Hoe kan ik mijn stofwisseling versnellen?

2 augustus 2018

Hoe kan ik mijn stofwisseling versnellen?

Door je stofwisseling te versnellen kun je sneller vet verliezen. Hierdoor val je sneller af en leef je gezonder. Op de weegschaal bon van NewFysic staat onderaan je BMR, dit is je stofwisseling in rust. In rust verbrand je met een hoge stofwisseling meer energie dan met een lage stofwisseling.

De volgende tips van NewFysic kunnen je helpen om je stofwisseling te verhogen.

1. Eet voldoende eiwitten

Probeer bij een maaltijd altijd voldoende eiwitten te eten. Het kost het lichaam namelijk twee keer zoveel energie om eiwitten af te breken dan bijvoorbeeld koolhydraten. Hierdoor krijgt je stofwisseling een boost. Eiwitten ondersteunen de spiermassa en spieren zijn belangrijk voor de stofwisseling.

Dat wil echter niet zeggen dat je je tot eiwitten moet beperken. Een uitgebalanceerd voedingspatroon is van groot belang. Het is belangrijk dat wat je eet voldoende bouwstoffen bevat en je stofwisseling heeft bepaalde vitaminen en mineralen nodig om optimaal te functioneren.

2. Een goede start met een goed ontbijt

Een goed ontbijt zorgt dat de motor goed op gang komt en verhoogt hierdoor je stofwisseling. Daarbij is het belangrijk de juiste verhouding van eiwitten, vet en koolhydraten te nemen. Je voelt je dan langer fit en energiek.

 

LEES OOK: Word je dik van koolhydraten?

 

3. Drink je koffie zwart

Als je in de ochtend je eerste kopje koffie drinkt ervaar je vaak een kleine energieboost. Zwarte koffie kan een licht stimulerend effect hebben op je stofwisseling. Dit geldt alleen voor zwarte koffie, want melk en suiker doen dit effect weer te niet.

4. Drink NewFysic Detox & Balance Thee

De NewFysic Detox & Balance Thee stimuleert de stofwisseling. Een belangrijke stof die hierin een rol speelt zijn de natuurlijke cathecinen. Cathecinen zorgen ervoor dat vet door de lever sneller wordt omgezet in energie.

5. Eet voldoende en vergeet je tussendoortje niet te nemen

Door regelmatig te eten houd je de motor op gang. Drie grote maaltijden op een dag zorgen ervoor dat je tussen de maaltijden door je stofwisseling vertraagt. Het is daarom beter om verdeeld over de dag meerdere kleine porties te eten. Met 5 tot 6 kleine maaltijden houd je je metabolisme constant.

Ook ‘s avonds na de hoofdmaaltijd is het goed om nog een gezonde snack te pakken. Als je 5 of 6 uur voor het slapen niets meer eet, zal het metabolisme in die uren ook vertragen.

 

LEES OOK: De beste alternatieven voor alcohol

 

6. Eet voldoende groene groentes

Groentes bevatten veel antioxidanten, vitamines en mineralen (zoals ijzer) hierdoor helpen ze je om je stofwisseling te versnellen. IJzer is namelijk belangrijk voor de vorming van hemoglobine wat weer nodig is voor de stofwisseling.

7. Eet voeding met een hoge thermische waarde

Voeding zoals verse groente, eiwitten en volkoren producten hebben een hoge thermische waarde. Het kost je lichaam meer moeite om deze voeding te verteren, waardoor het extra energie en dus vet zal verbranden. Eet dus zo veel mogelijk verse groente om je stofwisseling lekker op te peppen.

8. Eet voldoende vitamines en mineralen

Een aantal vitamines en mineralen ondersteunen de energiestofwisseling. De stofwisseling (metabolisme) is het proces van aanvoer van bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen met het produceren van energie als doel. Vitamines en mineralen helpen om energie los te maken uit voedingsstoffen (koolhydraten, eiwitten en vetten). De snelheid van de stofwisseling is dus eigenlijk de hoeveelheid energie die het lichaam verbrandt.

Onderstaande vitamines en mineralen ondersteunen het energieniveau:
– Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12 en vitamine C
– Calcium, fosfor, ijzer, jodium, koper, magnesium, mangaan

9. Kruid je eten

Met peper breng je niet alleen je maaltijd op smaak, maar kun je ook nog eens je stofwisseling licht verhogen. Groene en rode chilipepers verhogen het metabolisme tot ca. een half uur na de maaltijd. Niet spectaculair, maar alle beetjes helpen.

 

LEES OOK: 5x Voeding voor een stralende huid

 

10. Drink voldoende water

Het drinken van water zorgt er voor dat je stofwisseling versnelt. Het lichaam heeft vocht nodig voor het aan- en afvoeren van afvalstoffen en bij onvoldoende vocht vertraagt de stofwisseling. Daarnaast zorgt water ervoor dat de organen optimaal functioneren. Drinken en dan vooral water, is dus ontzettend belangrijk.

11. Beweeg voldoende

Cardio(training) is een goede manier om je stofwisseling te verhogen. Het zal je geen grotere spieren opleveren, maar zorgt wel dat je meer energie verbruikt in de uren na de training. Het effect van een intensieve training is daarbij groter. Kies dus eens voor een intervaltraining of neem minder rustpauzes. Twee trainingen van 30 minuten zijn trouwens effectiever voor een verhoogde stofwisseling dan één training van een uur. Pak daarnaast elke mogelijkheid aan om je hartslag te verhogen: ga op de fiets naar je werk, parkeer de auto een straat verder of neem wat vaker de trap.

12. Ontwikkel meer spiermassa door krachttraining

Krachttraining versnelt je stofwisseling aanzienlijk meer dan cardiotraining omdat het je stofwisseling permanent verhoogt. Dit komt omdat je met krachttraining je spieren traint en deze hebben weer invloed op je stofwisseling. Hoe meer spiermassa, hoe hoger de verbranding (ook in rust). Krachttraining is dan ook de perfecte manier om je rustmetabolisme (BMR) op te krikken.

13. Zorg voor een goede nachtrust

Te weinig slaap of verstoorde slaap (nachtdienst, gebroken nachten) kan je stofwisseling flink verstoren. Het tast vooral de koolhydraatverwerking aan met honger en een vertraagde stofwisseling tot gevolg. Daarbij kan vermoeidheid er ook voor zorgen dat je meer gaat eten.

 

 

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen