Gezond afvallen


Gezond afvallen draait om een algehele benadering van welzijn, waarbij voeding, lichaamsbeweging en mentale gezondheid samenkomen. Bij gezond afvallen is het belangrijk dat je zorgt voor een caloriebeperking, zonder een tekort aan voedingsstoffen.


Wat zijn calorieën?

Calorieën zijn een maateenheid voor energie. Ons lichaam gebruikt calorieën uit voedsel als brandstof om alle dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals ademen, bewegen, denken en zelfs rusten. De energie die we uit voeding halen, wordt gemeten in calorieën en wordt gebruikt om ons lichaam te laten functioneren. Het is belangrijk om niet te snel af te vallen, omdat dit kan leiden tot verlies van spiermassa, tekorten aan voedingsstoffen en problemen met de stofwisseling op lange termijn.


Calorie inname en gezond gewichtsverlies

Een gezond tempo voor gewichtsverlies wordt over het algemeen beschouwd als ongeveer 0,5 tot 1 kilogram per week. Om een calorietekort te berekenen voor gezond gewichtsverlies, begin je met het bepalen van je basaal metabolisme (BMR), wat de hoeveelheid calorieën is die je lichaam nodig heeft in rust. Vervolgens schat je je dagelijkse caloriebehoefte in op basis van je activiteitsniveau. Om een gezond calorietekort te creëren, verminder je je dagelijkse calorie-inname met ongeveer 500 tot 750 calorieën onder je dagelijkse behoefte.


Gezond afvallen begint bij gezonde voeding

Op een gezonde manier afvallen, begint met het aannemen van een uitgebalanceerd voedingsplan dat rijk is aan volwaardige voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten, terwijl sterk bewerkte voedingsmiddelen en overtollige suikers worden vermeden. Het controleren van portiegroottes en gehydrateerd blijven door voldoende water te drinken, zijn ook essentieel.

Lees meer: ‘Ik kon meer eten dan ooit tevoren en de kilos vlogen eraf

Stuur aan op kleine stappen met realistische doelen

Het is belangrijk om geduldig te zijn en te streven naar een geleidelijke, duurzame aanpak van gewichtsverlies en een gezonde levensstijl. Het maken van kleine, haalbare veranderingen op lange termijn kan leiden tot blijvende resultaten en een verbeterde kwaliteit van leven. Een positieve mindset en het verminderen van stress zijn ook belangrijk, omdat stress kan leiden tot emotioneel eten en gewichtstoename. Het stellen van realistische doelen, het vinden van ondersteuning bij vrienden, familie of professionals en het omarmen van consistente, gezonde gewoonten, dragen allemaal bij aan het bereiken van succesvol en gezond gewichtsverlies op lange termijn.Het jojo-effect voorkomen

Het jojo-effect is een bekend probleem waarbij mensen na een periode van succesvol afvallen snel weer aankomen, vaak zelfs meer dan voorheen. Dit komt vaak door strenge diëten die spierverlies veroorzaken en het basismetabolisme vertragen. NewFysic biedt een oplossing voor dit probleem met een traject gebaseerd op gezonde voeding en een gebalanceerde verhouding van eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten.

Door middel van verschillende fases, zoals de Switch fase en de Balance fase, helpt NewFysic mensen om geleidelijk aan een gezonde levensstijl te wennen en hun streefgewicht te behouden. Dit voorkomt het jojo-effect door de stofwisseling op peil te houden en het lichaam langzaamaan te laten wennen aan een nieuw voedingspatroon. Met ondersteuning zoals de NewFysic app en supplementen voor een gezond gewichtsbehoud, helpt NewFysic mensen om moeiteloos een gezonde levensstijl te behouden en in balans te blijven. Wil je meer leren over het jojo-effect en hoe je dit kunt voorkomen? Lees onze blog hier.


Uitdagingen tijdens het afvallen

Veel mensen willen graag snel resultaat en dus snel afvallen. Wanneer het afvallen voor hun gevoel niet snel genoeg gaat, wordt dit vaak gezien als een tegenslag. Maar, snel afvallen betekent meestal ook weer snel aankomen. Bij NewFysic gaan we voor een langdurig resultaat, dat betekent wekelijks resultaat, maar wel op een gezonde manier. Naast dat mensen snel willen afvallen, hebben veel mensen er moeite mee om niet te eten wanneer ze hoger in hun emoties zitten. Na jarenlange ervaring en coaching gesprekken met klanten hebben we goed inzicht in de 5 belangrijkste pijnpunten en valkuilen tijdens het afvallen.


Pijnpunten tijdens het afvallen

Tijdens het afvallen is het normaal dat je tegen pijnpunten aanloopt, dit hoort bij het afvaltraject. Bij NewFysic merken we vanuit persoonlijke coaching gesprekken dat het vaak alles of niets is. In de praktijk zien we dat klanten het plan perfect volgen of het juist compleet laten gaan.

1. Motivatie
Wanneer klanten het plan compleet laten gaan kan dit komen door motivatie gebrek. Een gebrek aan motivatie is meestal te zien wanneer een klant al voor langere tijd in het traject zit. Het gewichtsverlies gaat dan opeens een stukje langzamer en je ziet de kilo’s er niet meer afvliegen. De laatste loodjes wegen vaak het zwaarst. Ook zie je niet altijd verschil in gewicht. Dit kan dan bijvoorbeeld komen omdat de spiermassa is toegenomen. Het gewicht blijft dan hetzelfde, maar de samenstelling van het lichaam is wel beter geworden: meer spiermassa, minder vetmassa.

2. Realistische verwachtingen
Het is van belang dat je zorgt voor een goede voorbereiding. Dus geen ‘quick fix’ idee. Je moet er niet vanuit gaan dat je snel afvalt, je moet ervan uitgaan dat je gezond afvalt. Gezond afvallen richt zich vaak op het ondergaan van een leefstijlverandering waardoor je focust op een langdurig resultaat.

3. Discipline en structuur
Discipline en structuur zijn van belang om een afvaltraject te laten slagen. Dit gaat vaak fout en dit komt meestal door de weekenden of sociale activiteiten. Tijdens het weekend wordt er veel gecheat, dit betekent gemakkelijker van een traject wordt afgeweken om iets lekkers te eten of te drinken.. Tijdens sociale activiteiten is het soms moeilijk om nee te zeggen, als iedereen om je heen wel voor dat stukje taart of een glaasje alcohol kiest is het moeilijk om gedisciplineerd te blijven.

4. Wees niet té streng
Discipline en structuur zijn belangrijk, maar wees niet té streng tijdens een afvaltraject. Jezelf verbieden om te eten demotiveert en helpt ook niet bij het afvalproces. Een bekende valkuil is het overslaan van tussendoortjes waardoor je lichaam dit op een later moment wil inhalen en je trek krijgt. Je lichaam heeft genoeg energie nodig om te kunnen functioneren, het spreiden van eetmomenten is hierin erg belangrijk. Het kan erg demotiverend zijn wanneer je te veel hoge eisen voor jezelf opstelt. Je verwachtingen moeten realistisch blijven. Het is belangrijk dat je kleine haalbare doelen stelt. Hierdoor kunnen kleine successen gevierd worden, wat jou weer motiveert om door te gaan.

5. Belang van supplementen tijdens afvallen

Tijdens het afvaltraject is het belangrijk dat je supplementen inneemt. Tijdens het afvallen komen er veel verschillende processen in je lijf op gang. Supplementen zorgen ervoor dat je geen tekorten aan belangrijke vitaminen en mineralen opbouwt. NewFysic heeft jarenlange ervaring met gezond afvallen en het belang van aanvullende supplementen om op een gezonde, duurzame manier gewicht te verliezen.


Overgewicht in Nederland

Een groot percentage van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht. Overgewicht behoort momenteel tot de belangrijkste volksgezondheidsproblemen. De belangrijkste oorzaken voor overgewicht zijn te veel eten en te weinig bewegen. Maar ook aanleg kan een rol spelen en sommige ziekten en medicijnen zorgen voor gewichtstoename. Minder eten en meer bewegen helpen om af te vallen.


Obesitas

16 procent van de Nederlanders van 20 jaar of ouder had het afgelopen jaar obesitas. Dat is het hoogste percentage ooit en drie keer zoveel als begin jaren 80, blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Uit de cijfers blijkt dat ook ernstigere vormen van obesitas vaker voorkomen. In 1981 had nog minder dan 1 procent van de Nederlanders zeer ernstig of extreem overgewicht; in 2023 was dat 4 procent.


Wat is obesitas?

Het CBS houdt samen met het RIVM sinds begin jaren 80 lengte en gewicht van de Nederlandse bevolking bij. Met die cijfers kan de BMI worden berekend, de Body Mass Index. Een volwassene heeft overgewicht bij een BMI van 25 of hoger.

Een BMI van 25 tot 30 wordt matig overgewicht genoemd. Bij een BMI van 30 of hoger heeft iemand ernstig overgewicht, oftewel obesitas. Vanaf een BMI van 40 of hoger spreek je van morbide obesitas.

Ruim een derde van de 20-plussers in Nederland heeft wel overgewicht, maar geen obesitas. Samen met de 16 procent die wel lijdt aan obesitas is iets meer dan de helft van alle Nederlanders vanaf 20 jaar te zwaar. Begin jaren 80 was dat 33 procent.


Verwachtingen van obesitas

Wereldwijd hebben meer dan een miljard mensen obesitas. De grens van een miljard mensen werd in 2022 gepasseerd, schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie op basis van een nieuw onderzoek in het medische tijdschrift The Lancet.

Het aantal volwassenen met obesitas is sinds 1990 verdubbeld. Het aantal kinderen dat hiermee kampt, is in dezelfde periode verviervoudigd.


Trend / verwachting


Gezondheidsrisico’s van overgewicht

Overgewicht vormt een groeiend gezondheidsprobleem, waarbij traditionele methoden van afvallen niet altijd effectief blijken te zijn, vooral voor mensen met obesitas. Overgewicht vergroot de kans op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 rugklachten en gewrichtsklachten, galstenen, slaapapneu, verminderde vruchtbaarheid en sommige kankersoorten. Recent onderzoek door Amsterdam UMC wijst op een interessant aspect: het brein speelt een cruciale rol bij het reguleren van eetgedrag en gewichtsbeheersing. 

(bron: rtlnieuws.nl)


Individuele oorzaken van overgewicht

Iedereen komt om andere redenen aan. Voorbeelden zijn:

Meer eten en drinken dan je nodig hebt. Denk hierbij aan:
– Te grote porties eten;
– Te veel voedingsmiddelen en/of maaltijden eten met een hoge energiedichtheid;
– Te veel snoepen en snacken;
– Te veel suikerhoudende dranken drinken zoals frisdrank en sap;
– Te veel alcohol drinken. Alcoholische dranken bevatten veel calorieën. Te veel alcohol kan daarom leiden tot overgewicht.

Ook eten terwijl je wordt afgeleid (denk aan televisiekijken tijdens het eten) kan ervoor zorgen dat je ongemerkt meer eet dan je lichaam nodig heeft.

Minder bewegen en sporten, bijvoorbeeld door ziekte, blessure of tijdgebrek.

Een grote verandering in je leven, denk bijvoorbeeld aan samenwonen, kinderen krijgen, werkloosheid of pensionering, wat invloed heeft op wat en hoeveel je eet en beweegt.  

Ook stoppen met roken kan gepaard gaan met gewichtstoename. Omdat stoppen met roken erg belangrijk is voor de gezondheid, is het aan te raden om indien nodig pas na het stoppen met roken aan de slag te gaan met gewichtsverlies.

Na een zwangerschap kan het lastig zijn om weer terug te komen op het gewicht van voor de zwangerschap, vooral wanneer je meer in gewicht aankomt dan nodig is.

Er zijn bepaalde soorten medicijnen die gewichtstoename als bijwerking kunnen hebben, bijvoorbeeld antidepressiva, anti-epileptica en antipsychotica.

Mentale problemen, zoals onverwerkte ervaringen en mentale trauma’s, kunnen eetbuien veroorzaken waardoor het gewicht (in korte tijd sterk) kan toenemen. Daarnaast lijkt er een verband te bestaan tussen depressie/depressieve klachten en overgewicht. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door het hormoon cortisol, een meer ongezonde leefstijl en het gebruik van antidepressiva.  


Gewicht en BMI

Bij NewFysic meten we al jaren de heup-taille-buikomvang van onze klanten. Iets wat nu pas in het nieuws komt als belangrijke extra marker voor overgewicht dan alleen de BMI-classificatie. BMI is geen perfecte methode om de hoeveelheid vet en de verdeling daarvan te meten, erkennen de onderzoekers. Maar het is volgens hen wel een wereldwijd gebruikte methode in bevolkingsonderzoeken, met dus veel beschikbare data.

In Nederland kwamen artsen en andere zorgverleners afgelopen zomer met nieuwe richtlijnen voor het aanpakken en voorkomen van obesitas. Hierbij hoort ook een nieuwe manier om overgewicht te diagnosticeren: waar eerder vooral werd gekeken naar de BMI, wordt nu ook de buikomvang onderzocht om gezondheidsrisico’s in te schatten voor mensen met overgewicht.
Bereken je BMI en bekijk hoe gezond jij bent.

Lees ook: Hoe bereik en behoud je een gezond gewicht?


De rol van het brein bij gewichtstoename

Het onderzoek toonde aan dat mensen met obesitas anders reageren op voedselprikkels in hun hersenen, wat kan leiden tot overmatig eten. Daarnaast werd een verminderde dopamineafgifte in de hersenen waargenomen bij mensen met obesitas, wat kan leiden tot een verminderd gevoel van verzadiging en een verhoogde drang naar voedsel. (Mireille Serlie, hoofdonderzoeker en hoogleraar aan Amsterdam UMC)

(bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5390053/hersenen-obesitas-registreren-eten-normaal-gewicht-afvallen)

Deze inzichten bieden nieuwe mogelijkheden voor effectievere benaderingen van gewichtsbeheersing, met een focus op gezond afvallen op lange termijn. Door te focussen op zowel voedingsadvies als psychologische ondersteuning kan NewFysic een aanpak bieden die mensen helpt om gezonde eetgewoonten te ontwikkelen en te behouden, zelfs na het bereiken van hun gewichtsdoelen. Het is van belang dat de hersenen meegroeien met het nieuwe leefpatroon. Het afvallen is anders moeilijk vol te houden. 


De rol van NewFysic bij gezond afvallen

NewFysic is meer dan alleen een dieet; het is een duurzame gezonde levensstijl die wordt ondersteund door een breed scala aan deskundigheid. Op deze manier kan jij gezond afvallen. 

Wat ons onderscheidt, is ons streven naar blijvende resultaten na het afvallen. Tijdens het traject geniet je van voldoende gezond en smakelijk eten, met een focus op vet- en suikerarme voeding.


De visie van NewFysic is duidelijk: “Steeds meer mensen willen en moeten afvallen, en wij geloven dat dit op een gezonde en verantwoorde manier mogelijk is.” Onze missie is om iedereen die het nodig heeft te helpen om gezond, evenwichtig en verantwoord af te slanken, met blijvende resultaten als doel. We hechten er waarde aan dat het afvalproces geleidelijk verloopt, zodat het lichaam rustig kan wennen aan veranderingen. Het succes van NewFysic rust op drie verschillende pijlers: een voedingsproductplan, persoonlijke coaching en supplementen.


NewFysic fases

Met ons unieke vierfasenplan helpen we je niet alleen om gewicht te verliezen, maar ook om een gezonde levensstijl te creëren die je op lange termijn kunt volhouden. Bij elke fase horen andere recepten die voor jou worden geselecteerd om je streefgewicht te behalen. 

Hieronder staan de verschillende fases visueel weergegeven.

Jarenlange kennis en ervaring met gezond afvallen

Bij NewFysic begrijpen we dat afvallen een veelomvattend proces is, en daarom bieden we een holistische benadering die verschillende aspecten van gezond afvallen omvat. Ons programma richt zich niet alleen op afvallen door voeding, maar ook op het volgen van een evenwichtig dieet en het maken van gezonde eetkeuzes. We bieden deskundig advies over afvallen door gezond eten en verstrekken waardevolle tips om je te helpen bij het behalen van je gewichtsdoelen.


Supplementen ter ondersteuning

Bovendien erkennen we de rol die supplementen kunnen spelen bij het ondersteunen van gewichtsverlies en bieden we begeleiding bij het gebruik ervan, altijd in combinatie met een gezonde levensstijl. Speciale aandacht wordt besteed aan afvallen rond de buik, een veelvoorkomend zorggebied voor velen. Onze deskundigen bieden gerichte ondersteuning en advies om dit specifieke doel te bereiken. Met onze uitgebreide aanpak en praktische tips staan we klaar om je te begeleiden op je reis naar een gezonder, fitter en gelukkiger leven.

Of je nu op zoek bent naar informatie over gezond afvallen, snel afvallen, of gezonde recepten om af te vallen, bij NewFysic ben je aan het juiste adres. Ontdek hoe wij jou kunnen helpen op jouw reis naar een gezonder en gelukkiger leven.