Hoe vergroot jij je zelfbeheersing?
9 november 2021
9 november 2021
Het is de maand voordat de feestdagen zich aandienen. De schappen staan vol met pepernoten en chocoladeletters, de uitnodigingen voor gezellige feestjes en borrels vliegen je om de oren en de eerste kerstdiners staan al in de agenda. November is dé maand waarin de Nederlander zijn of haar gezonde eetgewoontes alvast laat versloffen met alle herfstverleidingen en het uitzicht op de overvloedige december feestmaand. Wat als we deze maand nu juist niét de teugels laten vieren maar ons focussen op strak in ons kerstpak? Op shinen op die leuke feestjes die in het verschiet liggen? Wat als we juist nu werken aan onze zelfbeheersing en wilskracht zodat we de feestdagen straks in een slanker lichaam vieren en het nieuwe jaar op en top stralend en energiek ingaan?
Hoe zorgen we er nu voor dat we onze zelfbeheersing en wilskracht vergroten?
Onze zelfbeheersing neemt toe wanneer we gebruik maken van gewoontes, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht door Marleen Gillebaart.
Zo kan je er bijvoorbeeld een gewoonte van maken om geen chips en koekjes in huis te halen, om je dag te beginnen met een verse gember/citroen thee, om elke zaterdagochtend met een vriendin af te spreken om te gaan hardlopen en om altijd de trap te nemen in plaats van de lift.
Omdat gezond gedrag dankzij deze gewoontes routinematig wordt, kost het minder moeite om verleidingen te weerstaan, aldus Gillebaart. Begin daarom vandaag nog met bijvoorbeeld het nemen van de trap op kantoor. De eerste paar keer moet je jezelf misschien nog omhoog slepen. Maar na een paar keer gaat het je steeds makkelijker af, en denk je er niet eens meer bij na. Dan is het routinewerk.
Ook NewFysic focust op het creëren van gewoontes, zodat jouw zelfbeheersing toeneemt. Dit begint al met jouw persoonlijke voedingsplan met consequent 6 gezonde eetmomenten per dag.
Jezelf beheersen wordt makkelijker als het je lukt om jezelf af te leiden wanneer er verleidingen op je pad komen. Zo kun je bijvoorbeeld proactief een blokje omlopen, zodat je niet langs die bakker hoeft met de versgebakken speculaas in de etalage waar je elke keer voor zwicht. Je kunt ook reactief afleiding zoeken door even weg te lopen als er bijvoorbeeld op kantoor een schaal met pepernoten jouw kant op komt.
Onderzoek uitgevoerd door psycholoog Walter Mischel van Stanford University (VS), wijst uit dat wanneer men zichzelf weet af te leiden door iets anders te gaan doen, naar iets anders te kijken of aan iets anders te denken, dit de kans om aan ongezonde eetverleidingen toe te geven significant verkleint.
Je zelfbeheersing wordt vergroot als je een als-dan-plan hebt. Wat ga je doen als je dreigt toe te geven aan de verleiding? Bijvoorbeeld: ‘Als ik een schaal met pepernoten voorbij zie komen, dan draai ik me even om’. Spreek met jezelf af dat je je altijd aan dit plan houdt.
NewFysic biedt hierin extra steun. Zo kan je onze Appetite Control goed inzetten bij jouw persoonlijke als-dan-plan: ‘Als ik verleiding ervaar dan neem ik de Appetite Control in en loop ik daarna buiten een blokje om’.
Tijdens feestjes en borrels is het ook een optie om zelf gezonde alternatieven te verzorgen, zodat je bewust hiervoor kunt kiezen als de ongezonde snacks voorbijkomen. We hebben op onze website veel recepten voor heerlijke borrelhapjes, drankjes en zelfs een recept voor het maken van NewFysic-proof pepernoten.
Voor je zelfbeheersing helpt het bovendien als je een mooie beloning in het vooruitzicht hebt. Bijvoorbeeld het idee dat je straks met de feestdagen weer in jouw mooiste jurk past. Je kunt hierbij gebruik maken van visualisatie. Bij deze techniek is het belangrijk om je een zeer gedetailleerd beeld van de gewenste uitkomst voor te stellen. Doe dit alsof je het vanuit je eigen ogen ziet en beleeft. Betrek al je zintuigen bij de visualisatie: Je ziet jezelf slank in jouw mooiste feestjurk. Hoe voel je je? Wat zie je? Wat hoor je? Is er een bepaalde geur? Let ook op je lichaamshouding: Hoe sta of zit je? Hoe adem je en beweeg je op dat moment? Door de fysiologie van je beloning in real life over te nemen en te oefenen, vergroot je jouw zelfbeheersing en wilskracht. Daarbij kan het helpen om je mooie jurk goed in het zicht te hangen zodat je vaak aan je visualisatie herinnerd wordt!
Tot slot is het belangrijk om jezelf niet schuldig te voelen als je een keer de mist in gaat met jouw voedingskeuze. Iedereen heeft weleens een moment waarop het niet lukt om de verleiding te weerstaan. Het is dan belangrijk om vooral te genieten van het moment en je niet schuldig te voelen. Kies dan ook iets wat je écht heel lekker vindt. Het is daarna gewoon mogelijk om weer met opgeheven hoofd verder te gaan met jouw gezonde voedingskeuzes om straks strak in pak de feestdagen te vieren.
Als je je schuldig gaat voelen kan dit namelijk leiden tot een gevoel van hulpeloosheid en controleverlies. Het kan resulteren in gedachten als ‘ik heb het nu toch al verpest, ik kan me net zo goed helemaal laten gaan’. Vervolgens verlies je de controle en eet je nog veel meer dan je had voorgenomen. Of nog erger: je laat je goede voornemens voor een langere periode helemaal los.
Dus doe je best, maar als je toch voor die pepernoot bent gezwicht, geen man overboord! Je kunt je voornemens gelijk weer oppakken en verder gaan waar je gebleven was.
Volg de NewFysic methode en krijg:
Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!
Ik wil mijn verhaal delen