5 x tips tegen stress

4 maart 2019

5 x tips tegen stress

Al eerder besproken we de negatieve invloed van stress op afvallen. Maar hoe zorg je nu voor minder stress? Wat helpt je ontspannen? Deze tips kunnen je helpen.

 

Het klinkt zo simpel: ontspan gewoon even! Maar niets kan zo moeilijk zijn als relaxen, als je onder stress lijdt.

 

Soorten stress

Er bestaan verschillende vormen van stress. Van ‘onschuldige’ vormen als vakantiestress en positieve stress tot chronische, negatieve stress en burn-outs. Niet alle soorten stress zijn te voorkomen of te genezen met onderstaande tips. Heb je er erg veel last van, is het altijd raadzaam een afspraak bij de huisarts te maken. Maar het kan in ieder geval geen kwaad deze tips eens te proberen.

 

Tip 1: Schrijf het op

De boodschappen van morgen, die afspraak bevestigen, dat mailtje beantwoorden… Al die dingen die maar door je hoofd blijven spoken… Schrijf ze op! Door ze op papier te zetten haal je ze uit je hoofd. En dat lucht op. Bovendien zorgt het maken van een lijstje voor een visueel overzicht. En misschien kom je er zo ineens achter dat het allemaal wel meeviel wat je moest doen/regelen/kopen.

 

Tip 2: Ga (meer) bewegen

Of je nu aan yoga, bootcamp, (hard)lopen of fietsen doet – bewegen helpt tegen de stress. Met elke zweetdruppel creëer je meer ruimte in je hoofd, wat voor meer rust zorgt. Sport je buiten, verdubbel je het effect. Frisse lucht doet namelijk ook wonderen voor je humeur.

 

LEES OOK: Tips om ongemerkt meer te bewegen

 

Tip 3: Doe niets

Geef jezelf even de tijd om op adem te komen door even helemaal niets te doen. Plan een dagje vrij van je werk en ga lekker bankhangen. En dan niet tóch de was gaan doen; deze dag is echt bedoeld om te niksen. Soms is alleen al het idee aan zo’n ‘time-out’ al genoeg om je stressniveau te laten zakken.

 

Tip 4: Mediteer

Door af en toe te mediteren bouw je extra rustmomentjes in, in je dagelijks leven. Deze hebben eigenlijk een preventieve werking op stress: door af en toe even uit de drukte te stappen (in je hoofd dan) kun je de stress vaak de baas blijven. Ook al heb je het op bepaalde periodes nou eenmaal ontzetten druk.

 

Tip 5: Luister muziek

Volgens onderzoek kan de juiste muziek je helpen ontspannen. De endorfines die vrijkomen door naar muziek te luisteren geven je een fijn gevoel. Bovendien helpt het je gedachten af te leiden waardoor je ontspant, je bloeddruk daalt en rustiger gaat ademen. Let wel: dit gaat om rustige muziek. Nirvana zal je niet direct in zen-modus brengen.

 

Volg jij NewFysic al op Facebook en Instagram?

 

Dit artikel is geschreven door Bart (37). Bart is gezondheidsdeskundige in een dorpje in het Oosten van het land. Hij sterk van mening dat een gezonde leefstijl een positieve bijdrage levert aan een gezond gewicht en een energiek leven. Hij is ook niet vies van (een nuchtere kijk op) spiritualiteit. Regelmatig voorziet hij ons van nieuwe inzichten die ook hij meeneemt in zijn dagelijks leven met zijn jonge gezin.

Foto: Ben White via Unsplash

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen