Hoe bereik en behoud je een gezond gewicht?
3 maart 2022
3 maart 2022
Vrijdag 4 maart is het Wereld Obesitas Dag. Op deze dag wordt er wereldwijd extra aandacht besteed aan de bewustwording voor deze chronische ziekte en aan de maatregelen die nodig zijn om de ziekte aan te pakken en voorkomen. Er wordt gepleit voor een gezonde leefomgeving waarin overgewicht als gezondheidsprobleem voorop staat.
Het is een goede dag om zelf ook even stil te staan bij jouw gezondheid en gewicht. Zit jij lekker in je vel en voel je je gezond? Of is het tijd voor verandering?
Cijfers van de Leefstijlmonitor laten zien dat ongeveer 50% van de Nederlanders van 20 jaar en ouder overgewicht heeft. Een derde deel hiervan heeft zelfs Obesitas, dat is nogal wat.
Er zijn veel factoren die invloed hebben op je gewicht. Voor de één blijkt een gezond gewicht behouden veel lastiger dan voor de ander, dit heeft te maken met genetische aanleg én met de regelsystemen in de hersenen. Daarnaast zijn ook jouw omgeving en (onbewuste) leefstijl van invloed op het behoud van een gezond gewicht.
Wanneer is jouw gewicht dusdanig hoog dat het ten koste gaat van jouw fysieke en mentale gezondheid? En wanneer is het nu echt nodig om af te vallen? Hoe doen we dat eigenlijk, een gezond gewicht behouden, als er zoveel factoren meespelen? NewFysic, autoriteit op het gebied van afvallen, helpt jou graag in de strijd tegen overgewicht.
Laten we eens beginnen met kijken hoe gezond jouw eigen gewicht eigenlijk is. Zo heb je een mooi startpunt van waaruit je de informatie in deze blog kunt lezen. Je kunt op twee manieren vaststellen of je een gezond gewicht hebt: door je Body Mass Index (BMI) te berekenen en door je taille-omvang te meten.
Je BMI laat zien of jouw gewicht, in verhouding tot je lengte, gezond is. Je berekent dit door je gewicht (in kilo’s) door het kwadraat van je lengte (in meters) te delen. Een gezond BMI ligt tussen de 18,5 en 24,9. Je kunt ook onze handige BMI calculator gebruiken om je eigen BMI te berekenen. (Bij NewFysic werken we met een gecorrigeerd BMI, wat dat is? Dat bespreken we in de volgende blog.)
De tweede optie om te kijken of jouw gewicht gezond is, is door je taille-omvang op te meten. Lichaamsvet is niet overal op je lichaam gelijk verdeeld. Het kan vooral rondom je middel, heupen of bovenbenen zitten, wat invloed kan hebben op jouw gezondheid. Te veel vet rondom je taille is heel ongezond. Het meten van de taille-omvang geeft je daarom een goed inzicht in de gezondheidsrisico’s van eventueel overgewicht of obesitas. Met de taille-omvang wordt gekeken naar het visceraal vet. Visceraal vet zit diep in de kern van de buik en omringt en beschermt de vitale organen. Zelfs als je gewicht en lichaamsvet constant blijven, verandert de vetverdeling van jouw lichaam naarmate je ouder wordt en zal eerder naar het buikgebied verschuiven. Wanneer je een correct, gezond visceraal vetniveau hebt, neemt de kans op bepaalde aandoeningen af, zoals hartziekten en hoge bloeddruk, en kan het ontstaan van diabetes type 2 worden vertraagd.
Jouw taille-omvang meten, dat doe je als volgt:
Voor vrouwen geldt: meet je een omtrek van minder dan 80 cm? Dan zit je goed! Meet je een omtrek van 88 cm of meer? Dan val je helaas in de ongezonde categorie, oftewel de gevarenzone. Voor mannen geldt: meet je een omtrek van 94? Dan zit je goed! Meet je een omtrek van 102 cm of meer? Dan val je helaas in de ongezonde categorie.
Wil je hulp bij het berekenen of jouw gewicht gezond is? Je kunt je BMI en je viscerale vetpercentage eenvoudig en gratis laten opmeten door één van onze coaches bij jouw dichtstbijzijnde vestiging. Klik hier voor een gratis consult.
Heb je jouw BMI en taille-omtrek opgemeten en zit je bij beiden in de gezonde range? Gefeliciteerd! Dan hopen we dat je een gezonde leefstijl hebt en die blijft voortzetten.
Zit jij in de gevarenzone met jouw BMI en/of jouw taille-omtrek? Dan is het goed dat je daar nu van op de hoogte bent en dan is het tijd om actie te ondernemen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk uit die gevarenzone te komen, want afvallen als je eenmaal obesitas hebt blijkt heel lastig, zo wijst onderzoek uit. En de gevolgen voor jouw gezondheid zijn groot. Zo leidt obesitas voor zo’n 6 jaar verlies van de levensverwachting. Bij obesitas vanaf jonge leeftijd zal de levensverwachting nog sterker verkorten.
Hieronder zetten we de meest voorkomende gezondheidsrisico’s van obesitas voor je op een rijtje, daarna volgen tips en tricks om uit die gevarenzone te komen!
In de gevarenzone zijn er, naast een verkorte levensverwachting veel risico’s voor je gezondheid. De kans dat je met de volgende aandoeningen te maken krijgt, is veel groter bij overgewicht:
Ernstig overgewicht (obesitas) kan bovendien leiden tot:
Tot zover alle (griezelige) informatie, tijd voor praktische handvatten! Wat kan je zelf doen om een gezond gewicht te bereiken en/of te behouden?
Voeding
Lifestyle
Aan de slag!
Heb jij op het moment overgewicht? Tijd om nu in actie te komen😊! Probeer eens vier weken lang 5 van bovenstaande handvaten dagelijks uit te voeren. Wil je graag hulp bij het bereiken van jouw gezonde gewicht? NewFysic is er voor jou! Neem contact op voor een gratis intake met één van onze ervaren coaches.
Benieuwd naar de lekkerste recepten, tips én tricks voor een gezonde lifestyle? Neem dan een kijkje op onze receptenpagina.
Volg de NewFysic methode en krijg:
Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!
Ik wil mijn verhaal delen