Weet wat je eet! 

7 december 2022

Weet wat je eet! 

Word jij ook wel eens overrompeld door de hoeveelheid producten die er in de supermarkt zijn? En weet je niet waar je op moet letten bij het maken van keuzes in de supermarkt? Wij helpen je graag!

Door te lezen wat er in producten zit kom je erachter waar jouw voeding uit bestaat en wat je dus dagelijks in je lichaam stopt. Als je hier meer inzicht en handigheid in krijgt, loop je voortaan met een heel ander gevoel de supermarkt door. 😉 We hebben daarom een paar handige tips voor je op een rij gezet om meer wegwijs te worden in het lezen van etiketten én om in jouw tocht door de supermarkt wat helderheid te bieden.  

Enjoy! 

Tip nummer 1: Begin met het lezen van etiketten

  1. Op de ingrediëntenlijst van een product staat als eerst het ingrediënt wat er het meeste in zit. Dat betekent dat als suiker ergens vooraan in de lijst staat, het product voor een groot deel uit suiker bestaat. Verstandig om dan naar een andere variant te kijken.
  2. Kijk daarnaast naar de voedingswaarde van een product. In de voedingswaardetabel staat er aangegeven hoeveel kilocalorieën, vetten, eiwitten, suikers, koolhydraten, vezels en zout in 100 g van het product zit. Daarnaast kun je vaak ook de voedingswaarden per portie in die tabel vinden. Handig om te weten: verzadigd vet, suiker en zout houden we liever wat lager. Vezels en eiwitten houden we liever wat hoger.
  3. Let bij het kiezen voor een graanproduct op dat het product volkoren is. Volkoren producten bevatten namelijk meer vezels en zorgen o.a. voor een langer verzadigd gevoel. Een product mag volkoren worden genoemd als het voor tenminste 50% uit volkorenmeel bestaat en dus niet uit tarwemeel.
  4. Wist je dat.. het advies voor zoutgebruik per dag op maximaal 6 gram ligt. Zout zit echter in veel producten, waardoor de gemiddelde Nederlander op >9 gram per dag komt. Het advies bij het kiezen van een product om te gaan voor een variant met minder zout.
  5. Wist je dat.. suiker maar liefst 77 verschillende benamingen heeft. Enkele manieren waarop je deze kun herkennen is als een ingrediënt eindigt op ‘-ose’ (glucose, dextrose, fructose), concentraat of siroop.

Tip nummer 2: Plannen

Door middel van je voeding te plannen kom je niet onnodig voor verleidingen en ongezonde keuzes te staan. Dus plan wat je eet!

Tip nummer 3: Doe bewust boodschappen

Maak tijdens het plannen een boodschappenlijstje voor een aantal dagen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je tijd bespaart op het doen van boodschappen, maar ook dat je enkel in huis haalt wat je nodig hebt. Zo is de verleiding minder groot om ongezonde(re) producten te kopen.

Tip nummer 4: Toch twijfels over een product?

Dan kun je altijd de ‘Weet wat je eet’ app van het Voedingscentrum downloaden om een productcode te scannen door middel van het etiket/barcode van het product. Hierin staan alle voedingswaardes van een product en de app geeft ook aan of het in de Schijf van Vijf staat. Wist je dat je met de NewFysic app je eigen boodschappenboekje kunt bijhouden? Altijd handig om bewust de juiste producten te kiezen!

Tip nummer 5: Geen inspiratie?

Dan kun je natuurlijk altijd een kijkje nemen tussen de recepten op onze website of in de app. Wist je dat je de recepten zelfs kunt filteren op de verschillende fases van het NewFysic traject? Heb je echt geen inspiratie of geen tijd? Geen probleem! Bestel dan de NewFysic maaltijden. Deze maaltijden zijn gezond, lekker en vries vers voor jou bereid! Wordt het vanavond de Sticky cashew tofu of ga je toch liever voor de Baba ganoush met volkoren pasta? Als klant van NewFysic krijg je automatisch 20% korting en de maaltijden zijn binnen tien minuten warm!

Bestel de maaltijden hier!

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen