Zo zorg je dat je langer verzadigd bent na het eten

21 maart 2019

Zo zorg je dat je langer verzadigd bent na het eten

Ben jij zo iemand die bij het ontbijt al nadenkt over de lunch en tijdens de lunch de boodschappenlijst voor het avondeten maakt? Lees dan vooral verder. Een verzadigd gevoel ligt namelijk niet alleen aan de hoeveelheid calorieën die je tot je neemt.

 

De Wageningen Universiteit deed er onderzoek naar.

 

Dikker = beter

De deelnemers aan het onderzoek dronken verschikkende shakes: de ene shake was zo dun als melk en telde 500 calorieën, en de andere zo dik als yoghurt, en telde 100 calorieën. De mensen die de dikke shake dronken, hadden langer het gevoel ‘vol’ te zitten. Terwijl ze minder calorieën hadden binnengekregen. Dit onderzoek bewijst dus, dat calorieën niet altijd de grootste rol spelen als het gaat om het hebben van een verzadigd gevoel.

 

Drie manieren

Welke andere dingen spelen dan een rol? Voedingswetenschapper Samefko Ludidi zegt dat dit onder andere afhangt van:

    • de vloeibaarheid (of ‘vastheid’) van het eten
    • de voedingstoffen (eiwitten, vetten en koolhydraten)
    • de snelheid waarmee je eet

 

Als je vast eten tot je neemt, heeft je maag minimaal een uur nodig voor de vertering. Dit herken je vast wel: als je twee glazen water drinkt, heb je even een vol gevoel, maar dat verdwijnt snel omdat je maag nauwelijks tijd nodig heeft om water te verteren.Want naast het feit dat water extreem vloeibaar is, bevat het ook weinig voedingsstoffen. Als je voeding eet die rijk zijn aan eiwitten en vetten, duurt het niet alleen even voor de voeding je maag kan verlaten, maar geven je darmen  verzadigingshormonen door aan je hersenen. Heet signaal om te stoppen met eten.

 

Rustig eten voor een verzadigd gevoel

Omdat deze verzadigingshormonen pas vrijkomen na twintig minuten na de eerste hap, is het heel belangrijk om rustig te eten. Als je hele bord al na 5 minuten leeg is, is de kans dus groot dat je nog honger denkt te hebben. Een ander truucje om niet te veel te eten is het opscheppen van kleine porties of het eten van een kleiner bord. Oom eten met kleiner bestek, drinken uit een hoog, smal glas en eten met aandacht helpen om je meer verzadigd te voelen.

 

Voel je je vermoeid, slap of uitgeblust? Kan jouw weerstand wel een boost gebruiken? Probeer dan eens het supplement Mood & Energy. Een half uur na innemen voel je je direct energieker en positiever.

 

Volg jij NewFysic al op Facebook?

 

Dit artikel is geschreven door Bart (37). Bart is gezondheidsdeskundige in een dorpje in het Oosten van het land. Hij sterk van mening dat een gezonde leefstijl een positieve bijdrage levert aan een gezond gewicht en een energiek leven. Hij is ook niet vies van (een nuchtere kijk op) spiritualiteit. Regelmatig voorziet hij ons van nieuwe inzichten die ook hij meeneemt in zijn dagelijks leven met zijn jonge gezin.

Foto: Trent Szmolnik via Unsplash

Bron: Womens Health

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen