Maatje minder? Nu tijdelijk 25% korting!

START NU!

Val je af van sporten (zonder een dieet te volgen)?

29 mei 2019

Val je af van sporten (zonder een dieet te volgen)?

Voor sommige mensen is het makkelijker om een extra uurtje in de sportschool door te brengen dan dat tweede stuk taart af te slaan. Maar wat doet (extra) sporten voor je lichaamsgewicht en vetpercentage?

 

Het is in ieder geval minder eenvoudig dan je wellicht zou denken.

 

Calorieën verbranden

Als je wilt afvallen, ofwel: meer calorieën wilt verbranden dan je inneemt, zou je denken dat als je je sport-schema volg ooit en hetzelfde blijft eten, af zou moeten vallen. In theorie dus. Want in de praktijk werkt dit toch iets anders.

 

Naar de sportschool

Onderzoek toont aan dat het niet zo werkt. Toen 81 vrouwen met overgewicht gevraagd werd drie keer per week op de loopband te gaan staan (30 minuten per keer), was de verwachting dat ze zouden afvallen. Ze hielden immers hetzelfde voedingspatroon aan wat ze hiervoor ook volgden.

 

Aankomen in plaats van afvallen

Een ding was zeker: de vrouwen die meededen aan het onderzoek kregen een betere conditie. Maar gek genoeg hielp het sporten niet om in gewicht af te vallen. Ook bleken de vrouwen geen centimeters rondom hun middel te zijn kwijtgeraakt en hadden ze ook geen verminderd vetpercentage. Sterker nog: 70% van de deelneemsters kwam in gewicht aan gedurende de onderzoeksperiode. En dat gewicht zat ‘m voornamelijk in lichaamsvet.

 

Bewegen en eten

De onderzoekers durven geen harde uitspraken te doen aangezien ze niet precíes weten wat er gedurende deze periode werd gegeten door de vrouwen. Het zou kunnen dat ze buiten hun sportmomenten om minder bewogen dan anders of toch iets meer waren gaan eten door de extra beweging.

 

Beweeg en eet gezond

Maar de conclusie is duidelijk: van sporten alleen val je niet af. Dat betekent niet dat je het kunt laten; beweging is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Nog meer dan ‘dun’ zijn of ‘weinig’ wegen. Sommige sporten laten je spieren groeien, die zwaarder wegen dan vet. Wat de weegschaal ook zegt, als je je gezondheid wilt verbeteren zul je moeten bewegen én gezond gaan eten.

 

Dit artikel werd geschreven door Merel (23), die onlangs begon aan haar eerste baan en zich rustig maar zeker losmaakt van haar (met bier gevulde) studentenleven. Samen met haar huisgenoten probeert ze door middel van de NewFysic methode wat rust en regelmaat in haar rijke sociale leven te krijgen.

Foto: Trust “Tru” Katsande via Unsplash

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen