Ben jij in balans?

How to: je BMI berekenen

BMI, je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat is dat precies? En hoe bereken je jouw eigen BMI? Bestaat er een ‘goede’ en ‘slechte’ BMI? En hoe weet je wat een gezond BMI voor jou is? No worries, op deze pagina vind je alle antwoorden op jouw vragen rondom BMI.

BMI what?

BMI staat voor Body Mass Index. Dit is een index voor je gewicht in verhouding tot je lichaamslengte. Het getal geeft een schatting van het gezondheidsrisico van jouw lichaamsgewicht. But first things first, een BMI kun je alleen uitrekenen wanneer je:

 • Tussen de 18 en 70 jaar oud bent;
 • Een lengte hebt van minimaal 158 cm en maximaal 190 cm;
 • Niet zwanger bent.

Jouw BMI berekenen

De grote hamvraag blijft, hoe bereken je jouw BMI? Heel simpel: deel jouw gewicht in kilo’s door je lengte in meters in het kwadraat. Niet goed met formules? Geen zorgen, via de BMI-calculator reken we het gemakkelijk voor je uit.

jaar

kg

cm

Jouw BMI is Opnieuw

BMI what?

Met de BMI-calculator weet jij direct in welke categorie je valt. Dat kan verschillen tussen ondergewicht, een gezond gewicht, overgewicht en obesitas. Is jouw BMI-score tussen de 18,5 en 25? Dan heb jij een gezond gewicht. Daaronder én daarboven wordt gezien als onder- of overgewicht.

Samen naar een gezond gewicht

Heb jij overgewicht of obesitas? Wij zijn er voor jou. Neem online contact op met één van onze coaches of maak direct een afspraak bij jou in de buurt. Samen stellen we een persoonlijk voedingsplan op die je helpt om op een verantwoorde manier een gezond gewicht te bereiken.

Benieuwd naar de lekkerste recepten, tips én tricks voor een gezonde lifestyle? Neem dan een kijkje op onze receptenpagina.

Welk pakket past bij jou?

BMI berekenen: wat is een gezond BMI?

BMI – je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat betekent het eigenlijk? Hoe bereken je jouw BMI en wat zegt het over jouw gezondheid? Op deze pagina vind je alle antwoorden op jouw vragen rondom BMI, inclusief handige tips en een calculator om jouw BMI te berekenen. 

Wat is BMI?
De Body Mass Index (BMI) is een maatstaf voor je gewicht in verhouding tot je lengte. Het geeft een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht, maar houdt geen rekening met spier- en vetmassa. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht. Je kunt je BMI uitrekenen als je:

 • Tussen de 18 en 70 jaar oud bent
 • Tussen de 158cm en 190cm bent
 • Niet zwanger bent

BMI berekenen
BMI wordt berekend door je gewicht in kilo’s te delen door je lengte in meters in het kwadraat. Bijvoorbeeld: als je 1,62 meter lang bent en 56 kilo weegt, heb je een BMI van 21,4.

Wat is een gezond BMI?
Als je eenmaal weet wat je BMI is, weet je in welke categorie jij valt: ondergewicht, een gezond gewicht, overgewicht of obesitas. Een BMI-score van 18,5 wordt als te licht gezien, tussen de 18,5 en de 25 heb je een ‘normaal’ of ‘gezond’ gewicht en daarboven heb je licht of zwaar overgewicht (boven de 40).

De interpretatie van je BMI hangt af van je leeftijd en situatie:

 • Lager dan 20: Ondervoeding
 • 20 tot 22: Risico op ondervoeding
 • 22 tot 28: Gezond gewicht
 • Hoger dan 28: Overgewicht

Voor mensen ouder dan 65 jaar geldt een andere interpretatie van het BMI, gezien de veranderingen in lichaamssamenstelling die optreden met het ouder worden.

Wat heeft invloed op je BMI?
Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op je BMI:

 • Leeftijd: naarmate je ouder wordt, kan je BMI veranderen vanwege veranderingen in lichaamssamenstelling, zoals afname van spiermassa en toename van vetmassa.
 • Geslacht: mannen hebben over het algemeen meer spiermassa dan vrouwen, wat hun BMI kan beïnvloeden.
 • Bouw: Mensen met een zwaardere lichaamsbouw kunnen een hoger BMI hebben, zelfs als ze een gezond gewicht hebben.
 • Ziekte en medicatie: sommige ziekten en medicijnen kunnen van invloed zijn op je gewicht en daarmee op je BMI.

Gecorrigeerde BMI
De gecorrigeerde BMI, zoals gehanteerd door NewFysic, omvat aanpassingen voor leeftijd en lichaamsbouw, waarbij een krimpfactor wordt toegepast naarmate men ouder wordt, en de bouw wordt bepaald aan de hand van de elleboogmeting, die aangeeft of iemand een smal, middelgroot of zwaar lichaamsbouw heeft. 

BMI bij ouderen
Bij het hanteren van de BMI bij oudere personen is voorzichtigheid geboden. Met het ouder worden neemt de spier- en botmassa af, terwijl het vetpercentage toeneemt, vooral rond de buik. Hierdoor kan de BMI bij een constant gewicht toch stijgen. Ook kan lengteverlies optreden, wat de BMI verder kan beïnvloeden, en het meten van lengte kan bemoeilijkt worden door veranderingen in de ruggengraat. 

Belang van beweging voor ouderen
Het behoud van spiermassa vereist regelmatige lichaamsbeweging. Voeding moet voldoende voedingsstoffen bevatten, aangezien de energiebehoefte afneemt. Daarentegen kan de behoefte aan vitamines en mineralen juist toenemen, bijvoorbeeld door ziekte of medicatie. Gemiddeld genomen is de BMI op 70-jarige leeftijd voor mannen 0.7 hoger en voor vrouwen 1.6 hoger, en op 80-jarige leeftijd respectievelijk 1.4 hoger voor mannen en 2.6 hoger voor vrouwen.

Gevolgen van een te hoog BMI
Een gezond BMI geeft aan dat je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Een BMI tussen 18,5 en 25 wordt als normaal of gezond beschouwd. Een BMI onder de 18,5 duidt op ondergewicht, terwijl een BMI boven de 25 duidt op overgewicht. 

Bij een BMI boven de 30 wordt gesproken van obesitas, wat het risico op verschillende gezondheidsproblemen kan verhogen, zoals hartaandoeningen, diabetes type 2 en hoge bloeddruk.

Een ongezond BMI kan verschillende gevolgen hebben voor je lichaam, waaronder:

 • Verhoogd risico op chronische ziekten
 • Verminderde mobiliteit en kwaliteit van leven
 • Verhoogde belasting van gewrichten en organen
 • Verhoogde kans op psychische problemen zoals depressie en angst

Lindy

"Ik ben mijn coach ontzettend dankbaar"

Ken jij NewFysic al?

NewFysic is een afvalprogramma waarbij lekker eten een belangrijk onderdeel is!

 • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
 • Coaching
 • Een persoonlijk plan
De NewFysic methode
96%

van onze klanten beveelt ons aan

Het complete pakket

Als je ons programma volgt, krijg je het volgende:

Natuurlijke supplementen
Online coaching
Persoonlijk voedingsplan
Starterskit
Boodschappenboekje
Toegang tot honderden recepten
Online community

Vanaf

70,-

Bekijk onze prijzen