Zo houd je groente en fruit langer vers

15 juli 2019

Zo houd je groente en fruit langer vers

Op een zomerse dag is er niets fijners dan over de markt te struinen en je tassen vol met verse groenten en fruit te laden, om de rest van de week van te kunnen eten. Maar hoe houd je al deze producten zo lang mogelijk vers? Daar zijn een paar slimme trucjes voor.

 

Je hoeft echt niet elke dag opnieuw nar de groenteboer.

 

Leg een stuk keukenrol in de groente la

Door de bodem van de groente la in de ijskast te ‘bekleden’ met keukenrol, wordt de condens die de groente uitstoot tijdens het koelen, opgenomen. En dat is precies wat je wil: een teveel aan vocht rijpt je groente en fruit namelijk veel sneller. Bijkomende voordeel: je houdt je ijskast schoner.

 

Houd appels apart

Appels kun je beter niet op de fruitschaal leggen bij het andere fruit, maar in een afgesloten zak in de ijskast bewaren. Vind je ze te koud om te eten? Haal er dan de avond van te voren een paar uit, en leg de op het aanrecht, klaar om de volgende dag in je tas te stoppen.

 

Was bessen in azijn

Niet alleen zijn (blauwe) bessen een van de duurste soorten fruit, ze vergaan ook het snelst. Je kunt hun levensduur verlengen door ze te wassen in een mengsel van azijn en water (1 deel azijn op 3 delen water). Laat ze daarna drogen, en bewaar ze vervolgens in de ijskast.

 

Leg tomaten niet in de ijskast

Als je tomaten in de ijskast bewaart gaat niet alleen de smaak verloren. Ze worden er ook minder sappig van. Je houdt ze het best door ze gewoon op een schaal in de kast of het aanrecht te bewaren.

 

Wikkel selderij in folie

Selderij wordt door winkels meestal in plastic verpakt. Als je de selderij na thuiskomst hierin laat zitten, houdt deze groente het zo’n week vol. Verpak je de selderij in aluminiumfolie, verleng je dit enorm en kun je nog heel lang van deze caloriearme groente genieten.

 

Maak een boeket van je kruiden

Gebruik wat je nodig hebt van de kruiden die je hebt gekocht, en zet de rest van de kruiden als een boeketje in een glas water op de vensterbank. Zo houden ze ‘t het langst vol, en het staat ook niet ongezellig.

 

Bewaar paddenstoelen in een papieren zak

Ook paddenstoelen zoals champignons zitten meestal in een plastic bakje als je ze in de supermarkt koopt. Zorg dat je ze thuis overhevelt in een papieren zak; het houdt ze langer schoon en droog.

 

Leg sla in ijswater

Iedereen kent de sneu uitziende blaadjes sla als je de krop niet meteen na aankoop consumeert. Maar je kunt iets doen om weer wat leven in die slappe hap te blazen. Haal de bladeren los van de krop en leg ze in een bak met water en ijsblokjes. Laat ze 5 tot 30 minuten liggen (afhankelijk van hoe sneu ze er uitzagen) en ze kunnen zo weer in de salade.

 

Dit artikel is geschreven door Emma. Emma (32) is hobbykok en weet heel veel over gezonde én lekkere voeding. Vanuit haar keuken in Haarlem maakt ze de smakelijkste recepten voor zichzelf en haar peuter, uiteraard passend bij de NewFysic methode. Wekelijks inspireert ze met een nieuw recept of leuke tip die de weg naar een gezonde leefstijl leuk en makkelijker maken.

Foto: Dmitry Dreyer via Unsplash

 

 

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen