Waarom word je chagrijnig als je honger hebt? (en wat je eraan kunt doen)

6 september 2018

Waarom word je chagrijnig als je honger hebt? (en wat je eraan kunt doen)

Het steekt meestal zo tussen de lunch en het avondeten de kop op en het maakt je geen gezelliger mens: je bent ‘hangry‘. Een samentrekking van hungry en angry. Hongerig en boos dus.

 

En eigenlijk is het de honger die je zo boos of chagrijnig maakt. Hoe zit dat precies?

 

Bloedsuikerspiegel

Het heeft allemaal te maken met je bloedsuikerniveau. Heb je een tijdje niets gegeten, daalt deze. Met het gevolg dat je lichaam denkt dat je uitgehongerd aan het raken bent, en alarm slaat. Je bent lichtgeraakt, kan die vervelende opmerking net wat minder goed hebben en reageert wellicht net wat emotioneler dan men van je gewend is.

 

Hormonen spelen een rol

Dit is allemaal compleet normaal gedrag. Tenminste, als je bedenkt wat er in je lichaam gebeurt bij het dalen van je bloedsuikerspiegel. Bij een lage bloedsuikerspiegel geven je hersenen geven een signaal af richting je organen, die vervolgens hormonen afgeven die het glucosegehalte in de bloedstroom moeten opkrikken.

 

LEES OOK: Gezond uit eten, hoe doe je dat?

 

Stress

Onder deze hormonen bevinden zich onder andere adrenaline en cortisol. Als je weet dat cortisol stress veroorzaakt en adrenaline je in een actie-matige stemming brengt, kun je je wellicht voorstellen dat deze twee voor behoorlijk wat onrust kunnen zorgen in je lijf.

 

Wat je eraan kunt doen

Zoals gezegd daalt je bloedsuikerniveau als je lang niet hebt gegeten. Om te voorkomen dat je bloedsuiker niveau te ver daalt, en je hersenen in alarm-stand gaan, moet je dus zorgen dat je regelmatig voedsel tot je neemt. Zorg naast ontbijt, lunch en diner dan ook voor gezonde tussendoortjes. Deze stillen je trek tussen de maaltijden door waardoor je én niet hangry wordt, én je niet laat verleiden tot snelle suikers in zoete snacks. Eigenlijk heel simpel dus. Maar je moet het wel effe weten.

 

Blijf jij maar trek houden tussen de maaltijden door? Dan kan de AppetiteControl je helpen. Dit supplement bevat een mix van fermenteerbare en non-fermenteerbare voedingsvezels, die je door de moeilijke momenten heen slepen.

 

Dit artikel werd geschreven door Merel (23), die onlangs begon aan haar eerste baan en zich rustig maar zeker losmaakt van haar (met bier gevulde) studentenleven. Samen met haar huisgenoten probeert ze door middel van de NewFysic methode wat rust en regelmaat in haar rijke sociale leven te krijgen.

Foto: Jordan Bauer via Unsplash

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen