Het koriander-mysterie: waarom de een ervan houdt en de ander ’t haat

Je bent óf team koriander, of team geen-koriander, er zit eigenlijk niets tussen. De mensen die niet van koriander houden vinden dit plantje vaak naar zeepsop smaken. Iets wat niet te begrijpen is voor het andere kamp. Hoe kan dat?

 

Er zijn verschillende studies naar gedaan.

 

Tweelingen

Een van de studies denkt uit te kunnen wijzen dat het wel of niet lekker vinden van koriander genetisch bepaald is. Eeneiige tweelingen vonden koriander in dit onderzoek óf beide wel lekker óf beide niet. Bij twee-eiige tweelingen leek daar geen sprake van te zijn.

 

Zeepsop en schimmel

Een ander onderzoek vroeg 14.000 mensen naar hun smaakbeleving als het om koriander ging. De mensen die van koriander houden omschrijven de smaak als vers en citrusachtigs. De tegenpartij vindt koriander naar zeepsop of schimmel smaken. Hoe zit dat?

 

Genen

De onderzoekers ontdekten dat de mensen die koriander niet lekker vinden, een bepaald gen bezitten (genaamd OR6A2). Dit gen helpt je om bepaalde chemicaliën te ruiken, zoals het chemikalie E-(2)-decenal wat in koriander zit. De mensen die wel van koriander houden bezitten dit gen niet en kunnen de geur simpelweg niet ruiken. Waardoor ze die hele zeep of schimmelgeur en smaak niet doorhebben.

 

Dit artikel is geschreven door Bart (37). Bart is gezondheidsdeskundige in een dorpje in het Oosten van het land. Hij sterk van mening dat een gezonde leefstijl een positieve bijdrage levert aan een gezond gewicht en een energiek leven. Hij is ook niet vies van (een nuchtere kijk op) spiritualiteit. Regelmatig voorziet hij ons van nieuwe inzichten die ook hij meeneemt in zijn dagelijks leven met zijn jonge gezin.

Foto: Tomasz Olszewski via Unsplash

Ontdek de unieke afvalmethode van NewFysic. Meer dan 100.000 mensen gingen je voor.

Ga direct aan de slag