Het belang van vitamine D

14 december 2018

Het belang van vitamine D

Vitamine D, ook wel de zonnevitamine genoemd, is een ontzettend belangrijke vitamine. Hij zorgt onder andere voor sterke botten en tanden en speelt een belangrijke rol in ons immuunsysteem. Hoe zorg je dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt en hoe weet je of je een tekort hebt? Gezondheidsdeskundige Bart legt uit.

Het is helemaal niet moeilijk voldoende vitamine D binnen te krijgen, je moet alleen even weten waar je het vandaan haalt.

Waar vitamine D zoal goed voor is

Vitamine D is een onmisbare vitamine in je dagelijkse dieet. Deze vitamine draagt namelijk bij aan de opname van calcium en fosfor in het lichaam, wat weer voor sterke botten, tanden en spieren zorgt. Ook zorgt vitamine D voor de spierfunctie heeft het een positieve invloed op je weerstand.

Een bijzondere vitamine

Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken. De voornaamste bron van vitamine D is, zoals de meeste mensen wel weten, zonlicht. Dit ook de reden dat veel mensen in de winter een vitamine D supplement slikken om aan de dagelijkse dosis te komen.

Maar er is nog een bron van vitamine D te vinden: voeding. Vitamine D zit onder andere in vette vis en eieren. Grofweg kun je zeggen dat mensen twee derde van hun vitamine D uit zonlicht halen, en een derde uit voeding. Kom je weinig buiten of eet je sporadisch vette vis? Overweeg dan om vitamine D in een supplement te slikken.

 

LEES OOK: NewFysic ontwikkelde een suikervrij vitamine D kauwtablet met orange/lime smaak. 

 

Hoeveel vitamine D heb je nodig

Om aan genoeg vitamine D te komen, kun je je houden aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Alleen mensen van boven de 70 moeten meer binnen krijgen. Van dit supplement kun je er een per dag slikken.

Vitamine D tekort

Heb jij last van oververmoeidheid, lusteloosheid, spierpijn en/of spierkramp? Dan zou het kunnen dat je een vitamine D tekort hebt. Dit zijn nog meer symptomen van een tekort:

  • Tekort aan energie
  • Zwakkere botten
  • Bloedend tandvlees
  • Spier- en/of gewrichtspijn
  • Lusteloosheid
  • Angstaanvallen
  • Hyperventilatie
  • Krampen en spiertrillingen
  • Hartproblemen (na langdurig tekort)

Denk jij dat je een vitamine D tekort hebt? Maak dan een afspraak met je huisarts. Hij kan uitsluitsel geven en een behandeling aanraden.

Risicogroepen

Bepaalde groepen hebben een hoger risico een vitamine D tekort op te bouwen of wordt geadviseerd vitamine D bij te slikken in een supplement. Het gaat dan om ouderen, zwangere vrouwen, mensen met een donkere huid, gesluierde vrouwen en kinderen.

 

Foto: Ethan Hoover on Unsplash

Dit artikel is geschreven door Bart (37). Bart is gezondheidsdeskundige in een dorpje in het Oosten van het land. Hij sterk van mening dat een gezonde leefstijl een positieve bijdrage levert aan een gezond gewicht en een energiek leven. Hij is ook niet vies van (een nuchtere kijk op) spiritualiteit. Regelmatig voorziet hij ons van nieuwe inzichten die ook hij meeneemt in zijn dagelijks leven met zijn jonge gezin.

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen