Waarom moet je blijven eten om af te vallen?

21 augustus 2023

Waarom moet je blijven eten om af te vallen?

Het klinkt misschien tegenstrijdig: blijven eten en toch afvallen. Traditioneel denken we bij afvallen aan het verminderen van onze voedselinname, maar het draait niet altijd om minder eten, maar om slimmer eten en balans. In deze blog gaan wij je uitleggen waarom je moet blijven eten om af te vallen en hoe je dit op een gezonde en effectieve manier kunt doen.

Het belang van een gezonde stofwisseling
Een van de belangrijkste redenen waarom je moet blijven eten om af te vallen, heeft te maken met je stofwisseling. De stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd, is het proces waarbij je lichaam voedsel omzet in energie. Als je te weinig eet, vertraagt je stofwisseling om energie te besparen. Dit kan leiden tot weinig of geen gewichtsverlies wat zorgt voor frustratie bij het afvallen. Door regelmatig en voldoende te eten en hierin balans in te houden, houd je je stofwisseling actief en efficiënt, wat essentieel is voor een succesvol gewichtsverlies.

Voorkom verlies van spiermassa
Een ander belangrijk aspect is het behouden van spiermassa. Bij veel diëten waarbij de calorie-inname sterk wordt beperkt, kan je lichaam niet alleen vet, maar ook spierweefsel verbranden voor energie. Spiermassa is cruciaal om je metabolisme te ondersteunen, omdat spieren meer calorieën verbranden dan vetweefsel, zelfs in rust. Door voldoende eiwitten en voedingsstoffen binnen te krijgen, kun je spierafbraak voorkomen en de vetverbranding stimuleren.

Beheers je bloedsuikerspiegel
Het eten van regelmatige, evenwichtige maaltijden helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Wanneer je grote periodes niet voldoende eet, gaan je bloedsuikerspiegel en energieniveau schommelen, wat kan leiden tot honger en trek in ongezonde snacks. Door je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, verminder je de drang naar zoete of calorierijke voeding, waardoor je beter in staat bent om gezonde voedingskeuzes te maken en overeten te voorkomen.

Kies voor voedzaam eten
Het is belangrijk om op te merken dat hoewel je moet blijven eten om af te vallen, dit niet betekent dat je onbeperkt alles kunt eten. De kwaliteit van voedsel is dan ook zeer van belang. Kies zoveel mogelijk voor onbewerkte voedzame voeding met de juiste balans en samenstelling van vetten, koolhydraten en eiwitten. Als je kiest voor volwaardige voedingsmiddelen kan dit zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel.

Wat ook altijd belangrijk is om in gedachten te houden, is dat elk lichaam anders is.  Wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor een ander. Door te kijken naar de de juiste samenstelling en hoeveelheid van voeding en dit aan te passen aan het specifieke metabolisme van de persoon, heb je de grootste kans van slagen om effectief en gezond af te vallen!

NewFysic helpt je uiteraard graag in jouw reis naar je ideale streefgewicht. Wil je meer weten of wil je gewoon meteen beginnen? Plan dan een gratis intake bij een NewFysic vestiging bij jou in de buurt.

Boek een gratis intake

 

 

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen