De rol van voeding voor en na een operatie

19 oktober 2018

De rol van voeding voor en na een operatie

Je lichaam heeft na een operatie extra energie en voedingsstoffen nodig voor het herstel. Er zijn echter een aantal voedingsstoffen die hier een speciale rol in spelen. In dit artikel worden ze kort toegelicht.

 

Want alles wat je herstel bevordert, is mooi meegenomen.

Het belang van gezonde voeding

Veel van ons krijgen niet de juiste voeding binnen en kunnen hun gezondheid al verbeteren met kleine aanpassingen. Onze gezondheid is afhankelijk van wat we in ons lichaam stoppen. Het eten van voldoende groenten en fruit, met de juiste voedingswaarde, is de beste manier om je gezondheid terug te krijgen en je lichaam gezond te houden. Veel aandoeningen en ziekten kunnen worden voorkomen door simpelweg de juiste voeding te kiezen.

Gezond leven

Gezond zijn willen we allemaal, maar dit begint natuurlijk met gezond leven. Voeding en beweging zijn hier belangrijke onderdelen van. Maar wat is nu gezonde voeding? Goede voeding zorgt ervoor dat we voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Daar horen uiteraard vitamines en mineralen bij. Deze zijn belangrijk om goed te functioneren en om een goede gezondheid in stand te houden. Maar vitamines en mineralen kunnen ook helpen om bepaalde ziektes te voorkomen.

LEES OOK: Tips & tricks om slank te blijven

 

Eiwitten

Eiwitten zijn vooral belangrijk voor herstel van beschadigd weefsel. Eiwitten uit de voeding leveren diverse aminozuren die het lichaam nodig heeft als bouwstoffen voor lichaamsweefsel. Eiwitrijk voedsel helpt je lichaam ook om infecties en ontstekingen tegen te gaan, onder andere doordat ze de bloedsuikerspiegel stabiliseren.

Vitamine A

Vitamine A is belangrijk voor een gezond immuunsysteem en celgroei. Met name voor de aanmaak van botweefsel doordat het de productie van collageen activeert en helpt om nieuwe bloedvaten aan te maken. Doordat vitamine A het immuunsysteem stimuleert, vergroot het ook de weerstand tegen infecties.

 

LEES OOK: Lekker eten zonder schuldgevoel; slik voor de maaltijd een No Regret

 

Vitamine C, D en Omega 3 vetzuren

Vitamine C is de meest bekende weerstandsvitamine. Deze vitamine stimuleert de vorming van witte bloedcellen. Witte bloedcellen zijn een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem, oftewel de weerstand. Vitamine C kan tevens de duur van een verkoudheid verkorten en zorgen dat de klachten minder heftig zijn. Vitamine C komt vooral veel voor in groente en fruit. Dus zorg dat je hier voldoende van binnenkrijgt. Daarnaast helpt vitamine C ook om je cellen te beschermen tegen oxidatieve stress door giftige stoffen zoals vrije radicalen. Vitamine D helpt tegen infecties en helpt bij het behoud van gezonde botten. Omega 3 vetzuren (gezonde vetten) dragen bij aan het immuunsysteem en hebben een ontstekingsremmende werking.

Uit voeding

Bij NewFysic adviseren we om twee stuks fruit te eten en minimaal 250 gram aan groenten. Zo kom je zeker aan voldoende vitamines en mineralen die je helpen je weerstand en immuunsysteem te versterken. Daarnaast letten we er natuurlijk op dat de voeding zo volwaardig mogelijk is. Dat betekent een goede verdeling van koolhydraten, eiwitten en vetten. Daarnaast houden we er rekening mee dat de voeding weinig suikers bevat en voornamelijk bestaat uit complexe koolhydraten (met een lage glycemische index) en dat deze lekker veel vezels bevat.

 

Foto: Brooke Lark via Unsplash

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen