NewFysic coach Lara Visser is gespecialiseerd in afvallen en sport en geeft deze week toelichting over een veel gestelde vraag van onze klanten.
“Wat kan ik voor en na het sporten eten’ tijdens mijn dieet?”
Om op deze vraag antwoord te kunnen geven gaan we even terug naar de basis van onze voeding. Binnen de voeding spelen de 3 grote pijlers de hoofdrol; Koolhydraten, eiwitten en vetten, ook wel de Macronutriënten genoemd. Elke macronutriënten heeft zijn eigen rol binnen het lichaam.
- Koolhydraten zijn onze grootste energieleverancier en kan je vergelijken met de brandstof voor een auto. De koolhydraten maken het mogelijk dat we onze spieren aan kunnen spannen en dus bewegen maar ook dat onze hersenen blijven werken.
- Eiwitten zijn onze bouwstoffen en zorgen voor de vernieuwing en opbouw van cellen binnen het lichaam.
- Vetten zijn net als koolhydraten een energiebron maar ondersteund de groei van het lichaam en speelt een essentiële rol inde opname van verschillende vitamines.
Alle drie de macronutriënten zijn dus van belang voor het lichaam om goed te kunnen functioneren. Wel zit er verschil in welke vorm van koolhydraten en vetten je eet. NewFysic heeft haar programma ingericht met complexe, vezelrijke koolhydraten en gezonde vetten.
Ook tijdens het sporten heb je energie nodig en is het belangrijk dat je voldoende koolhydraten hebt gegeten. Maar houd er wel rekening mee dat het niet fijn is om met een volle maag te sporten.
Tijdens het sporten gaat de meeste energie naar je spieren. De verwerking van de maaginhoud zal op een laag pitje worden gezet waardoor je met een volle maag blijft zitten. Wanneer dit nog steeds te veel energie kost zal je lichaam af willen van de maaginhoud waardoor we het gevoel kunnen krijgen dat het eten weer omhoog komt. Zorg er dus altijd voor dat je laatste grote maaltijd 2 tot 3 uur voor het sporten genuttigd wordt.
#Tips
- Om te voorkomen dat je met trek gaat sporten en er te weinig energie in het lichaam zit om de spieren goed aan te kunnen sturen kan je een tussendoortje nemen in de vorm van één volkoren cracker met bijvoorbeeld huttenkäse, magere smeerkaas of zuivelspread.
- Heb je minder trek is een kiwi of een goed alternatief. Kiwi’s zitten bordenvol kalium wat een belangrijke rol speelt bij de aanspanning van spieren.
- Ook voldoende drinken voor je training is van groot belang om uitdroging te voorkomen. Drink dus voor je gaat sporten 2 tot 3 grote glazen water, neem tijdens je training een paar slokken en na je training weer 2 tot 3 grote glazen.
- Na het training heeft het lichaam behoefte aan bouwstoffen om de spieren weer te kunnen herstellen. Een eiwitrijke maaltijd of snack is dus goed op zijn plek. Denk aan een gekookt ei of een schaaltje magere kwark. Vol eiwitten en over het algemeen niet zo zwaar op de maag vlak na het sporten.
- Op de dagen dat je intensief sport kan je ook een eiwitrijke hoofdmaaltijd nemen met een stuk gegrilde kip en zilvervliesrijst, een groente omelet of een grote salade met tonijn bijvoorbeeld
Het belangrijkste is dat je op de sportdagen alle macronutriënten binnen krijgt om het lichaam te kunnen herstellen en het energieniveau weer op pijl te krijgen. Mocht je verder vragen hebben stel deze dat gerust aan je persoonlijke coach of stuur ons een bericht
via Instagram
Succes!
Liefs Lara