Maatje minder? Nu tijdelijk 25% korting!

START NU!

Zoetstoffen: de meest gestelde vragen

24 oktober 2018

Zoetstoffen: de meest gestelde vragen

Mag ik tijdens mijn zwangerschap Cola light drinken? Hoe zit dat met borstvoeding? Is Stevia veiliger dan aspartaam? Over zoetstoffen zijn nog veel onduidelijkheden. Gezondheidsdeskundige Bart beantwoordt de meest gestelde vragen.

Want je kunt maar beter goed geïnformeerd zijn.

Mag ik light frisdranken tijdens mijn zwangerschap?

Ja. Cola light, Cola zero, Chrystal Clear – je mag het allemaal drinken als je zwanger bent. Zoetstoffen zijn niet schadelijk voor jou of je ongeboren kind. De Europse Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), het onafhankelijk adviesorgaan van de Europese Unie, doet namelijk uitgebreid onderzoek naar de veiligheid van een stof voordat deze aan producten mogen worden toegevoegd.

Mag je light frisdranken als je borstvoeding geeft?

Dat mag zeker. Net als tijdens je zwangerschap heeft het drinken van light drankjes geen negatieve invloed op jouw gezondheid of dat van je kind.

 

LEES OOK: Word je dik van koolhydraten?

 

Welke zoetstof is het beste?

Er bestaan een heleboel soorten zoetstoffen. Het is niet zo dat de een beter voor je is dan de ander. Wel is het zo dat je persoonlijke voorkeur aangeeft welke je lekker vindt. Zo vinden veel mensen bijvoorbeeld dat de zoetstof stevia een wat bittere nasmaak geeft.

Zijn zoetstoffen slecht voor je tanden?

Nee. Je kunt met een gerust hart zoetstoffen consumeren zonder bang te zijn dat het schade toebrengt aan je tanden. Met suiker is dit wel het geval: suiker wordt in je mond door bacteriën omgezet tot zuren. Deze zuren kunnen het tandglazuur aantasten. Zoetstoffen kunnen niet worden omgezet in zuren, waardoor je geen risico op schade loopt.

 

LEES OOK: Gezonde ontbijtjes voor zoetekauwen

 

Val je af door het eten van zoetstoffen?

Het vervangen van suiker door een zoetstof kan je helpen bij het afvallen. Je moet dan echter wel je gehele eetpatroon aanpakken, bijvoorbeeld met de hulp van de diëtisten van NewFysic. Zij geven je ook tips met betrekking tot gezonde recepten.

Zijn zoetstoffen kankerverwekkend?

Nee. Zoetstoffen komen pas op de markt als ze uitgebreid onderzocht zijn door de Europse Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en dus niet kankerverwekkend zijn.

Tot slot

Uiteraard geldt voor alle voedingsmiddelen, zowel met als zonder toevoeging van zoetstoffen: houd je aan de maximale dagelijkse hoeveelheid, de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI). Dit is de hoeveelheid van een stof die je levenslang dagelijks kunt gebruiken zonder enig risico op gezondheidsproblemen.

 

Dit artikel is geschreven door Bart (37). Bart is gezondheidsdeskundige in een dorpje in het Oosten van het land. Hij sterk van mening dat een gezonde leefstijl een positieve bijdrage levert aan een gezond gewicht en een energiek leven. Hij is ook niet vies van (een nuchtere kijk op) spiritualiteit. Regelmatig voorziet hij ons van nieuwe inzichten die ook hij meeneemt in zijn dagelijks leven met zijn jonge gezin.

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen