Wat zijn calorieën eigenlijk?

24 oktober 2018

Wat zijn calorieën eigenlijk?

Calorieën: je telt ze als je wilt afvallen om ervoor te zorgen dat je er niet teveel van binnenkrijgt. Maar wat is een calorie nu eigenlijk en wat doet het met je lichaam?

En hoeveel is eigenlijk teveel?

 

Verpakking

Bij het tellen van calorieën tel je eigenlijk de hoeveelheid energie die er in een product zit. Of met andere woorden: hoeveel energie dit product je geeft als je het opeet. Deze hoeveelheid staat meestal op de achterkant van de verpakking van het product gezet, en dan in de meeste gevallen hoeveel calorieën er in 100 gram zitten.

 

Calorieën en kilocalorieën

Beijk altijd de hoeveelheid kilocalorieën, dat zijn de calorieën die je moet kennen. Een kilocalorie bestaat uit 100 calorieën maar de termen calorie en kilocalorie worden door elkaar gebruikt, maar er wordt vaak hetzelfde mee bedoeld. Maar kijk je op de achterkant van een verpakking bij de informatie, houd je dus altijd kilocalorieën aan.

 

LEES OOK: Jamie Li viel enorm af met NewFysic: ‘Ik kwam niet meer uit die eet-flow.’

 

Calorieën laten je hart kloppen

Je lichaam heeft de hele dag door calorieën nodig, voor verschillende doeleinden. Zoals voor de primaire activiteiten als ademen, het laten kloppen van je hart, het stromen van je bloed en het op gang houden van je spijsvertering. Hiervoor verbrand je lichaam ongeveer 1200 calorieën per dag. Daar hoef je dus eigenlijk niets voor te doen. Maar ook voor fysieke activiteiten zijn calorieën nodig, zoals voor lopen, dansen, fietsen en sporten.

 

Dagelijkse hoeveelheid

Het totale aantal calorieën dat je dagelijks nodig hebt, verschilt per persoon. Over het algemeen kun je zeggen dan mannen genoeg hebben aan 2500, en vrouwen genoeg hebben aan 2000 calorieën per dag. Maar de een is actiever dan de ander, en ook leeftijd, lichaamsbouw en lengte spelen mee.

 

LEES OOK: Word je dik van koolhydraten?

 

Hoeveel calorieën zitten er in een appel

Het aantal calorieën verschilt per product, een ongeschilde appel bevat bijvoorbeeld 80 kilocalorieën. Ben je al langer aan het afvallen zul je de gemiddelde voedingswaardes inmiddels we uit je hoofd kennen, zeker van de producten die je vaak eet. Maar weet je het even niet, dan kun je altijd bij het Voedingscentrum terecht, zij hebben een Caloriechecker ontwikkelt. Je typt eenvoudig het product in waarvan je het aantal calorieën wilt weten, en met een druk op de knop heb je het antwoord op je scherm. Naast het aantal calorieën zie je ook hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten en vezels er in een product zitten. Uiteraard kun je ook altijd bij je coach aankloppen met vragen over de voedingswaardes van je eten.

 

Dit artikel is geschreven door Bart (37). Bart is gezondheidsdeskundige in een dorpje in het Oosten van het land. Hij sterk van mening dat een gezonde leefstijl een positieve bijdrage levert aan een gezond gewicht en een energiek leven. Hij is ook niet vies van (een nuchtere kijk op) spiritualiteit. Regelmatig voorziet hij ons van nieuwe inzichten die ook hij meeneemt in zijn dagelijks leven met zijn jonge gezin.

Foto: Becca Tapert via Unsplash

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen