Balans is afvallen maar óók genieten!

2 december 2021

Balans is afvallen maar óók genieten!

Voor veel mensen is december de maand waarin overvloedig eten, gezelligheid en feest vieren centraal staan. We laten ons volledig gaan: we beginnen december met het eten van pepernoten, marsepein en chocoladeletters, vervolgens gaan we over op de kerstkransjes en banketstaven. En dan hebben we het nog niet eens over alle diners, borrels en feestjes. Het resultaat van dit ‘loslaten’ is dat we uit balans raken: met de jaarwisseling voelen we ons opgeblazen, uitgeblust, moe en ongezond. Dit is ontzettend zonde, want dit hoeft zeker niet zo te zijn!

We kunnen deze maand namelijk gewoon genieten en tegelijkertijd onze balans behouden. We kunnen de gezellige diners meepakken zonder dat de kilo’s eraan vliegen. We kunnen feest vieren, strak in ons kerstpak stralen en vervolgens energiek en in balans 2022 ingaan. Maar hoe doen we dat dan?

In balans blijven

Volledig in balans zijn betekent voortdurend vervuld-zijn van tevredenheid en gezondheid, zoals een Boeddhistische monnik die de hele dag mediteert. Voor de meeste westerlingen is voortdurend en volledig in balans zijn niet realistisch. Het is ook niet de natuurlijke staat van de mens. We ervaren in ons leven nu eenmaal hobbels zoals stress, ziekte en verdriet waardoor we de balans mogelijk verliezen. Maar hoe kunnen wij de balans, ongeacht de omstandigheden, toch behouden?

Kijk naar een evenwichtskunstenaar, zo’n man die met een stok over een koord balanceert. Hij is niet in volledige balans, maar hij houdt zichzelf in een noodzakelijke balans door uit te wijken naar links en dan weer naar rechts en door steeds terug te gaan naar het midden: het evenwichtspunt. De staat van balans die we altijd terug kunnen vinden als we ons doel maar voor ogen blijven houden. Zo blijft hij in evenwicht op het touw en daar is heel wat oefening aan vooraf gegaan.

In balans blijven met voeding

Wat voor de evenwichtskunstenaar geldt, is ook van toepassing op afvallen en het behouden van je streefgewicht. Met afvallen heb je een focuspunt, een doel wat je wenst te bereiken met een voedingsplan en een gezonde levensstijl. Je hoeft hierbij niet steeds in volledige balans te blijven. Je kunt echt weleens afwijken van je plan, de ene keer eet je iets ongezonds, de andere keer eet je te veel en de keer daarop eet je weer wat minder. Belangrijk hierbij is dat je hier niet te ver van afwijkt, dat je altijd jouw doel in het vizier houdt en tijdig weet terug te keren naar jouw evenwichtspunt.

Zo’n gebalanceerde levensstijl is niet in één keer opgebouwd. Net als de evenwichtskunstenaar flink heeft geoefend om zijn noodzakelijke balans te kunnen houden, zo neem je ook bij het afvallen elke dag stappen en wordt je elke dag wijzer. Waar je in het begin misschien witte boterhammen met kaas als ontbijt had kies je nu voor meer vezels en minder vet. Eerder at je havermout met lange tanden, en nu vind je het eigenlijk best wel lekker.

Ondanks de vooruitgang blijven er momenten bestaan dat je toch graag iets minder gezonds wilt eten. Voor de één is dit chocolade, voor de ander een pizza of een glaasje wijn.

December is bij uitstek de maand waarin de cravings toenemen. Er is veel lekkers om je heen met al die borrels en diners. Bovendien wordt gezelligheid vaak geassocieerd met veel en minder gezond eten.

Het is helemaal oké om daar af en toe van te genieten, zeker in de feestmaand. Maar hoe zorgen we er nu voor dat de kilo’s er niet aanvliegen en hoe houden we nu die noodzakelijke balans met alle verleidingen in beeld?

De 80/20-regel

Tijdens de decembermaand kun je de 80/20-regel gebruiken om jezelf in balans te houden.

Deze regel houdt in dat je 80 procent van de tijd hoogwaardige voeding eet. Dit is veelal onbewerkte voeding: groenten, volkoren producten en hoogwaardige eiwitten met uitstekende bouwstoffen, vezels en vitamines. De overige 20 procent ben je vrij om zelf in te vullen. Dit kunnen producten zijn die je heel lekker vindt maar die minder gezond zijn. Met andere woorden: die 20 procent kun je gebruiken om zorgeloos te genieten!

Een leuke bijkomstigheid van deze regel is, dat wanneer je die 80 procent hoogwaardige voeding tot je hebt genomen, je je automatisch voldaan, energiek en ‘in balans’ voelt. Hierdoor heb je minder behoefte om die overige 20% met ongezonde voeding in te vullen. Met andere woorden: je kunt de ongezonde hapjes en het snoepgoed die nu niet langer ‘verboden zijn’ makkelijker links laten liggen.

Probeer het maar eens, je zult zien dat het werkt!

Het mentale effect van de 80/20 regel

Mensen houden zich doorgaans niet aan goede voornemens, simpelweg omdat ze te strikt zijn. Er zullen altijd momenten zijn dat je in de verleiding komt of last hebt van lekkere trek, je bent immers een mens met emoties en verlangens. Wanneer je volgens de 80/20-regel denkt, behoud je een groter gevoel van vrijheid. Je voelt niet langer de druk om 100 procent van de tijd gezond te eten, juist hierdoor wordt de kans dat je jouw gezonde leefstijl volhoudt vergroot. Te streng voor jezelf zijn leidt ertoe dat je jezelf compleet verliest wanneer je eenmaal één keer bent gezwicht voor een minder gezonde keuze. Gevolg hiervan is het hebben van grote schuldgevoelens en mogelijk het opgeven van jouw einddoel.

De 80/20-regel in uitvoering

Er zijn verschillende manieren waarop je de 80/20 regel kunt toepassen in de decembermaand. Hieronder enkele voorbeelden. Je kunt er eentje uitkiezen waar jij je goed bij voelt:

  • Maak een balans-planning voor jezelf met gezonde en minder gezonde dagen. Eet bijvoorbeeld 5 á 6 dagen gezond voorafgaand aan een feestdag waarop je lekker en bewust kunt genieten. Daarna eet je weer zo’n 5 á 6 dagen gezond tot het volgende feestje.
  • Je kunt ook tijdens jouw maaltijden een balans-verdeling maken. Zo kan je ervoor kiezen dat je hoofdgerecht gezond is maar dat je jezelf wel dat lekkere toetje of glaasje wijn gunt bij het kerstdiner.
  • Maak een gezonde variant van een minder gezond gerecht. Zoals bijvoorbeeld dit NewFysic dipplateau. Bekijk ook deze andere heerlijke kerstrecepten voor meer inspiratie.
  • Tot slot kun je er tijdens de decembermaand voor kiezen om thuis altijd gezond te eten, maar buiten de deur te kijken je waar je op dat moment zin in hebt.

Zonder schuldgevoel genieten

Van zowel gezond als ongezond eten kun je genieten. Maar van die 20% minder gezonde voeding genieten we misschien nog net ietsje meer. En dat terwijl je je daarna wél vaker schuldig voelt. Niet doen! Juist wanneer je die voeding zo goed in balans houdt mag en kan je van die momentjes met minder gezonde voeding genieten. Eet dat stuk pizza of chocola juist met aandacht, en geniet ervan. Nu je dit geluksmomentje hebt gehad, neemt de hunkering naar ongezonde snacks af en kun je jouw gezonde levensstijl weer voortzetten. Onze No Regret helpt om extra schuldgevoel-vrij te kunnen genieten. Deze maand met korting!*

Met een gebalanceerde levensstijl, juist ook in de decembermaand, kan NewFysic jou fantastisch helpen. Dit doen we door jou een duidelijke focus te bieden met een op maat gemaakt voedingsplan dat goed vol te houden is. Jouw persoonlijke coach helpt je balanceren tijdens de wekelijkse 1-op-1 coaching. Onze supplementen bieden nog eens extra ondersteuning om op een gezonde en makkelijke manier af te vallen. Heb je interesse? Boek dan hier jouw intake!

*Actie loopt van 13 t/m 26 december.

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen