Portobello “steak” met tofu en couscous

2 personen 45 min Vegetarisch gerecht

Vegetarisch smullen met een vlezige bite!

Ingrediënten

  • 200 gram tofu
  • 80 gram volkoren couscous, ongekookt
  • 4 grote Portobello paddenstoelen
  • 4 trostomaten
  • 4 Blaadjes verse basilicum
  • 2 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 eetlepel za’atar
  • 1 handje rucola sla
  • Frylight bakspray/olijfolie
  • Voor de aubergine barbecuesaus:
  • 100 milliliter Griekse yoghurt 0% vet
  • 1 aubergine
  • 1 bol knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel za’atar
  • 1 theelepel vloeibare zoetstof ( bijvoorbeeld stevia van NewFysic )
  • 1 kneepje citroensap
  • Voor de tofu-marinade:
  • 2 e eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepels komijnpoeder
  • ½ theelepel chilipeper
  • 1 Teentje knoflook, gesnipperd
  • 1 Snufje gemalen chipotle peper
  • 1 Snufje paprikapoeder
  • peper en zout

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.

  2. Snijd de tomaten doormidden, bestrijk de snijvlakken met wat balsamicoazijn.

  3. Prik de aubergine op verschillende plaatsen in met een vork en plaats op de bakplaat in de oven. Zet de bol knoflook ernaast. Laat de aubergine en knoflook ca. 30 minuten garen.

  4. Zet na 10 minuten ook de gehalveerde tomaten in de oven.

  5. Maak dan de tofumarinade: meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar. Snijd de tofu in twee plakken en bestrijk met de marinade. Laat minimaal 10 minuten intrekken.

  6. Begin dan met de auberginesaus: neem de aubergine uit de oven en verwijder het vel en de steelaanzet. Snijd het vruchtvlees grof en laat in een zeef uitlekken. Duw er met een lepel op om zoveel mogelijk vocht te verwijderen. Knijp 4 teentjes knoflook uit de bol en prak die fijn. Meng de aubergine en de knoflook met de overige ingrediënten voor de barbecuesaus en breng op smaak met wat peper en zout en laat afkoelen.

  7. Maak dan de tomatensaus: Verwijder het vel van de geroosterde tomaten en snijd het vruchtvlees fijn. Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe en eventueel een paar druppels balsamicoazijn. Snijd de basilicumblaadjes fijn en roer ze door de tomatensaus.

  8. Kook ondertussen de volkoren couscous; overgiet de couscous met 175 ml kokend water waarin een snufje zout is opgelost, ca 10 minuten afgedekt laten staan en dan met een vork doorroeren om de korrels los te maken.

  9. Neem de tofu uit de marinade en bak in de grillpan ca. 8 minuten tot rondom goudbruin en doorgewarmd.

  10. Besmeer daarna de portobello ’s met wat Frylight bakspray/olijfolie en bak ze in een grillpan ca. 5 minuten.

  11. Maak nu de portobello “burger”: leg een portobello met de bolle kant naar onderen op een bord, leg er de tofu op, wat auberginesaus en tomatensaus, een paar blaadjes rucola en leg de andere portobello er bovenop. Bestrooi met wat za’atar en serveer direct.

Ontdek de unieke afvalmethode van NewFysic. Meer dan 100.000 mensen gingen je voor.

Ga direct aan de slag