Hoeveel water heb je nodig?

Het is ontzettend belangrijk om genoeg water te drinken, zeker tijdens het afvallen. Hoeveel heb je dagelijks nodig om gezond te blijven?

 

Als je helemaal geen water drinkt houdt je lichaam het in ieder geval niet lang vol.

 

In balans

Je lichaam verliest de hele dag water doordat je zweet, plast en ontlasting hebt. Je moet er dus voor zorgen dat die voorraden constant worden aangevuld door te drinken, zodat je lichaam in balans kan blijven. Maar wat is dan ‘genoeg’? En is er ook zoiets als te veel?

 

Dorst

Als je minder water binnenkrijgt dan je verliest, kun je gedehydreerd raken, uitgedroogd dus. Je krijgt dan dorst. Als je die signalen op dat moment negeert en niet drinkt, raak je slaperig, vermoeid en verward. Je kunt ook kramp krijgen of bewusteloos raken. Als je helemaal niet meer drinkt kun je zelfs komen te overlijden. Op tijd die reserves aanvullen dus. Maar geen zorgen: de meeste mensen herkennen de dorst signalen heel goed en zullen dan een glaasje water drinken.

 

Te veel water

Een teveel aan water is ok weer niet goed voor je. Door in een korte periode veel water te drinken, verlies je ook veel water en zout als gevolg daarvan. Je lichaam raakt dus uit balans. Dit zal niet zo snel gebeuren als je je gewoon aan de dagelijkse hoeveelheid houdt.

 

Genoeg water

Om je lichaam in balans te houden is het advies om dagelijks 1,5 tot 2 liter water te drinken. Hoeveel precies, hangt af van jouw lichaam en je dagelijkse activiteiten. Sport je veel? Drink dan wat meer. Luister goed naar je lichaam en negeer signalen van dorst dus nooit.

 

Dit artikel is geschreven door Bart (37). Bart is gezondheidsdeskundige in een dorpje in het Oosten van het land. Hij sterk van mening dat een gezonde leefstijl een positieve bijdrage levert aan een gezond gewicht en een energiek leven. Hij is ook niet vies van (een nuchtere kijk op) spiritualiteit. Regelmatig voorziet hij ons van nieuwe inzichten die ook hij meeneemt in zijn dagelijks leven met zijn jonge gezin.

Foto: Ethan Sykes via Unsplash

Start nu online met de afslankmethode van NewFysic, ideaal om vanuit huis aan een gezond gewicht te werken!

Ga direct aan de slag