Wat is diabetes?
11 juni 2024
11 juni 2024
Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een chronische aandoening waarbij het lichaam moeite heeft om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Dit komt door een tekort aan insuline of doordat het lichaam niet goed reageert op insuline. Insuline is essentieel om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Een tekort aan of onjuiste reactie op insuline kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.
Verschillende soorten diabetes
Diabetes type 1
Diabetes type 1 is een erfelijke ziekte waarbij het lichaam niet goed werkt zoals het zou moeten, en dit leidt tot problemen met het reguleren van de bloedsuiker. Diabetes type 1 is meestal aangeboren of kan voorkomen bij mensen in de familie.
Mensen met diabetes type 1 moeten dagelijks hun bloedsuiker meten en insuline toedienen via injecties of een insulinepompje. Elk hapje dat ze eten, moet zorgvuldig worden berekend om de juiste hoeveelheid insuline te bepalen. Diabetes type 1 komt meestal voor bij mensen met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar.
Diabetes type 2Â
Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes en treft ongeveer 90% van alle diabetici.
Diabetes type 2 is een veelvoorkomende aandoening die vaak wordt beschouwd als een welvaartsziekte. Dit betekent dat de ziekte vaker voorkomt in samenlevingen met een overvloed aan voedsel en een zittende levensstijl. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline, een hormoon dat helpt om suiker uit het bloed op te nemen. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed, wat schadelijk kan zijn voor het lichaam.
Enkele belangrijke factoren die bijdragen aan het ontwikkelen van diabetes type 2 zijn:
 De gemiddelde leeftijd voor het ontwikkelen van diabetes type 2 is 61 jaar.
Diabetes type 2 is een groeiend probleem wereldwijd. Volgens het Diabetes fonds komt ongeveer 90% van de diabetesgevallen voort uit diabetes type 2. Deze vorm van diabetes is deels erfelijk, maar wordt vooral veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. In welvarende samenlevingen, waar voedsel vaak rijk aan suiker en vet is en waar mensen een zittend leven leiden, zien we een sterke toename van deze ziekte.
Symptomen van diabetes type 2
De symptomen van diabetes type 2 ontwikkelen zich vaak geleidelijk en kunnen moeilijk te herkennen zijn. Veelvoorkomende symptomen zijn:
Behandeling van diabetes type 2
De behandeling van diabetes type 2 richt zich op het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het voorkomen van complicaties. Dit kan door:
Het belang van een gezond dieet voor mensen met diabetes type 2
Een gezond dieet is cruciaal voor het beheersen van diabetes type 2. Voeding heeft een grote impact op de bloedsuikerspiegel en het algehele welzijn. Hier zijn enkele richtlijnen voor een diabetesvriendelijk dieet:
1. Eet vezelrijke voedingsmiddelen
Vezels helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden door de opname van suiker in het bloed te vertragen. Goede bronnen van vezels zijn volkorenproducten, groenten, fruit, peulvruchten en noten.
2. Kies voor magere eiwitten
Eiwitten helpen bij het opbouwen en herstellen van weefsels en kunnen de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Magere eiwitten zijn onder andere kip, kalkoen, vis, eieren, tofu en peulvruchten.
3. Beperk suikers en geraffineerde koolhydraten
Voedingsmiddelen met toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten kunnen de bloedsuikerspiegel snel laten stijgen. Kies voor complexe koolhydraten zoals volkorenproducten, groenten en peulvruchten.
4. Eet gezonde vetten
Gezonde vetten, zoals die in olijfolie, avocado’s, noten en zaden, kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en zijn goed voor het hart.
5. Portiecontrole
Het is belangrijk om te letten op de portiegrootte, vooral bij koolhydraten, omdat deze een directe invloed hebben op de bloedsuikerspiegel.
Volg de NewFysic methode en krijg:
Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!
Ik wil mijn verhaal delen