De waarheid over zoetstoffen

13 augustus 2018

De waarheid over zoetstoffen

Als je wilt afvallen, kun je beter geen suiker eten. Zoetstoffen kunnen je hang naar zoete smaken dan vervangen. Er gaan alleen heel wat verhalen over de zin, onzin en veiligheid van het gebruik van deze stoffen. Gezondheidsdeskundige Bart legt het uit.

Want kun je nu beter wel of geen Cola light drinken? En hoe zit dat met het zoetje in je koffie?

Wat zijn zoetstoffen?

De naam zegt het eigenlijk al, maar zoetstoffen zijn stoffen die aan voeding worden toegevoegd om ze zoeter te laten smaken. Een stof als aspartaam, die in Cola light zit, is een zoetstof gemaakt in de fabriek. Maar er bestaan ook natuurlijke zoetstoffen zoals die bijvoorbeeld in citrusvruchten voorkomen.  Alle zoetstoffen die in producten worden verwerkt hebben een E-nummer. Dit betekent dat ze door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) gecontroleerd zijn en dat het gebruik veilig is.

Weinig calorieën

Als je wilt afvallen, is het verstandig weinig tot geen suiker te eten. Je vervangt het suikerklontje in je koffie voor een zoetje en wendt je tot producten die even zoet smaken (denk aan jam, frisdrank en yoghurt), maar minder calorieën bevatten. Deze producten bevatten allemaal zoetstoffen in plaats van suiker.

 

LEES OOK: Gezonde ontbijtjes voor zoetekauwen

 

Gezondheid en E-nummers

Alle zoetstoffen die in producten gebruikt mogen worden, hebben een E-nummer. En – ondanks de verhalen die zich soms over E-nummers de voordoen – dat is mooi: het betekent namelijk dat ze goed zijn onderzocht, goedgekeurd zijn en veilig gebruikt kunnen worden.

 

Dit artikel is geschreven door Bart (37). Bart is gezondheidsdeskundige in een dorpje in het Oosten van het land. Hij sterk van mening dat een gezonde leefstijl een positieve bijdrage levert aan een gezond gewicht en een energiek leven. Hij is ook niet vies van een (nuchtere kijk op) spiritualiteit. Regelmatig voorziet hij ons van nieuwe inzichten die ook hij meeneemt in zijn dagelijks leven met zijn jonge gezin.

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen