Earlier, health expert Bart wrote about de zin en onzin van het gebruik van zoetstoffen. Kort gezegd: handig als je gewicht wilt verliezen. Maar welke zoetstoffen zijn er en wat zijn de verschillen?
Ik schreef earlier that sweeteners are used to make foods sweeter, without adding extra sugar.
Types of sweeteners
Sweeteners are found in all sorts of different products and all have different origins and uses. Stevia, for example, comes from the stevia plant and has been used as a sweetener in South America for many years. Aspartame is used in ice cream, chocolate and light soft drinks, among other products. Aspartame-acesulfame salt can be found in sweeteners and chewing gum, among other products. READ ALSO: Gezond uit eten, hoe doe je dat?
E-nummers
Alle zoetstoffen krijgen een E-nummer als ze veilig zijn bevonden en gecontroleerd door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Zoetstoffen zijn er in alle soorten en maten, afhankelijk van het product waarin het verwerkt wordt. Het Voedingscentrum maakte een handig overzicht, zie hieronder. Hierin kun je precies zien welke soorten zoetstoffen er zijn, en in welke producten ze gebruikt worden.
Dit artikel is geschreven door Bart (37). Bart is gezondheidsdeskundige in een dorpje in het Oosten van het land. Hij sterk van mening dat een gezonde leefstijl een positieve bijdrage levert aan een gezond gewicht en een energiek leven. Hij is ook niet vies van een (nuchtere kijk op) spiritualiteit. Regelmatig voorziet hij ons van nieuwe inzichten die ook hij meeneemt in zijn dagelijks leven met zijn jonge gezin.



















