Maatje minder? Nu tijdelijk 25% korting!

START NU!

Matcha: wat is het en hoe helpt het bij afvallen?

4 januari 2019

Matcha: wat is het en hoe helpt het bij afvallen?

Matcha: je ziet het steeds vaker voorbij komen, op de menukaart in koffietentjes (als matcha-latte) en in de supermarkt (de matcha KitKat al gespot?). Wat is dat groene spul eigenlijk, en hoe helpt het je bij het afvallen?

 

In ieder geval niet door die KitKat te eten… Maar wel op een andere manier 🙂

 

Gemalen bladeren

Groene thee ken je vast. Matcha komt van dezelfde Chinese theeplant (Camellia sinensis). Voor matcha wordt de plant 20 tot 30 dagen voor het plukken bedekt zodat er geen zonlicht meer bij kan. De schaduw stimuleert de hoeveelheid chlorofyl waardoor de blaadjes een donkere groene kleur krijgen. Na het plukken worden de bladeren gescheiden van de stengel en kan het malen beginnen. Die gemalen blaadjes vormen uiteindelijk het felgroene poeder dat we nu kennen als matcha.

 

Poeder vs thee

Bij matcha thee los je het matcha poeder op in heet water. Je drinkt dus eigenlijk het hele blad op. Om die reden is het effect van matcha poeder vele malen groter da het drinken van ‘gewone’ groene thee, waarbij je de blaadjes enkel laat trekken in het hete water.

 

LEES OOK: Hoe kan ik mijn stofwisseling versnellen?

 

Energie- en concentratieverhogend

Maar wat is dat effect dan? Nou: matcha zorgt voor extra energie door de theïne die het bevat, wat net zoiets is als cafeïne in koffie. Maar waar cafeïne voor hartkloppingen kan zorgen, doet matcha dat niet. Matcha bevat namelijk het aminozuur L-theanine, dat ontspannend werkt voor de geest, maar je wel gefocust houdt. Dus terwijl je meer energie en focus krijgt, blijf je er wel heel relaxed onder. Klinkt goed, toch?

 

Afvallen

En dan is er nog een bijkomend voordeel: matcha helpt bij het afvallen. Het bestanddeel epigallocatechinegallaat (EGCG), geeft je spijsvertering een zetje en stopt de groei van vetcellen. In die zin is het ‘veiliger’ om matcha te drinken in plaats van koffie, aangezien koffie invloed op je bloedsuikerspiegel heeft en tot gewichtstoename kan leiden.

 

LEES OOK: De waarheid over zoetstoffen

 

Matcha thee of latte

Een kop matcha thee maak je door een halve theelepel poeder te mengen met heet water. De smaak is voor veel mensen nogal… wennen. Het is namelijk best heel bitter en heeft een hele specifieke (na)smaak. Je kunt ook een matcha-latte maken, dan gebruik je (magere) melk in plaats van water. Door een zoetje toe te voegen verhul je de bittere smaak een beetje.

 

Foto: Jason Leung via Unsplash

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen