Wat is diabetes?

11 juni 2024

Wat is diabetes?

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een chronische aandoening waarbij het lichaam moeite heeft om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Dit komt door een tekort aan insuline of doordat het lichaam niet goed reageert op insuline. Insuline is essentieel om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Een tekort aan of onjuiste reactie op insuline kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Verschillende soorten diabetes

Diabetes type 1

Diabetes type 1 is een erfelijke ziekte waarbij het lichaam niet goed werkt zoals het zou moeten, en dit leidt tot problemen met het reguleren van de bloedsuiker. Diabetes type 1 is meestal aangeboren of kan voorkomen bij mensen in de familie.

Mensen met diabetes type 1 moeten dagelijks hun bloedsuiker meten en insuline toedienen via injecties of een insulinepompje. Elk hapje dat ze eten, moet zorgvuldig worden berekend om de juiste hoeveelheid insuline te bepalen. Diabetes type 1 komt meestal voor bij mensen met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar.

Diabetes type 2 

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes en treft ongeveer 90% van alle diabetici. 

Diabetes type 2 is een veelvoorkomende aandoening die vaak wordt beschouwd als een welvaartsziekte. Dit betekent dat de ziekte vaker voorkomt in samenlevingen met een overvloed aan voedsel en een zittende levensstijl. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline, een hormoon dat helpt om suiker uit het bloed op te nemen. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed, wat schadelijk kan zijn voor het lichaam.

Enkele belangrijke factoren die bijdragen aan het ontwikkelen van diabetes type 2 zijn:

 • Overgewicht: Met name vet rondom de buik verhoogt het risico aanzienlijk.
 • Ongezonde voeding: Een dieet rijk aan suiker, vet en calorieën kan bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte.
 • Gebrek aan lichaamsbeweging: Regelmatige fysieke activiteit helpt het lichaam om beter op insuline te reageren.
 • Roken en overmatig alcoholgebruik: Deze gewoonten kunnen het risico op diabetes type 2 verhogen.
 • Erfelijkheid: Een familiegeschiedenis van diabetes type 2 kan het risico verhogen, hoewel de ziekte meestal wordt beïnvloed door leefstijlkeuzes.

 De gemiddelde leeftijd voor het ontwikkelen van diabetes type 2 is 61 jaar.


Diabetes type 2 is een groeiend probleem wereldwijd. Volgens het Diabetes fonds komt ongeveer 90% van de diabetesgevallen voort uit diabetes type 2. Deze vorm van diabetes is deels erfelijk, maar wordt vooral veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. In welvarende samenlevingen, waar voedsel vaak rijk aan suiker en vet is en waar mensen een zittend leven leiden, zien we een sterke toename van deze ziekte.

Symptomen van diabetes type 2

De symptomen van diabetes type 2 ontwikkelen zich vaak geleidelijk en kunnen moeilijk te herkennen zijn. Veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Overmatige dorst en vaak moeten plassen
 • Vermoeidheid en lusteloosheid
 • Wazig zien
 • Langzaam genezende wondjes
 • Terugkerende infecties
 • Tintelingen of gevoelloosheid in handen en voeten

Behandeling van diabetes type 2

De behandeling van diabetes type 2 richt zich op het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het voorkomen van complicaties. Dit kan door:

 • Gezond eten en een uitgebalanceerd dieet
 • Regelmatig bewegen
 • Afvallen bij overgewicht
 • Medicatie om de bloedsuikerspiegel te verlagen
 • Insuline bij ernstige gevallen

Het belang van een gezond dieet voor mensen met diabetes type 2

Een gezond dieet is cruciaal voor het beheersen van diabetes type 2. Voeding heeft een grote impact op de bloedsuikerspiegel en het algehele welzijn. Hier zijn enkele richtlijnen voor een diabetesvriendelijk dieet:

1. Eet vezelrijke voedingsmiddelen

Vezels helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden door de opname van suiker in het bloed te vertragen. Goede bronnen van vezels zijn volkorenproducten, groenten, fruit, peulvruchten en noten.

2. Kies voor magere eiwitten

Eiwitten helpen bij het opbouwen en herstellen van weefsels en kunnen de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Magere eiwitten zijn onder andere kip, kalkoen, vis, eieren, tofu en peulvruchten.

3. Beperk suikers en geraffineerde koolhydraten

Voedingsmiddelen met toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten kunnen de bloedsuikerspiegel snel laten stijgen. Kies voor complexe koolhydraten zoals volkorenproducten, groenten en peulvruchten.

4. Eet gezonde vetten

Gezonde vetten, zoals die in olijfolie, avocado’s, noten en zaden, kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en zijn goed voor het hart.

5. Portiecontrole

Het is belangrijk om te letten op de portiegrootte, vooral bij koolhydraten, omdat deze een directe invloed hebben op de bloedsuikerspiegel.

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

 • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
 • Coaching
 • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen