Maatje minder? Nu tijdelijk 25% korting!

START NU!

Hoe snijd je een ui zonder te huilen?

2 oktober 2018

Hoe snijd je een ui zonder te huilen?

De ui is een goede smaakmaker in allerhande gerechten. Beetje jammer dat ‘ie je zo laat huilen als je ‘m snijdt. Onze Emma was ervan overtuigd dat dat anders kon en ging op onderzoek uit. Wat blijkt: je kunt bakken uien snijden zonder een traantje te laten. Met een beetje hulp.

Maar eerst: een stukje theorie. Want waarom huil je eigenlijk als je een ui snijdt?

 

Tranen door zuur

Die tranen komen door de zwavelhoudende stof die vrijkomt als je een ui snijdt. Als deze stof in contact komt met een natte oppervlakte, het vocht in je oog dus in dit geval, ontstaat er een soort zwafelzuur. Dit zuur irriteert je ogen, waardoor deze gaan tranen, om die stof er zo snel mogelijk uit te werken. Om dit proces te voorkomen, kun je een aantal verschillende methoden gebruiken. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

 

Onder water

Als je een ui onder water snijdt, heeft het zwafelzuur geen kans om vrij te komen, en houd je het dus (kurk)droog. Laat bijvoorbeeld een slakom vollopen met water of snijd de uien in de (schone) wasbak. Snijd je liever gewoon op een snijplank, kun je het mes onder het snijden ook af en toe even onder water houden.

 

In de vriezer

Dit vergt even wat voorbereiding in verband met je planning. Leg de uien een kwartier voor je ze aansnijdt in de vriezer. Hierdoor komen er tijdens het snijden minder enzymen vrij (= minder tranen). Valt te proberen, toch?

 

LEES OOK: Hoe kan ik mijn stofwisseling versnellen?

 

Op het scherpst van de snede

Zorg dat je een goed, scherp mes gebruikt om de ui te snijden. Een bot mes snijdt namelijk minder, en plet meer. Door dat pletten komen er meer zwafelhoudende stoffen vrij, waardoor je ogen meer gaan tranen. Met een scherp mes snijd je soepel(er) door de ui.

 

Blaas ze weg

Heb jij de ventilator alweer opgeborgen na dat warme weer? Tijd om ‘m terug te zetten, in de keuken in dit geval. Als je een ventilator laat draaien op het aanrecht terwijl je de uien snijdt, wordt het grootste gedeelte van de zwafelhoudende gassen weggeblazen, in plaats van dat ze linea recta in je ogen belanden. Het aanzetten van de afzuigkap kan ook helpen.

 

Warmte

Warmte schijnt ook te helpen tegen het huilen. Zet bijvoorbeeld een brandende kaars naast de snijplak. Wel zo gezellig.

 

LEES OOK: Gezond uit eten, hoe doe je dat?

 

Zet een bril op

Zet je bril op tijdens het snijden. Zo hebben de gassen meer moeite met bij je ogen te komen. Je kunt ‘professionele’ uien-snij-brillen kopen (Google maar eens), maar kunt ook gewoon je zonnebril opzetten. Krijg je het vakantiegevoel er gratis bij.

Verander van ui

Helpt dit allemaal niet, en wil je echt van dat huilen af? Dan zou je kunnen overwegen de ‘gewone’ uien te vervangen door groene uien of bosuitjes. Hiervan zul je niet gaan tranen tijdens het snijden, al hebben ze wel een iets andere smaak.

 

Dit artikel is geschreven door Emma. Emma (32) is hobbykok en weet heel veel over gezonde én lekkere voeding. Vanuit haar keuken in Haarlem maakt ze de smakelijkste recepten voor zichzelf en haar peuter, uiteraard passend bij de NewFysic methode. Wekelijks inspireert ze met een nieuw recept of leuke tip die de weg naar een gezonde leefstijl leuk en makkelijker maken.

Foto: Caroline Attwood via Unsplash

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen