal
  • 2 verse dille takjes
  • Versgemalen peper
  • Frylight bakspray/olijfolie

Benodigdheden

  • Huishoudfolie
  • Grillpan
  • Mandoline of kaasschaaf

Bereiden

  1. Snijd of knip de topjes van de dille fijn. Schil de sinaasappel met een mesje zo dik dat de buitenste vliezen verwijderd zijn. Snijd het vruchtvlees tussen de vliesjes uit; doe dit boven een kommetje en vang het uitlopende sap op. Bewaar de partjes.

  2. Rasp de schil van de andere sinaasappel en pers hem uit. Meng de helft van het sap met de sambal, de helft van de fijngesneden dille en 1 eetlepel van de olijfolie en maal er flink wat peper bij. Bestrijk de moot vis met de marinade, pak de moot goed in met huishoudfolie en leg ca. 30 minuten in de koelkast.

  3. Snijd of schaaf ondertussen dunne plakken van de venkel. Maak een mengsel van de rest van het sinaasappelsap, de rasp, 1 eetlepel olijfolie, de kappertjes en flink wat versgemalen peper. Meng dit voorzichtig door de venkel en laat minimaal een kwartiertje trekken.

  4. Neem de zwaardvis uit de koelkast, dep de vis droog met keukenpapier en schroei de vis in een licht met Frylight bakspray ingevette grillpan rondom heel kort dicht (ca. 30 seconden per kant). Leg de vis op een snijplank en snijd in zo dun mogelijke plakjes. Leg op een bord plakjes gemarineerde venkel met aanhangende marinade en kappertjes, daar boven op de plakjes vis. Garneer met de sinaasappel, dilletopjes en cress en serveer direct.