Rendang van kip

Rendang van kip

Aantal personen

4 personen

Bereidingstijd

Bereidingstijd 60 minuten

 Ingrediënten

2 el olijfolie

500 g kipfilet, in blokjes

2 stengels citroengras, gekneusd

4 kaffir-limoenblaadjes

2 laurierblaadjes

1 kaneelstokje

250 ml kippenbouillon

1 el citroensap

1 el zoetstof

zout

160 g zilvervliesrijst

simpele, rijkgevulde salade (met o.a. frisse komkommer, gemengde tomaat, rode ui, sla – ca. 800 g) of 800 g sperziebonen (zie tip)

4 tl sambal oelek (optioneel)

 

Kruidenpasta

3 tenen knoflook, gepeld, grof gehakt

2 uien, gepeld, grof gehakt

2 rode pepers, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, grof gehakt

stukje gemberwortel (à 3 cm), geschild, grof gehakt

stukje kurkuma (à 3 cm), geschild, grof gehakt

1 tl korianderpoeder

1 tl komijnpoeder

1 tl paprikapoeder

½ tl versgemalen zwarte peper

 

Benodigdheden

kleine keukenmachine of blender, braadpan

 

Bereiding

1.         Doe alle ingrediënten voor de kruidenpasta in een kleine keukenmachine of blender. Voeg een scheut water toe en maal tot een gladde pasta.

2.         Verhit de olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur. Voeg zoveel kruidenpasta toe als je lekker vindt (alles is een beetje te veel, begin met 4 eetlepels) en bak 4-5 minuten tot het heerlijk begint te geuren. Voeg de kipfiletblokjes toe en bak ze rondom bruin in ongeveer 5 minuten.

3.         Doe het citroengras, de kaffir-limoenblaadjes, laurierblaadjes en het kaneelstokje in de pan. Schenk de kippenbouillon erbij en voeg ook het citroensap en de zoetstof toe. Roer alles goed door. Breng aan de kook, zet het vuur dan lager en laat 30-45 minuten zachtjes sudderen, tot de kip gaar is en de saus ingedikt. Roer af en toe om aankoeken te voorkomen. Wordt de saus te dik? Voeg dan een scheutje water toe. Proef en breng eventueel op smaak met zout.

4.         Kook intussen de rijst volgens de instructies op de verpakking.

5.         Verwijder het citroengras, de limoenblaadjes, laurierblaadjes en het kaneelstokje. Verdeel de rijst over borden en serveer samen met de rendang, eventueel wat sambal en een frisse salade.

 

Tip

Geen zin in salade? Kook er 200 gram sperziebonen per persoon bij.