Feit of fabel: gaan voedingsstoffen verloren in de magnetron?

24 oktober 2018

Feit of fabel: gaan voedingsstoffen verloren in de magnetron?

Er wordt wel eens negatief gedaan over het gebruik van de magnetron. Zo zouden er voedingsstoffen en vitaminen verloren gaan als je je eten erin bereidt. Voedingsdeskundige Bart zocht uit wat hiervan waar is.

De grote vraag is: hoe zorgen we dat er zo min mogelijk van deze voedingsstoffen verloren gaan bij het koken?

 

Daar gaan je vitaminen

Sommige voedingsstoffen, zoals vitamine C, breken langzaam af als ze worden blootgesteld aan warmte. Dit gebeurt zowel in een magnetron als in een oven of (kook)pan. Maar de manier van bereiding verschilt: in een magnetron gaat het bereiden van voedsel veel en veel sneller dan in bijvoorbeeld in een oven, wat ervoor zorgt dat er meer vitamine C overblijft in je eten.

 

Beste methode om eten te verwarmen

Wat blijkt: de magnetron is – naast stomen en (roer)bakken de beste methode om je voedsel op te warmen. Hoe sneller je eten klaar is (hoe korter de kooktijd) hoe beter dat voor het vitaminebehoud van je voedsel is. Door je voedsel in de magnetron te stomen, blijven alle vitamines en mineralen behouden. Beter dan bij bakken, koken of verwarmen in de oven.

 

LEES OOK: Word je dik van koolhydraten?

 

Stomen in de magnetron

Hoe doe je dat dan, stomen in de magnetron? Niet iedereen is gezegend met een stoomoven, maar dan hoeft ook niet. Gebruik een glazen kom en doe er een klein laagje water in. Je legt de groenten die je wilt stomen er bovenop en zet de boel zo in de magnetron, dan wordt het vanzelf gestoomd. Er bestaan ook speciale stoombakjes en -zakjes voor in de magnetron met een ventieltje.

 

Heb je weinig energie en kun je wel een oppepper gebruiken? Probeer dan eens het Mood & Energy supplement van NewFysic. Dan zit je binnen no-time weer lekker in je vel en ga je energiek de dag door.

 

Dit artikel is geschreven door Bart (37). Bart is gezondheidsdeskundige in een dorpje in het Oosten van het land. Hij sterk van mening dat een gezonde leefstijl een positieve bijdrage levert aan een gezond gewicht en een energiek leven. Hij is ook niet vies van (een nuchtere kijk op) spiritualiteit. Regelmatig voorziet hij ons van nieuwe inzichten die ook hij meeneemt in zijn dagelijks leven met zijn jonge gezin.

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen