9 redenen om meer proteïne te eten

Proteïne is een andere woord voor eiwitten, en is belangrijk om binnen te krijgen, zeker als je gewicht wilt verliezen. Proteïne bevat namelijk een heleboel voedingstoffen, die zorgen voor een vol gevoel.

Proteïne vind je in producten als eieren, vlees (vooral in kip), zuivel, soja en hele granen. Het eten ervan heeft een heleboel voordelen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

 

1. Het vermindert je honger en trek in eten

Door het eten van proteïne heb je snel een vol gevoel. Dat betekent dus ook dat je minder hoeft te eten om vol te zitten. Door bijvoorbeeld iets minder rijst te eten, maar wat extra kip verhoog je je proteïne-inname.

 

2. Meer spiermassa en kracht

Proteïne is een van de bouwstenen van je spieren. Als je aan krachttraining doet, heb je dus meer proteïne nodig. Maar ook als je bezig bent met afvallen is proteïne onmisbaar: het zorgt ervoor dat niet je spieren, maar je vet wordt afgebroken.

 

3. Goed voor je botten

Mensen die genoeg proteïne eten houden als ze ouder worden meer bot-volume over dan mensen die niet genoeg binnenkrijgen. Daarmee zijn zijn hun botten weerbaarder tegen breuken. Dit is helemaal van toepassing op vrouwen, die in de menopauze te maken kunnen krijgen met osteoporose.

 

4. Vermindert eetbuien en zoete trek

Lekkere trek is iets anders dan honger. Het heeft minder te maken met je lichaam die voedingsstoffen nodig heeft, en meer met je hersenen die een beloning eisen. Het kan lastig zijn een eetbui te weerstaan. Daarom is het beter om ervoor te zorgen dat ze zich überhaupt niet aandienen. Door meer proteïne te eten zul je merken dat je minder last hebt van eetbuien.

 

5. Een boost voor je stofwisseling en meer vetverbranding

Door veel proteïne te eten, kun je je metabolisme, ook wel je stofwisseling, opvoeren. En dat is mooi want dat betekent dat je gedurende de hele dag meer calorieën zult verbranden.

 

6. Zorgt voor een lagere bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan serieuze gevolgen hebben zoals een hartaanval of nierziekte. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de inname van genoeg proteïne die laten zien dat een hogere inname kan leiden tot een lagere bloeddruk.

 

7. Zorgt voor het behouden van je streefgewicht

Omdat een hoge proteïne-inname je metabolisme een boost geeft, leidt tot een automatisch lagere calorie-inname en minder eetbuien, zul je niet alleen afvallen maar daarna ook je streefgewicht kunnen behouden.

 

8. Helpt je lichaam herstellen na een operatie of letsel

Proteïne vormt de bouwstenen voor je weefsel en organen. Als je gewond bent geraakt of een operatie hebt gehad, zul je sneller herstellen als je meer proteïne tot je neemt.

 

9. Helpt je fit te blijven (ook als je ouder wordt)

Juist als we ouder worden is proteïne belangrijk. Proteine draagt niet alleen bij aan de opbouw van spieren maar ook aan het behoud ervan. En dat is precies wat je nodig hebt met de jaren.

 

Dit artikel is geschreven door Bart (37). Bart is gezondheidsdeskundige in een dorpje in het Oosten van het land. Hij sterk van mening dat een gezonde leefstijl een positieve bijdrage levert aan een gezond gewicht en een energiek leven. Hij is ook niet vies van (een nuchtere kijk op) spiritualiteit. Regelmatig voorziet hij ons van nieuwe inzichten die ook hij meeneemt in zijn dagelijks leven met zijn jonge gezin.

 

Foto: Gabriel Garcia Marengo via Unsplash

Start nu online met de afslankmethode van NewFysic, ideaal om vanuit huis aan een gezond gewicht te werken!

Ga direct aan de slag