Maatje minder? Nu tijdelijk 25% korting!

START NU!

Word je dik van koolhydraten?

18 november 2019

Word je dik van koolhydraten?

Veel mensen denken dat het verbannen van koolhydraten ze helpt om af te vallen. Ze laten brood, pasta, rijst en aardappelen weg uit hun dagelijkse dieet en hopen zo gewicht te verliezen. Wat is er waar van deze theorie? Zijn koolhydraten slecht voor je en word je er dik van?

Kort gezegd: Nee. Tenminste, niet als je de juiste koolhydraten eet. Met mate.

Wat zijn koolhydraten

Koolhydraten zitten in suiker, zetmeel en vezels. Ons lichaam heeft ze nodig om gezond te blijven, net als vetten en eiwitten. Koolhydraten werken als brandstof voor je lichaam. Ze zorgen er onder andere voor dat onze spieren, immuunsysteem, hartslag, ademhaling, spijsvertering en hersenen naar behoren kunnen functioneren. Niet onbelangrijk dus om deze voedingsstoffen dagelijks binnen te krijgen.

 

LEES OOK: Dit supplement helpt je aan een stralende huid, volumineus haar en sterke nagels.

 

Welke voeding bevat koolhydraten

Koolhydraten vind je in:

  • Granen
  • Noten
  • Zaden
  • Fruit
  • Groenten
  • Peulvruchten
  • Zuivel

In vrijwel de meeste dierlijke voedingsmiddelen zoals vis, vlees, eieren en kaas zitten geen koolhydraten.

Dik worden van koolhydraten

Van koolhydraten op zich word je niet dik. Je komt pas aan als je meer energie (kcal) binnenkrijgt dan je eigenlijk nodig hebt. Koolhydraten zijn enorm belangrijk voor onze energievoorziening. Als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan gebruikt het lichaam andere energiebronnen zoals vet of spiereiwit. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het eten van weinig koolhydraten kan leiden tot een tekort aan B-vitamines, mineralen en vezels. Daarnaast kan een tekort aan ‘gezonde’ koolhydraten een negatief effect hebben op de stofwisseling en spijsvertering. Kortom: eet de juiste koolhydraten (volkoren producten, groente en fruit) in de juiste hoeveelheid. Dan word je er echt niet dik van.

 

LEES OOK: Tips om ‘s avonds niet te gaan snoepen

 

Wat zijn gezonde koolhydraten

Gezonde koolhydraten zitten in voeding die veel voedingsvezels bevatten zoals volkorenbrood, volkorenpasta, bulgur en zilvervliesrijst. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten. Wat fruit betreft geldt de regel: eet het, drink het niet. Vruchtensap bevat (veel) suikers en daardoor ook veel calorieën. In een glas sinaasappelsap zitten zo’n zeven suikerklontjes (110 kilocalorieën).

 

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen