Drinken tijdens het eten: is dat goed of slecht?

18 februari 2019

Drinken tijdens het eten: is dat goed of slecht?

Je hebt het je vast wel eens afgevraagd tijdens het achterover slaan van een glas water (of wijn) tijdens het eten: is dit nu een goed of een slecht idee? Verstoort het je spijsvertering of helpt het juist bij de vertering? Bart zocht het voor je uit.

Het heeft in ieder geval iets met de vertering te maken.

 

Kauwen en verteren

Als je (veel) drinkt tijdens het eten, kauw je minder. En als je minder kauwt, maak je ook minder speeksel aan, wat een belangrijk is bij de vertering van je voedsel. Toch is hierbij het hek niet van de dam. Het verteringsenzym dat je nodig hebt kan ook later in de spijsvertering nog worden toegevoegd. Maar er gebeurt nog iets als je weinig kauwt; je eet meer.

 

Maagzuur

Water is onschuldig, maar drink je alcohol tijdens het eten, kun je last krijgen van je maag. Doordat alcohol de druk in je slokdarmspier verlaagt, gaat deze makkelijker open. Het gevolg hiervan is brandend maagzuur. Drink jij graag een wijntje bij het eten? Dan kan het dus zijn dat je last krijgt van oprispingen.

 

Meer drinken, minder eten

Al met al is het dus niet slecht om te drinken bij het eten, behalve dat het voor wat maagzuur kan zorgen. Als je wilt afvallen kun je echter beter geen alcohol drinken en vóór het eten een paar glazen water drinken. Dan eet je uiteindelijk minder.

 

Dit artikel is geschreven door Bart (37). Bart is gezondheidsdeskundige in een dorpje in het Oosten van het land. Hij sterk van mening dat een gezonde leefstijl een positieve bijdrage levert aan een gezond gewicht en een energiek leven. Hij is ook niet vies van (een nuchtere kijk op) spiritualiteit. Regelmatig voorziet hij ons van nieuwe inzichten die ook hij meeneemt in zijn dagelijks leven met zijn jonge gezin.

Foto: Shawn Ang via Unsplash

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen