Waarom een smoothie niet altijd gezond is

11 februari 2019

Waarom een smoothie niet altijd gezond is

Laten we voorop stellen: het eten van genoeg groente en fruit is natuurlijk altijd goed. Maar als je wilt afvallen, moet je wel rekening houden met het een en ander.

 

Een mengsel van groente en fruit; hoe kan dat nu niet verantwoord zijn?

 

Vitaminen en calorieën

Het hangt er maar net vanaf wat je erin gooit, maar over het algemeen bevatten de meeste smoothies een heleboel goede voedingsstoffen. Je vult je vitaminevoorraad ermee aan en het is een gezonde start van de dag. Maar als je gewicht wilt verliezen is het heel belangrijk dat je goed oplet wat je allemaal toevoegt aan ‘gezonde’ ingrediënten. Want alhoewel groente en fruit natuurlijk hartstikke gezond zijn, zijn ze niet allemaal even caloriearm.

 

Verhouding groente en fruit

Wat kun je doen om het aantal calorieën te beperken? Kijk allereerst naar de hoeveelheid fruit ten opzichte van groente en zorg dan, dat er altijd meer groente in verhouding tot het fruit inzit. Je kunt de hoeveelheid fruit ook wat terugschroeven door een deel te vervangen door eiwitrijke producten zoals (soya)melk of (Griekse) yoghurt.

 

Kies voor vezels

Nog iets om rekening mee te houden: hoe vezelrijk het groente en fruit is dat je in je smoothie verwerkt. Vezels spelen een grote rol tijdens het afvallen. Ze zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel nog iets zal eten of drinken en langer vol zit. Een banaan (die vaak in smoothies wordt verwerkt) bevat bijvoorbeeld heel weinig vezels, een van de redenen dat deze vrucht niet op de NewFysic boodschappenlijst staat. Blauwe bessen, broccoli en boerenkool zijn hele vezelrijke producten. Zet die dus vooral op je boodschappenlijstje, als je van plan bent een smoothie te mixen.

Volg jij NewFysic al op Facebook en Instagram?

 

Dit artikel is geschreven door Fleur (45). Fleur houdt van het leven, van haar grote gezin, van haar werk én van gezelligheid. En da’s best een klus, het in de lucht houden van al die ballen én gezond te blijven leven. Daarom is ze groot fan van NewFysic. Ze neemt ons mee in haar dagelijks leven en in het vinden van een gezonde balans tussen lekker eten, lekker leven en geluk.

Foto: Guillaume Jaillet via Unsplash

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen