Dit kun je na het eten beter niet doen

24 december 2018

Dit kun je na het eten beter niet doen

Het is enorm persoonlijk waar je zin in of behoefte aan hebt na het eten. Op de bank hangen, sporten, uitgaan… Het kan allemaal, maar is het ook verstandig zo vlak na het diner?

Emma zocht het voor je uit.

1 Sporten

Om maar meteen met het meest actieve punt te beginnen: nee, het is niet handig om direct na het eten in de ringen te gaan hangen. Om je eten te verteren heeft je maag zuurstofrijk bloed nodig. Maar als jij gaat sporten, gaat al dat bloed en zuurstof richting je spieren. Gevolg: een vertering die de boel even on hold zet en trager wordt. Om nog maar te zwijgen van de misselijkheid of diarree die kunnen optreden. Bovendien voelt het ook niet echt lekker toch: hupsen na net een bors pasta naar binnen gewerkt te hebben. Wacht liever een paar uurtjes totdat je gaat sporten of nog beter, draai de boel om: eerst sporten, dan eten.

2 Water drinken

Wat slokjes tussen je maaltijd door of vlak erna is geen probleem. Maar als jij na het avondeten glazen vol water naar binnen klokt, verdun je de verteringsstappen in je maag en vertraag je het verteringsstelsel. En dat is nu precies wat je niet wilt, zeker als je probeert af te vallen. Het drinken van ijskoude drankjes is trouwens ook niet aan te raden, die geven hetzelfde effect als te veel water na het eten. Schenk jezelf liever een kop thee in.

LEES OOK: Deze thee zuivert je lichaam, ontgift én geeft energie

3 Fruit eten

Nee, je hoeft fruit absoluut niet te laten staan. Maar wacht even met het eten ervan als je net een maaltijd hebt genuttigd. Fruit verteert namelijk supersnel in vergelijking met andere producten. Als jij direct na het diner een appel eet, blijft deze appel in je maag bovenop je diner liggen en kan hij gaan gisten. Gevolg: een opgeblazen gevoel. Je mag dus prima een stuk fruit eten, maar wacht een uur of twee met het aansnijden.

4 In bad of onder de douche

Ik hoor je denken: wat heeft dit hier nou weer mee te maken? Ik zal het je uitleggen. Als je in bad gaat of een douche neemt stijgt je lichaamstemperatuur en stijgt het bloed naar je de oppervlakte van je huid. Dit is onhandig zo vlak na het eten, want juist je verteringsstelsel heeft bloed nodig.Ook hiervoor geldt dus: wacht een uur of wat na het avondeten voor je onder de douche of in bad stapt.

5 In slaap vallen

Al is het nog zo verleidelijk: wacht na het eten even voor je een dutje doet of voor de nacht in slaap valt. Je lichaam neemt de voedingsstoffen uit je eten namelijk beter op als je rechtop zit. Ga je liggen kun je last krijgen van brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel. Dus tenzij je zittend slaapt – even wachten met in slaap vallen na het eten.

Door overdag te bewegen kun je de slaap ‘s avonds beter vatten. Niet zo’n sportief type? Deze tips helpen je overdag ongemerkt meer te bewegen.

Volg jij NewFysic al op Facebook en Instagram?

Dit artikel is geschreven door Emma. Emma (32) is hobbykok en weet heel veel over gezonde én lekkere voeding. Vanuit haar keuken in Haarlem maakt ze de smakelijkste recepten voor zichzelf en haar peuter, uiteraard passend bij de NewFysic methode. Wekelijks inspireert ze met een nieuw recept of leuke tip die de weg naar een gezonde leefstijl leuk en makkelijker maken.

Bekijk onze populairste artikelen over afvallen en een gezonde levensstijl:

Foto: bruce mars via Unsplash

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen