Waarom kunnen sommige mensen álles eten zonder aan te komen? (en anderen niet)

16 november 2019

Waarom kunnen sommige mensen álles eten zonder aan te komen? (en anderen niet)

Hoe zit dat toch: de één lijkt zwaarder te worden door alleen al naar een stukje taart te kijken, terwijl de ander kan blijven eten zonder een gram aan te komen. 

Het is in ieder geval nóóit zo dat je aankomt van ergens door te kijken… Maar er zit wel een kern van waarheid in.

Rustmetabolisme

Het blijkt iets te maken te hebben met het ‘rustmetabolisme’. Dit is de snelheid waarmee je lichaam alles wat je eet omzet in bouw- en brandstoffen zonder dat je iets doet. Het rustmetabolisme verschilt per persoon en is afhankelijk van lengte, leeftijd, geslacht en gewicht. Bij de een is dat hoger dan de ander, waardoor de een zijn voedsel sneller verteert dan de ander.

Actief leven

Dit zou dus iets te maken kunnen hebben met waarom sommige mensen niet aankomen en andere wel (snel). Maar, het is nu ook weer niet zo dat dit het enige is wat ertoe doet in gewichtstoename. Over het algemeen hebben mensen die zeggen dat ze een snelle stofwisseling hebben, ook een actiever leven. En dat zijn niet alleen maar mensen die fanatiek sporten, maar ook bijvoorbeeld mensen die niet stil kunnen zitten. Doordat ze zo bewegelijk zijn, verbranden zij meer energie en kunnen daardoor dus ook meer eten. Daarnaast kunnen mensen over het algemeen geen goede inschatting maken van de calorieën die ze binnenkrijgen en overschatten ze hun dagelijkse beweging.

Afvallen

Wil jij afvallen? Dan zul je verandering moeten brengen in zowel je voedingsinname als de dagelijkse activiteit. Maar vooral in het eetgedrag – en daar kan NewFysic je bij helpen. Maak nu een (online) afspraak met een van onze diëtistes. Zij stellen een persoonlijk voedingsplan voor je samen, dat goed vol te houden is (onder hongergevoel).

Bekijk onze populairste artikelen over afvallen en een gezonde levensstijl:

  1. Het gevaar van buikvet en visceraal vet
  2. Hoeveel calorieën heb ik per dag nodig?
  3. Gezond afvallen: feiten en tips. Alles over gezond en duurzaam afslanken
  4. Supplementen en afvallen: wat werkt er wel

Foto: Thomas Kelley via Unsplash

Bron: Volkskrant

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen