De overgang en afvallen

9 april 2021

De overgang en afvallen

De overgang kan een emotionele en fysieke rollercoaster zijn. De boosdoener: schommelingen in je hormoonhuishouding. De spiermassa neemt af waardoor er meer ruimte is voor vetopslag. Ook kan je eetlust toenemen, met extra kilo’s als gevolg.

Wat is de overgang?

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw. De menstruaties worden onregelmatig en blijven uiteindelijk helemaal weg. Samen hiermee verandert ook je vetmetabolisme en wordt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron (vrouwelijke hormonen) in het lichaam minder. In dit artikel gaan we het hebben over de overgang, ook wel de menopauze genoemd, meestal begint dit tussen het 45e en 55e levensjaar. De fase na de menopauze noemen we ook wel de postmenopauze (1).

Er zijn veel klachten die bij de menopauze kunnen komen kijken. Welke klachten en in welke mate dit gebeurd is per vrouw verschillend. De meest voorkomende klachten zijn: vermoeidheid, opvliegers en zweetaanvallen. Andere lichamelijke klachten die kunnen voorkomen zijn: hoofdpijn, gevoelige borsten, misselijkheid, spierpijn, darmklachten en het dunner en droger worden van haar en huid. Door de grote verandering in de hormoonhuishouding hoor je ook veel vrouwen over geestelijke klachten. Denk hierbij aan vaker stemmingswisselingen, vergeetachtig en prikkelbaar.

Voeding en de overgang

Voeding heeft een grote invloed in het voorkomen en verminderen van een heleboel overgang gerelateerde klachten. Hier kun  je op twee manieren naar kijken. Ten eerste heeft een hoog lichaamsgewicht een ongunstig effect op de menopauze, vrouwen met overgewicht hebben meer last van alle bijkomende kwaaltjes. Een goede conditie en een gezond lichaamsgewicht kunnen ervoor zorgen dat veel onprettige klachten in mindere mate voorkomen. Wat helaas een vervelende bijkomstigheid van de menopauze is, is dat je ook juist makkelijker in gewicht aankomt. Dit komt door alle hormonale veranderingen en de verandering in het vetmetabolisme in het lichaam van een vrouw. Er is een verhoging van de ophoping van visceraal vet tijdens de menopauze. Dit is ongezond vet en zit in de buikholte tussen de organen. Visceraal vet brengt weer een hoger risico op vele welvaartsziekten met zich mee. Meer over de verschillende soorten lichaamsvet lees je hier in een eerder artikel.

Om deze redenen wordt het aangeraden om als vrouw rond de menopauze extra aandacht te besteden aan een gezond lichaamsgewicht en hier desgewenst wat aan te veranderen (3).

Naast dat voeding dus een grote rol speelt bij het behouden of behalen een gezond lichaamsgewicht, heb je ook tijdens de overgang klachten die verergerd of juist verminderd kunnen worden door bepaalde voedingsstoffen.

Er is recentelijk veel onderzoek gedaan naar de menopauze en de verlichting van de klachten. Hieruit blijken een aantal dingen: Lage energie, een slechte nachtrust, opvliegers en nachtzweten kunnen getriggerd worden door geraffineerde suikers, alcohol, koffie en sterk bewerkt voedsel. Dit zijn allemaal producten waarvan een beperking wordt aangeraden in een gezond voedingspatroon. Zo beperken we deze voedingsmiddelen ook in het NewFysic voedingsplan. Hiernaast is er gebleken dat de inname van calcium en vitamine D samen met isoflavonen een positief effect hebben op de opvliegers, angst en depressieve symptomen (2).

NewFysic helpt je met afvallen, ook wanneer je in de overgang bent!
NewFysic is een methode die gericht is op het bereiken van je ideale gewicht door een op maat gemaakt voedingsplan passend bij jouw leefstijl. We weten hoeveel impact de overgang kan hebben en ondersteunen je daarbij met behulp van een persoonlijke (online) coach. De methode wordt ondersteund met eiwitsupplementen die er voornamelijk voor zorgen dat je je spiermassa behoudt tijdens het afvallen maar juist die overtollige vetmassa kwijt raakt. Het werkt écht en het meest gehoorde geluid van klanten die je zijn voorgegaan is dat het makkelijk te doen is, je lekker kan eten én dat je geen honger ervaart tijdens het afvallen.

Ik ben in de overgang en wil graag starten!

Ondersteunende supplementen tijdens de overgang

Oestrogeen heeft een soort beschermende werking op de vrouw. Het neemt als ware de werking van antioxidanten over. Tijdens de menopauze neemt de hoeveelheid oestrogeen af. Postmenopauzale vrouwen wordt aangeraden om hun inname van antioxidanten uit voeding, zoals vitamines (vitamine A, β-caroteen, vitamine C en vitamine E), plantaardige flavonoïden en soja-isoflavonen, te verhogen (3). Deze plantaardige flavonoïden en soja-isoflavonen vind je in onze MenoFysic en deze vitamines in onze MultiV Meno en Multi V Fem +. De MenoFysic is een speciaal ontwikkeld product dat inspeelt op het verlichten van de overgang gerelateerde klachten. MultiV Meno en  Multi V Fem + spelen ook in op aangepaste de vitamine behoeftes bij vrouwen tijdens en na de overgang.

Menofysic supplement voor tijdens de overgang

Na de menopauze, postmenopauzaal, heb je als vrouw een hoger risico op sarcopenie en osteoporose. Sarcopenie houdt in dat je spierafbraak sneller is dan je spieraanmaak. De frequentie van sarcopenie neemt snel toe tijdens de menopauze. Dit kan significant worden teruggedraaid door voedingsaanpassingen en voldoende lichaamsbeweging. De belangrijkste voedingsaanpassing is dat je erop moet letten dat je voldoende eiwitten/essentiële aminozuren binnenkrijgt. Een hogere eiwitinname werkt spier behoudend. Onze speciale eiwitsupplementen met essentiële aminozuren dragen hieraan bij, deze zorgen ervoor dat je afvalt in vet en niet in spieren. Door weer diezelfde hormonale veranderingen, heb je ook een grotere kans op osteoporose. Bij osteoporose gebeurt eigenlijk hetzelfde principe als sarcopenie maar dat met je botten. De botafbraak is groter dan de botopbouw. Voor je botopbouw heb je calcium en vitamine D nodig. Om deze reden is in de Multi V Fem + de vitamine D waarde hoger dan bij de normale MultiV Fem. Dit simpelweg omdat je in deze fase een verhoogde behoefte hebt aan vitamine D.

Afvallen en de overgang

Dan heb je nog Omega-3. Omega-3-vetzuren hebben ontstekingsremmende, hart- en vaat beschermende en insuline sensibiliserende effecten. Onze huidige westerse diëten bevatten onvoldoende omega-3-vetzuren (3). Tijdens en na de menopauze kan omega-3, samen met vitamine A, C, Jodium en ijzer bijdragen aan het verminderen van problemen met huid, haar en slijmvliezen (2). Hiernaast heeft het een stabiliserende werking in de hormoonhuishouding.

Probiotica helpt bij het verteren van voedsel (en voorkomen vaan darminfecties) ook draagt het bij aan het produceren van vitamines. Interessant is dat recente studies hebben aangetoond dat de ijzeropname verbeterd bij meerstammige probiotica. Tijdens de menopauze heb je een verhoogd behoefte aan ijzer. Ook kan je meer last hebben van verschillende darmklachten zoals winderigheid, opgeblazen gevoel en obstipatie. In deze gevallen kan bijvoorbeeld onze Synbioticum een handige tip zijn. Voor zowel het verlichten van de darmklachten als het verbeteren van de ijzeropname.

Kortom, een gezond lichaamsgewicht, het beperken van bepaalde voedingsmiddelen en daarnaast het juist verhogen van verschillende van de hierboven genoemde voedingsstoffen kan wel degelijk verschil maken bij klachten omtrent de menopauze (1,2,3).

 

Start vandaag nog met NewFysic!
Zelf blijven worstelen is echt niet nodig. Onze coaches zijn ervaren voedingsdeskundigen die jou kunnen begeleiden wanneer je in de overgang bent. Ze helpen je niet alleen bij het afvallen maar zorgen ook voor de nodige mentale ondersteuning. Kortom, je bent in goede handen.

Maak nu een afspraak voor een vrijblijvende intake in de vestiging bij jou in de buurt of online.

Ja! Ik wil een GRATIS intake

 

Wil je meer weten over vitamines tijdens de overgang? Lees het hier!

 

Bronnen
1) Klachten in de overgang. Womens health care center. https://www.womenshealthcarecenter.nl/volledig-zorgaanbod/gynaecologie/overgangsklachten/klachten-in-de-overgang

2) National Institute On Aging. Health information. What is menopause? 06-2017. https://www.nia.nih.gov/health/what-menopause

3) Nutrients. Menopause-Associated Lipid Metabolic Disorders and Foods Beneficial for Postmenopausal Women. 01-2020. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019719/

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen