Maatje minder? Nu tijdelijk 25% korting!

START NU!

Zoetstoffen: overzicht van de verschillende soorten

7 september 2018

Zoetstoffen: overzicht van de verschillende soorten

Eerder schreef gezondheidsdeskundige Bart al over de zin en onzin van het gebruik van zoetstoffen. Kort gezegd: handig als je gewicht wilt verliezen. Maar welke zoetstoffen zijn er en wat zijn de verschillen?

Ik schreef eerder al dat zoetstoffen worden gebruikt om voedingsmiddelen zoeter te maken, zonder extra suiker toe te voegen.

Soorten zoetstoffen

Zoetstoffen zitten in allerlei verschillende producten en hebben allemaal een andere herkomst en gebruik. Stevia komt bijvoorbeeld uit de steviaplant en wordt in Zuid Amerika al jaren gebruikt als zoetmiddel. Aspartaam wordt gebruikt in onder andere in ijs, chocola en light frisdrank. Aspartaam-acesulfaamzout is te vinden in onder andere zoetjes en kauwgom.

 

LEES OOK: Gezond uit eten, hoe doe je dat?

 

E-nummers

Alle zoetstoffen krijgen een E-nummer als ze veilig zijn bevonden en gecontroleerd door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Zoetstoffen zijn er in alle soorten en maten, afhankelijk van het product waarin het verwerkt wordt. Het Voedingscentrum maakte een handig overzicht, zie hieronder. Hierin kun je precies zien welke soorten zoetstoffen er zijn, en in welke producten ze gebruikt worden.

Zoetstoffen
Bron: Voedingscentrum

 

Zoetstoffen
Bron: Voedingscentrum

 

Dit artikel is geschreven door Bart (37). Bart is gezondheidsdeskundige in een dorpje in het Oosten van het land. Hij sterk van mening dat een gezonde leefstijl een positieve bijdrage levert aan een gezond gewicht en een energiek leven. Hij is ook niet vies van een (nuchtere kijk op) spiritualiteit. Regelmatig voorziet hij ons van nieuwe inzichten die ook hij meeneemt in zijn dagelijks leven met zijn jonge gezin.

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen