Afvallen in de overgang: feiten en tips

9 april 2021

Afvallen in de overgang: feiten en tips

De overgang kan een emotionele en fysieke rollercoaster zijn. De oorzaak: schommelingen in je hormoonhuishouding. Als je onvoldoende beweegt en niet sport neemt de spiermassa af en kan er een hoger vetpercentage ontstaan


Ook kan je eetlust toenemen als gevolg van een trager werkende schildklier of slapeloze nachten, met extra kilo’s als gevolg. Het toe nemen van vet rond de buik en het moeilijker kunnen afvallen, is iets waar veel vrouwen tegenaan lopen in deze jaren. De overgang is een natuurlijk proces waar iedere vrouw mee te maken krijgt, maar niet iedere vrouw krijgt met dezelfde uitdagingen te maken.

Gelukkig is er inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de overgang, een gezonde leefstijl en een daarbij horend gezond gewicht.

Omdat we weten dat voor veel vrouwen gewichtsbeheersing een uitdaging kan zijn, geven we je daarom graag wat tips over het afvallen tijdens de overgang.




Wat is de overgang?

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw. De start en de duur van de menstruaties worden onregelmatig en blijven uiteindelijk helemaal weg. Wanneer de laatste bloeding heeft plaatsgevonden, ben je in de menopauze. De BMR (de verbranding in rust) gaat omlaag en de productie van de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron (vrouwelijke hormonen) in het lichaam daalt. 

In dit artikel gaan we het hebben over de overgang. Deze start gemiddeld rond de 45 jaar en eindigt rond de 51 jaar. De fase na de overgang noemen we de menopauze.


Er zijn een aantal symptomen die bij de overgang kunnen komen kijken. Welke klachten en in welke mate dit gebeurd is per vrouw verschillend. De meest voorkomende klachten zijn: 

  • opvliegers
  • nachtelijk zweten
  • gewichtstoename
  • minder goed slapen
  • prikkelbaarheid
  • dunner en droger wordend haar
  • verandering lichaam
  • vergeetachtigheid

Andere lichamelijke klachten die kunnen voorkomen zijn: 

  • hoofdpijn
  • gevoelige borsten
  • misselijkheid
  • spierpijn
  • darmklachten 
  • mentale klachten, denk hierbij aan stemmingswisselingen en prikkelbaarheid

Waarom kom je aan tijdens de overgang?

Door de veranderingen in de hormoonhuishouding wordt het lastiger om op gewicht te blijven of om af te slanken. Je stofwisseling vertraagt, waardoor je minder energie verbrandt en meer vet vasthoudt. Ook zorgt verlies in spiermassa voor minder energieverbranding en voor meer ‘ruimte’ voor vetopslag. Dit is de reden dat je sneller aankomt en het moeilijker is om af te vallen tijdens de overgang. Je ziet een verplaatsing van de vetopslag naar de buik. De armen, benen en billen worden dunner. Dit is evolutionair bepaald.           
                                                  



Voeding en de overgang

Voeding heeft een grote invloed op het voorkomen en verminderen van een heleboel overgang gerelateerde klachten. Hier kun  je op twee manieren naar kijken. Ten eerste heeft een hoog lichaamsgewicht een ongunstig effect op de overgang, vrouwen met overgewicht hebben meer last van symptomen en klachten. Een goede conditie en een gezond lichaamsgewicht kunnen ervoor zorgen dat veel onprettige klachten in mindere mate voorkomen. 

Wat helaas een vervelende bijkomstigheid van de overgang is, is dat je ook juist makkelijker in gewicht aankomt. Hormonen spelen een belangrijke rol in het (vrouwelijk) lichaam. Dit komt door alle hormonale veranderingen en de verandering in het vetmetabolisme in het lichaam van een vrouw. Er kan een verhoging van visceraal vet tijdens de overgang ontstaan. Visceraal vet is ongezond vet en zit in de buikholte tussen de organen en brengt een hoger risico op welvaartsziekten met zich mee. Meer over de verschillende soorten lichaamsvet lees je hier in een eerder artikel.

Effect van voeding tijdens de overgang

Om bovenstaande redenen wordt het aangeraden om, als vrouw in de overgang, extra aandacht te besteden aan een gezond eetpatroon en lichaamsgewicht(3). Naast dat voeding een grote rol speelt bij het behouden of behalen van een gezond lichaamsgewicht, heb je ook tijdens de overgang klachten die verergerd of juist verminderd kunnen worden door bepaalde voedingsstoffen.

Er is recentelijk veel onderzoek gedaan naar de overgang en mogelijke het geven van verlichting van de klachten. Hieruit blijkt dat overgangsklachten als lage energie, slechte nachtrust, opvliegers en nachtzweten sterk verergerd kunnen worden door bepaalde voedingsstoffen:

  • geraffineerde suikers
  • alcohol
  • koffie
  • sterk bewerkt voedsel
  • snelle koolhydraten

Dit zijn allemaal producten waarvan een beperking wordt aangeraden in een gezond voedingspatroon. Zo beperken we deze voedingsmiddelen ook in het NewFysic voedingsplan. 

Er zijn ook voedingsstoffen die een positief effect hebben op overgangsklachten. De inname van calcium, vitamine D en isoflavonen hebben een positief effect op het verminderen van overgangsklachten, zoals opvliegers, angstgevoelens en depressieve symptomen. Isoflavonen hebben een soortgelijke structuur als die van het vrouwelijke oestrogeen. De productie van oestrogeen neemt af en de isoflavonen compenseren deze afname deels, met als resultaat een verlichting van de overgangssymptomen. Producten met een hoog gehalte aan isoflavonen zijn:

  • sojabonen
  • lijnzaad
  • rode klaver
  • kikkererwten
  • peulvruchten
  • volkoren graanproducten

NewFysic helpt je met afvallen, ook wanneer je in de overgang bent! Bij NewFysic is er een rijke ervaring aanwezig in het omgaan met overgangsgerelateerde zaken, waardoor NewFysic vrouwen op een deskundige manier kunnen begeleiden tijdens deze fase.
NewFysic is een methode die gericht is op het bereiken van je ideale gewicht door een op maat gemaakt voedingsplan passend bij jouw leefstijl. Gezond afvallen is het doel. We weten hoeveel impact de overgang kan hebben en ondersteunen je daarbij met behulp van een persoonlijke (online) coach. 

De methode wordt ondersteund met eiwitsupplementen die er voornamelijk voor zorgen dat je spiermassa behoudt tijdens het afvallen maar juist die overtollige vetmassa kwijt raakt. Het werkt écht en het meest gehoorde geluid van klanten die je zijn voorgegaan is dat het makkelijk te doen is, je lekker kan eten én dat je geen honger ervaart tijdens het afvallen.

Ik ben in de overgang en wil graag starten!

Ondersteunende supplementen tijdens de overgang

Oestrogeen heeft een soort beschermende werking op de vrouw. Het neemt als ware de werking van antioxidanten over. Tijdens de menopauze neemt de hoeveelheid oestrogeen af. Postmenopauzale vrouwen wordt aangeraden om hun inname van antioxidanten uit voeding, zoals vitamines (vitamine A, β-caroteen, vitamine C en vitamine E), plantaardige flavonoïden en soja-isoflavonen, te verhogen (3). 

Menofysic & MultiV Meno

Deze plantaardige flavonoïden en soja-isoflavonen vind je in onze MenoFysic en deze vitamines in onze MultiV Meno en Multi V Fem +. De MenoFysic is een speciaal ontwikkeld product dat inspeelt op het verlichten van de overgang gerelateerde klachten. MultiV Meno en  Multi V Fem + spelen ook in op aangepaste vitamine behoeften bij vrouwen tijdens en na de overgang.




Eiwitsupplementen

In de menopauze heb je als vrouw mogelijk een hoger risico op sarcopenie en osteoporose. Sarcopenie houdt in dat je spierafbraak sneller is dan je spieraanmaak. De frequentie van sarcopenie neemt snel toe tijdens de menopauze. Dit kan significant worden teruggedraaid door voedingsaanpassingen en voldoende lichaamsbeweging. De belangrijkste voedingsaanpassing is dat je erop moet letten dat je voldoende eiwitten/essentiële aminozuren binnenkrijgt. Een hogere eiwitinname werkt spier behoudend. 

Onze speciale eiwitsupplementen met essentiële aminozuren dragen hieraan bij, deze zorgen ervoor dat je afvalt in vet en niet in spieren. Door weer diezelfde hormonale veranderingen, heb je ook een grotere kans op osteoporose. Bij osteoporose gebeurt eigenlijk hetzelfde principe als sarcopenie maar dat met je botten. De botafbraak is groter dan de botopbouw. Voor je botopbouw heb je calcium en vitamine D nodig. Om deze reden is in de Multi V Fem + de vitamine D waarde hoger dan bij de normale MultiV Fem. Dit simpelweg omdat je in deze fase een verhoogde behoefte hebt aan vitamine D.

 

Omega 3&E

Dan heb je nog Omega-3. Omega-3-vetzuren hebben ontstekingsremmende, hart- en vaat beschermende en insuline sensibiliserende effecten. Onze huidige westerse diëten bevatten onvoldoende omega-3-vetzuren (3). Tijdens en na de menopauze kan omega-3, samen met vitamine A, C, Jodium en ijzer bijdragen aan het verminderen van problemen met huid, haar en slijmvliezen (2). Hiernaast heeft het een stabiliserende werking in de hormoonhuishoudingen en beschermt het je brein. Het advies is wanneer je niet 2 tot 3x in de week vette vis eet, deze als supplement in te zetten. Uit onderzoeken blijkt dat een juiste balans tussen omega 3 en 6 in het lichaam opvliegers minimaliseert.




Probiotica

Probiotica helpt bij het verteren van voedsel (en voorkomen van darminfecties) ook draagt het bij aan het produceren van vitamines. Je kan  meer last hebben van verschillende darmklachten zoals winderigheid, opgeblazen gevoel en obstipatie. In deze gevallen kan bijvoorbeeld onze Synbioticum een handige tip zijn. Voor zowel het verlichten van de darmklachten als het verbeteren van de ijzeropname.

Kortom, een gezond lichaamsgewicht, het beperken van bepaalde voedingsmiddelen en daarnaast het juist verhogen van verschillende van de hierboven genoemde voedingsstoffen kan wel degelijk verschil maken bij klachten omtrent de overgang (1,2,3).

Start vandaag nog met NewFysic!
Zelf blijven worstelen is echt niet nodig. Onze coaches zijn ervaren voedingsdeskundigen die jou kunnen begeleiden wanneer je in de overgang bent. Ze helpen je niet alleen bij het afvallen maar zorgen ook voor de nodige mentale ondersteuning. Kortom, je bent in goede handen.

Maak nu een afspraak voor een vrijblijvende intake in de vestiging bij jou in de buurt of online.

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen