Zo kom je van knoflookadem af

23 december 2018

Zo kom je van knoflookadem af

Oh, wat houden we van knoflook… In de pasta, in de dressing van de salade, de curry… Jammer alleen dat je er vaak zo’n nare (na)smaak aan overhoudt. Merel zocht uit hoe je van je knoflookadem afkomt.

Zodat je ook voor een avondje uit gewoon los kunt gaan met de knoflook in je gerechten.

Waar komt knoflookadem vandaan?

Als je knoflook hebt gegeten kan het zijn dat er nog wat knoflookresten in je mond zitten. Je tanden poetsen kan dan al enorm helpen, net als het schrapen van je tong. Maar de echte boosdoener van die vervelende geur zit ‘m in de maag. Als knoflook daar wordt afgebroken ontstaan er zwafelgassen. Deze gassen worden opgenomen in het bloed met als gevolg dat de geur via de huid én de longen weer naar buiten komt. En daar heb je dus last van. En wellicht mensen om je heen ook.

Knoflook neutraliseren

Gelukkig kun je wat doen aan die sterke geur. Het eten van deze producten helpt namelijk om de gassen in je maag te neutraliseren:

 • Appel (komt dat even mooi uit, die had je vast nog in huis na de appeldag).
 • Muntthee (werkt beter dan een kauwgompje, die helpt alleen tijdelijk).
 • Doe wat citroensap in een glas water en drink dit voor of nadat je knoflook eet.
 • Peterselie: kauw op de steeltjes van peterselie nadat je de knoflook hebt gegeten.
 • Groene thee drinken na het eten, zoals deze van NewFysic.
 • Kauw op de peultjes van kardemom.
 • Zuivelproducten: eet na het gerecht met knoflook een schaaltje yoghurt of ontbijt er de volgende dag mee. Ook melk (bijvoorbeeld in je koffie) kan helpen de knoflookgeur te neutraliseren.
Zo kom je van knoflookadem af
Foto: Jeremy Dorrough via Unsplash

Knoflookadem voorkomen

Om een sterke knoflookadem te voorkomen kun je het beste verse knoflook gebruiken in plaats van gedroogde. En gebruik dan liever niet het binnenste gedeelte van een vers teentje knoflook , hier zitten de meeste zwafelverbindingen die voor de meeste zwafelgassen zorgen.

Tips tegen knoflookgeur op je handen

Niet alleen je adem, ook je handen hebben het te voortduren als je (verse) knoflook verwerkt in je gerechten. Om je handen te ontdoen van knoflookgeur, wrijf je ze na het koken in met zout of citroensap. Daarna spoel je je handen goed af en smeer ze eventueel in met je favoriete handcrème. Ook kan het helpen met je knoflookhanden over roestvrij staal te wrijven, zoals over de kraan of een speciale RVS-zeep te gebruiken.

Volg jij NewFysic al op Facebook en Instagram?

Dit artikel werd geschreven door Merel (23), die onlangs begon aan haar eerste baan en zich rustig maar zeker losmaakt van haar (met bier gevulde) studentenleven. Samen met haar huisgenoten probeert ze door middel van de NewFysic methode wat rust en regelmaat in haar rijke sociale leven te krijgen.

Bekijk onze populairste artikelen over afvallen en een gezonde levensstijl:

 1. Het gevaar van buikvet en visceraal vet
 2. Hoeveel calorieën heb ik per dag nodig?
 3. Gezond afvallen: feiten en tips. Alles over gezond en duurzaam afslanken
 4. Supplementen en afvallen: wat werkt er wel

Foto: Jelleke Vanooteghem via Unsplash

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

 • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
 • Coaching
 • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen