Eerder schreef gezondheidsdeskundige Bart al over de zin en onzin van het gebruik van zoetstoffen. Kort gezegd: handig als je gewicht wilt verliezen. Maar welke zoetstoffen zijn er en wat zijn de verschillen?
Ik schreef
eerder al dat zoetstoffen worden gebruikt om voedingsmiddelen zoeter te maken, zonder extra suiker toe te voegen.
Soorten zoetstoffen
Zoetstoffen zitten in allerlei verschillende producten en hebben allemaal een andere herkomst en gebruik. Stevia komt bijvoorbeeld uit de steviaplant en wordt in Zuid Amerika al jaren gebruikt als zoetmiddel. Aspartaam wordt gebruikt in onder andere in ijs, chocola en light frisdrank. Aspartaam-acesulfaamzout is te vinden in onder andere zoetjes en kauwgom.
LEES OOK: Gezond uit eten, hoe doe je dat?
E-nummers
Alle zoetstoffen krijgen een E-nummer als ze veilig zijn bevonden en gecontroleerd door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Zoetstoffen zijn er in alle soorten en maten, afhankelijk van het product waarin het verwerkt wordt. Het Voedingscentrum maakte een handig overzicht, zie hieronder. Hierin kun je precies zien welke soorten zoetstoffen er zijn, en in welke producten ze gebruikt worden.
Bron: Voedingscentrum
Bron: Voedingscentrum
Dit artikel is geschreven door Bart (37). Bart is gezondheidsdeskundige in een dorpje in het Oosten van het land. Hij sterk van mening dat een gezonde leefstijl een positieve bijdrage levert aan een gezond gewicht en een energiek leven. Hij is ook niet vies van een (nuchtere kijk op) spiritualiteit. Regelmatig voorziet hij ons van nieuwe inzichten die ook hij meeneemt in zijn dagelijks leven met zijn jonge gezin.