Diepvriesgroenten en -fruit vs. verse producten

Zijn diepvriesgroenten en -fruit even gezond als de verse variant? Het kan zo handig zijn om je vriezer vol te gooien, maar dan wil je wel zeker weten dat je voor een gezonde optie gaat.

 

Gezondheidsdeskundige Bart vertelt.

 

Even gezond

Om maar meteen antwoord te geven op deze prangende vraag: onderzoek toont aan dat diepvriesgroenten en -fruit even gezond zijn als verse producten uit het schap. Sterker nog: sommige diepvriesproducten zijn zelf gezonder dan de verse optie.

 

Onderzoek

In het onderzoek werd de voedingswaarde van broccoli, bloemkool, sperzibonen, doperwten, spinazi, blauwe bessen en aardbeien geanalyseerd. Elk product werd in drie verschillende condities gebracht voor de daadwerkelijke test plaatsvond. Ze werden vers, gekoeld en bevroren getest.

 

Voedingswaarden

In de meeste gevallen waren zowel verse, gekoelde en bevroren groente en fruit gelijk in de voedingswaarden die ze hadden. Maar in sommige gevallen kwamen de onderzoekers erachter dat bevroren fruit soms een hogere voedingswaarde had dan de gekoelde of verser variant. Zeker als het op vitamine A aankwam.

 

Perfecte rijpheid

De reden hiervoor is waarschijnlijk de volgende: bevroren fruit en groenten wordt direct na het oogsten ingevroren. Met andere woorden: op het moment dat ze perfect rijp zijn. Terwijl vers groente en fruit eerst verpakt wordt, dan vervoerd naar de supermarkt en dan pas gekocht en gegeten wordt.

 

Dit artikel is geschreven door Bart (37). Bart is gezondheidsdeskundige in een dorpje in het Oosten van het land. Hij sterk van mening dat een gezonde leefstijl een positieve bijdrage levert aan een gezond gewicht en een energiek leven. Hij is ook niet vies van (een nuchtere kijk op) spiritualiteit. Regelmatig voorziet hij ons van nieuwe inzichten die ook hij meeneemt in zijn dagelijks leven met zijn jonge gezin.

Foto: Devin Rajaram via Unsplash

Ontdek de unieke afvalmethode van NewFysic. Meer dan 100.000 mensen gingen je voor.

Ga direct aan de slag