Voel je op je best tijdens de overgang | 6 tips

18 april 2023

Voel je op je best tijdens de overgang | 6 tips

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw. De productie van de hormonen oestrogeen en progesteron, die zorgen voor de maandelijkse cyclus, neemt tijdens deze fase ongelijkmatig af. De menstruaties worden steeds onregelmatiger, de aanmaak van eicellen stopt en uiteindelijk blijven de menstruaties helemaal uit. Deze schommelingen in de hormoonhuishouding kunnen heel wat overgangsverschijnselen veroorzaken, hierdoor kan de overgang soms een fysieke en emotionele rollercoaster zijn. NewFysic helpt je graag om je tijdens deze fase in je leven toch op je allerbest te voelen, daarom hebben wij een aantal handige tips voor jou op een rijtje gezet:

Tip 1: Het belang van een gezond gewicht

Overgewicht is in het algemeen minder goed voor ieders gezondheid. Maar, voor vrouwen in de overgang is het extra belangrijk om een gezond gewicht te hebben. Een te hoog lichaamsgewicht heeft namelijk een ongunstig effect op de overgang gerelateerde klachten, vrouwen met overgewicht hebben meer last van alle bijkomende klachten. Nu wordt het voor vrouwen in deze levensfase niet
makkelijker gemaakt, want door alle schommelingen in de hormoonspiegel wordt het alleen maar lastiger om op gewicht te blijven of af te vallen. Je stofwisseling vertraagt, je spiermassa neemt af en je visceraal vet (het ongezonde vet dat tussen je organen zit) neemt toe. Dit laatste is een xtra belangrijk punt, want te veel visceraal vet brengt hoge gezondheidsrisico’s met zich mee. Om deze redenen wordt het absoluut aangeraden om als vrouw in de overgang extra aandacht te besteden aan een gezond eetpatroon en lichaamsgewicht.

Tip 2: Voeding

Naast het belang van een algemeen gezond voedingspatroon, zijn er een aantal voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan zodat je minder last hebt van overgang gerelateerde klachten. Suiker, alcohol, koffie, sterk bewerkt voedsel en snelle koolhydraten zijn namelijk een grote trigger voor klachten zoals: weinig energie, slechte nachtrust, opvliegers en nachtzweten. Deze voedingsmiddelen beperken we ook in de voedingsproductplannen van NewFysic. Gelukkig zijn er ook voedingsstoffen die een positief effect hebben op overgangsklachten. Calcium, vitamine D en isoflavonen hebben een positief effect op het verminderen van overgangsklachten zoals opvliegers, angstgevoelens en depressieve symptomen. Isoflavonen hebben een soortgelijke structuur als die van het vrouwelijke
oestrogeen. De productie van oestrogeen neemt af en de isoflavonen compenseren deze afname, met als resultaat en verlichting van de overgangssymptomen.
Producten met een hoog gehalte aan isoflavonen zijn onder andere: sojabonen, lijnzaad, rode klaver, kikkererwten, peulvruchten en volkoren graanproducten.

Tip 3: MenoFysic

Zoals eerder beschreven neemt de productie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen tijdens de overgang af. Hierdoor ontstaan schommelingen in de hormoonhuishouding, met verschillende overgangsklachten tot gevolg. Onze MenoFysic is speciaal ontwikkeld om deze overgang gerelateerde klachten te verlichten. De plantaardige flavonoïden en soja-isoflavonen in de MenoFysic bootsen namelijk jouw oestrogeenspiegel na, waardoor je minder last hebt van overgangsverschijnselen. Tevens zorgt de MenoFysic ervoor dat je gemakkelijker gewicht verliest tijdens de overgang.

Omdat wij de hele maand april aandacht besteden aan de overgang ⁠shop je de MenoFysic voor slechts €25,90 i.p.v. €30,50!

Tip 4: Eiwitten

Tijdens de overgang is de kans groot dat je spiermassa afneemt, met als indirect effect dat bijvoorbeeld ook je stofwisseling afneemt. Om die spiermassa zo goed mogelijk in tact te houden is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Een deel krijg je binnen via voeding, maar het slikken van eiwitsupplementen kan daar ook heel goed aan bijdragen. Onze speciale eiwitsupplementen met essentiële aminozuren beschermen en ondersteunen je spiermassa. Dit zorgt er ook voor, dat wanneer je bezig bent met afvallen, je minder in spiermassa afvalt en meer
in vetmassa. Naast aanpassingen in voeding en gebruik van eiwitsupplementen is ook voldoende lichaamsbeweging van belang voor het behoud van de spiermassa.

Tip 5: De juiste vitamines en mineralen

Oestrogeen heeft een beschermende werking op de vrouw, het neemt als ware de werking van antioxidanten over. Omdat dit hormoon tijdens de overgang steeds meer afneemt, is het extra belangrijk om de juiste vitamines en mineralen binnen te krijgen om je lichaam te blijven beschermen. Het wordt daarom aangeraden om de inname van antioxidanten, waaronder vitamine A, -caroteen,
vitamine C en vitamine E te verhogen. Onze MultiV Meno bevat precies die vitamines en mineralen die vrouwen in de overgang en menopauze nodig hebben.

Tip 6: Omega-3-vetzuren

Tot slot nog een ander essentieel product dat je goed kunt gebruiken om je op je best te voelen tijdens de overgang: Omega-3-vetzuren. Bijna iedereen heeft een tekort aan deze onverzadigde vetzuren en dat terwijl ze eigenlijk heel belangrijk zijn voor ons lichaam. Omega-3-vetzuren bieden extra bescherming tegen hart- en vaatziekten en zijn goed voor de hersenen. Ze hebben een ontstekingsremmende werking en niet geheel onbelangrijk: ze houden de hormoonspiegel in balans. Omdat de hormoonspiegel tijdens de overgang uit balans is, is onze Omega 3&E een onmisbaar
supplement voor vrouwen in de overgang en menopauze. De vitamine E draagt daarnaast ook nog bij aan een gezonde huid.

Voor (meer) tips, hulp of begeleiding kun je altijd bij jou coach terecht!

Kom gerust langs voor een vrijblijvend intakegesprek.

Boek nu een intake

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen