Maatje minder? Nu tijdelijk 25% korting!

START NU!

Koekje bij de koffie? Doorbreek oude gewoontes!

8 januari 2021

Koekje bij de koffie? Doorbreek oude gewoontes!

Het doorbreken van oude gewoontes. NewFysic hormoon- en voedingscoach Michelle den Hollander: “Het kan écht, mits je hier wel de tijd voor neemt”.

In de loop der jaren heb je bepaalde gewoontes aangeleerd. Door iets steeds vaker te doen, te blijven herhalen en misschien wel aan bepaalde situaties te koppelen, heb je gewoontes gecreëerd. In velen gevallen erg handig, zoals leren lopen en fietsen wanneer je klein bent. Op latere leeftijd kunnen daar echter gewoontes bijgekomen zijn die misschien minder handig, gezond of gewild zijn. Hoe vaker je iets hebt gedaan, hoe krachtiger die verbinding in je hersenen is.

Heb je toevallig nu een paar keer een koekje bij de thee genomen ’s middags, dan is dat gemakkelijker te doorbreken dan wanneer dit al ‘traditie’ is sinds je klein bent en je aan de keukentafel met het gezin al aan een kopje thee met een koekje zat. Dan verbind je dat kopje thee nu nog steeds met een koekje.

Helaas lukt het vaak niet om zo’n vastgeroeste gewoonte in één nachtje te veranderen. Dat heeft tijd nodig. Wees dan ook niet teleurgesteld wanneer je toch een keer terug valt in je ‘oude’ patroon, maar pak de draad de volgende dag gewoon weer op. De een zal sneller aan nieuwe gewoontes kunnen wennen dan de ander, maar je kunt zelf ook kijken hoe je dit gemakkelijker kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld een nieuwe gezondere gewoonte aanleren, zoals een stuk fruit bij de thee nemen i.p.v. dat koekje. Dit gaat je wellicht wat makkelijker af dan niets bij de thee nemen.

Dit is natuurlijk een simpel voorbeeld, maar stiekem doen we dit de hele dag door. Onszelf belonen wanneer we iets goed hebben gedaan of juist iets nemen wanneer we niet zo lekker in ons vel zitten: een ‘excuus’ voor een suikerrijke snack is snel gevonden, zeker in de huidige maatschappij.

Nu je dus aan het NewFysic-programma begonnen bent, is dat al een hele stap! Dit zal misschien ook met wat ups en downs verlopen, maar geef jezelf de tijd om jouw voedingspatroon echt om te zetten naar een gezonde leefstijl. Schakel hulp in van je (online) coach wanneer je dat nodig hebt en kijk samen hoe je die gewoonte kunt doorbreken.

[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”]

Vast een paar tips van coach Michelle:

  1. Gewoontes doorbreken gaat makkelijker als je heel helder hebt waarom je dit wilt. Dus wanneer de ‘trek in een koekje’ je overvalt, denk dan aan jouw einddoel en hoe je je dan voelt.
  2. Gewoontes aanleren kan echt en eenmaal aangeleerd is het goed vol te houden, de moeite waard dus! Hoe complexer de gewoonte hoe meer tijd dit zal kosten maar bijvoorbeeld anders ontbijten heb je tussen de 20 en 30 dagen eigen gemaakt, houd dus vol.
  3. Gewoontes zijn gebaat bij korte-termijn beloningen. Hak je doel indien nodig dus in stukjes op en beloon je zelf met elke stap die je behaald hebt, met bijv. een goed boek, een massage of een avondje Netflixen :).

[/lgc_column] [lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”true”][/lgc_column]

 

 

 

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen