Lekkere trek na het eten: hoe komt dat?
17 mei 2021
17 mei 2021
Soms kom je er maar niet vanaf: die zoete trek na het eten. Een koekje, een snoepje, een stukje chocola… Het lijkt bijna onmogelijk om er vanaf te blijven na de avondmaaltijd. Wij zochten uit hoe je aan die after-dinner verslaving komt en wat je kan doen om er weer vanaf te komen.
Want die zin in zoet is al helemaal vervelend als je wilt afvallen.
Kijk. Je hebt net een hele avondmaaltijd gegeten. Je weet dus heus wel dat je niet echt honger hebt. En toch zegt dat stemmetje in je hoofd dat er nog chocola in de voorraadkast ligt. Of ijs in de vriezer. Of snoepjes in het trommeltje van je dochter… Waar komt die gigantische drang toch vandaan om iets zoets te willen eten na het diner? En hoe kom je ervan af? Er kunnen verschillende oorzaken voor zijn.
Als je iets eet wordt er na ongeveer 15 minuten een signaal naar je hersenen gestuurd met de informatie dat je vol zit of verzadigd bent. Als jij een snelle eter bent kan het zijn dat je voor die tijd al met een leeg bord voor je neus zit én de trek in iets lekkers. Je hersenen hebben dan simpelweg het signaal nog niet ontvangen en denken onnodig dat je meer moet eten. Rustig eten (met aandacht) en goed kauwen (zo’n 20x per hap) kunnen hierbij helpen.
Misschien ben je van kleins af aan gewend dat er een toetje komt na het eten. Of ben je op een gegeven moment in een fase terecht gekomen waar je huisgenoten een bak ijs op tafel zetten na het eten. Of je kinderen vragen erom en jij doet mee. Hoe het ook zij: reken af met oude gewoontes en maak verantwoorde keuzes als je wilt afvallen. Het kan ook helpen om direct na het eten je tanden te poetsen vor een fris gevoel en minder zin in zoetigheid.
Snelle koolhydraten zorgen in het algemeen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dat betekent dat ze heel snel stijgen na het eten, maar daarna net zo hard weer naar beneden kelderen. En dat is precies het moment dat je zin krijgt in iets lekkers: je lichaam gaat op zoek naar een nieuwe piek. Daarom adviseren wij ook bij NewFysic om uitsluitend volkoren producten te eten en zo min mogelijk suikers. Als je dit doet zul je merken dat je ‘s avonds ook niet zulke schommelingen ervaart en kun je dat koekje na de maaltijd gewoon laten liggen waar ‘ie ligt.
Kijk Bridget Jones er maar op na: de snoep, koek en alcohol vloeit rijkelijk als je je verdrietig bent, je chagrijnig voelt of gewoon niet lekker in je vel zit. Het eten van een suikerhoudend product geeft tijdelijk dat lekkere gevoel waar we juist dan zoveel behoefte aan hebben. Wees je hiervan bewust als je deze emoties ervaart en trakteer jezelf op een fijne Netflix serie in plaats van die reep chocola. Ook kun je denken aan het slikken van een supplement als Mood & Energy, dat je gemoedstoestand onder controle houdt en je lekkerder in je vel laat zitten.
Als vrouw veranderen je lijf en je hormonen constant onder invloed van je cyclus. Het maakt uit waar in de maand je zit, om te weten hoeveel of weinig honger je hebt. Veel vrouwen hebben in de dagen voor hun menstruatie een grote hang naar zoete dingen. Het is dus helemaal niet zo gek dat je hoofd je hand dan steeds maar richting vriezer stuurt voor een hapje ijs. Wat je kunt doen om deze cravings te bedwingen is: meerdere kleine maaltijden eten per dag en veel water drinken. Het kan ook handig zijn je cyclus bij te houden; weten dat de zoete trek door je hormonen komt kan ook al helpen om juist even niets te eten en een lekkere kop thee voor jezelf in te schenken.
Heb jij een moeilijk moment en ‘lekkere trek’ na het eten of tussen de maaltijden door? Dan kan je ons supplement AppetiteControl gebruiken. Dit NewFysic supplement bevat een mix van fermenteerbare en non-fermenteerbare voedingsvezels die hongerstillend werken.
Foto: Patrick Fore via Unsplash
Volg de NewFysic methode en krijg:
Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!
Ik wil mijn verhaal delen