Kurkuma: een oosters wondermiddel

17 november 2018

Kurkuma: een oosters wondermiddel

Kurkuma, ofwel geelwortel, is een specerij die je wellicht kent uit de oosterse keuken. Niet alleen lekker maar ook nog eens behulpzaam bij het afvallen en súpergezond. Lees hier waar het allemaal goed voor is, en hoe je het kunt eten. 

De smaak van kurkuma lijkt een beetje op dat van gember, alleen dan licht bitter.

Opgeblazen buik

Heb jij vaak last van een opgeblazen gevoel? Kurkuma helpt enorm bij de spijsvertering en vermindert maag- en darmklachten. Maar ook maagzuur – een veelgehoorde klacht tijdens de zwangerschap – vermindert door het eten van kurkuma.

Afvallen

Als je wilt afvallen is het heel slim om kurkuma aan je eten toe te voegen. Kurkuma zorgt namelijk voor een lager vetpercentage in het lichaam en helpt gewichtstoename te voorkomen.

LEES OOK: 5x Voeding voor een stralende huid

 

Ontstekingsremmend

Het hoofdbestandsdeel van kurkuma is curcumine, een belangrijk ingrediënt Curcumine reguleert veel processen die gelinkt zijn aan ontstekingen. Om die reden helpt kurkuma bij de bestrijding van verschillende ziektes zoals diabetes, allergieën, artritis, Alzheimer’s en de ziekte van Crohn. Er zijn zelfs onderzoeken die zeggen dat curcumine de ontwikkeling van kankertumoren vermindert en het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.

Zo eet je het

Kurkuma is een wortel, net als gember. Je kunt het vers door gerechten raspen of in poedervorm kopen, zo wordt het vaak in curry’s gebruikt. Ook in poedervorm door smoothies en sappen is kurkuma lekker en gezond. Om echt iets aan de voordelen van kurkuma te hebben, kun je 1 tot 3 gram kurkumapoeder per dag (ongeveer 1-3 theelepels).

LEES OOK: Dit zijn de lekkerste gezonde tussendoortjes

 

Opname van kurkuma

Omdat kurkuma niet zo makkelijk wordt opgenomen door het lichaam, is het belangrijk de kurkuma te mengen met wat zwarte peper, dan wordt het tot 20 keer beter opgenomen. En omdat kurkuma niet goed oplost in water, kun je deze specerij het beste met kokos- of olijfolie mengen voor je het in een gerecht verwerkt.

Supplement

Maar, je kunt kurkuma ook door middel van een supplement binnenkrijgen, dat je eens keer per dag bij de maaltijd slikt. NewFysic biedt twee supplementen aan waarin kurkuma verwerkt is:

  1. Mood & Energy: door dit supplent te slikken, zit je lekker(der) in je vel. Curcumin kan helpen tegen depressie. Het heeft zenuw beschermende eigenschappen en uit onderzoek blijkt dat het gehalte van de neutrotransmitters serotonine, dopamine en norepinefrine (geluksstofje) kan worden verhoogd bij inname van Curcumin. Ook B12 draagt bij aan geestelijke veerkracht, concentratie en gemoedstoestand. De combinatie met Bioperine zorgt er bovendien voor dat de opname van Curcumin tot 20 keer verhoogd wordt.
  2. Smart Digest: dit supplement bestaat uit actieve plantaardige bestandsdelen waaronder de natuurlijke ontstekingsremmer CAVAMAX® W8 Curcumine. Dit is een zeer onderscheidende vorm van Curcuma die een optimale darmwerking direct bevordert.

 

Dit artikel is geschreven door Bart (37). Bart is gezondheidsdeskundige in een dorpje in het Oosten van het land. Hij sterk van mening dat een gezonde leefstijl een positieve bijdrage levert aan een gezond gewicht en een energiek leven. Hij is ook niet vies van (een nuchtere kijk op) spiritualiteit. Regelmatig voorziet hij ons van nieuwe inzichten die ook hij meeneemt in zijn dagelijks leven met zijn jonge gezin.

Foto: Calum Lewis on Unsplash

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen