Vitaminen en de overgang: wat heb je nodig?
17 augustus 2018
17 augustus 2018
De overgang of menopauze kan je flink dwarszitten. Je kunt onder andere last krijgen van opvliegers, extra kilo’s of je niet helemaal in balans voelen. Al is de overgang een tijdelijke staat, je kunt iets doen tegen je klachten door middel van het eten van de juiste voeding.
Andere klachten kunnen zijn: overmatige transpiratie, slecht slapen en hoofdpijn. Het binnenkrijgen van de juiste vitaminen kan je helpen de overgang goed te doorstaan. Lees hier welke dat zijn en wat ze voor je kunnen betekenen.
Je botten hebben flink te lijden onder de overgang en omega 3 vetzuren zijn goed voor je botten, gewrichten, hart en bloedvaten. Je vindt deze vitaminen in vette vis als zalm, haring, ansjovis en sardines. Je kunt er echter ook een supplement voor slikken, zoals de Omega 3&E van NewFysic. Twee capsules Omega 3&E bevatten evenveel Omega-3 vetzuren als 200 gram vette vis. Bovendien toonde een onderzoek ooit aan dat vitamine E kan helpen om opvliegers te beheersen tijdens de overgang.
Vitamine D haal je uit zonlicht, vette vis, eieren en boter en draagt bij aan het op niveau houden van je botmassa én botontkalking tegen te gaan. En aangezien niet iedereen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid haalt, is vitamine D is ook makkelijk te slikken als supplement.
Zoals gezegd, maakt de overgang het de botten niet makkelijk. Calcium biedt daarvoor uitkomst. Het is een mineraal dat nodig is voor de totstandkoming van botten en tanden. Calcium is te vinden in onder andere melk en yoghurt. Omdat het lichaam vitamine D nodig heeft om calcium op te nemen, kun je een vitamine D tablet slikken door middel van een glaasje melk, dan ben je er zo.
Vitamine C is een alleskunner. Het houdt je bloedvaten, botten en tanden gezond. Én – ook best fijn – het kan het het dunner en slapper worden van de huid vertragen. Daarbij draagt vitamine C bij aan een goede weerstand, en dat kan natuurlijk nooit kwaad. Je vindt vitamine C onder andere in aardbeien, sinaasappels en kiwi’s.
Naast een gebalanceerd dieet kun je nog iets doen om die vervelende opvliegers tegen te gaan, namelijk: bewegen. Opvliegers worden onder andere veroorzaakt door stress. Door inspanning te creëren door te bewegen, geef je je lichaam ook de mogelijkheid te ontspannen en daarmee overgangsklachten te verminderen. Bovendien helpt beweging bij de bot opbouw.
LEES OOK: Dé tips voor gezond, sterk en glanzend haar
Dit artikel is geschreven door Bart (37). Bart is gezondheidsdeskundige in een dorpje in het Oosten van het land. Hij sterk van mening dat een gezonde leefstijl een positieve bijdrage levert aan een gezond gewicht en een energiek leven. Hij is ook niet vies van (een nuchtere kijk op) spiritualiteit. Regelmatig voorziet hij ons van nieuwe inzichten die ook hij meeneemt in zijn dagelijks leven met zijn jonge gezin.
Volg de NewFysic methode en krijg:
Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!
Ik wil mijn verhaal delen