Tandenpoetsen: doe je dat vóór of na het eten?

Vroeger leerden we het zo: eerst ontbijten, dán tandjes poetsen. Tegenwoordig lopen de meningen hierover uiteen, en wordt er her en der onderzoek naar gedaan. Wat is nu de beste volgorde ter behoud van je tanden?

Het advies is in ieder geval: poets twee keer per dag je tanden.

 

Ontbijten

Niet iedereen doet het hetzelfde. De een heeft eerst een ontbijtje nodig als hij opstaat, de ander poetst het liefst direct na het ontwaken zijn tanden voor een fris gevoel. Maar wat is nu beter voor je tanden – voor of na het ontbijt poetsen?

 

Tandpasta

De meeste tandartsen zeggen: poets in ieder geval vóór je iets eet. Maar wacht – na het ontbijt poetsen is ook oké, mits je een half uurtje wacht na het eten. In het ontbijt zitten vaak zure bestandsdelen zoals vruchtensap. Het glazuur van je tanden wordt hierdoor wat zwakker. Als je er hierna met je tandenborstel overheen gaat kun je het aantasten. Dit zit ‘m overigens vooral in de tandpasta die je gebruikt.

 

De belangrijkste poetsbeurt: ’s avonds

De reden dat je je tanden poetst (liefst 2x per dag dus) is het verwijderen van tandplak. Tandplak zorgt namelijk voor ontstoken tandvlees en gaatjes, en dat wil je zoveel mogelijk voorkomen. Het is ontzettend belangrijk dat je je tanden poetst voor je naar bed gaat. Zo poets je alle etensresten van de dag weg. Dat is nodig – zeker omdat je ’s nachts minder speeksel produceert waardoor bacteriën meer hun gang kunnen gaan.

 

Dit artikel is geschreven door Bart (37). Bart is gezondheidsdeskundige in een dorpje in het Oosten van het land. Hij sterk van mening dat een gezonde leefstijl een positieve bijdrage levert aan een gezond gewicht en een energiek leven. Hij is ook niet vies van (een nuchtere kijk op) spiritualiteit. Regelmatig voorziet hij ons van nieuwe inzichten die ook hij meeneemt in zijn dagelijks leven met zijn jonge gezin.

Ontdek de unieke afvalmethode van NewFysic. Meer dan 100.000 mensen gingen je voor.

Ga direct aan de slag