Maatje minder? Nu tijdelijk 25% korting!

START NU!

Waarom een gezonde dosis zelfliefde jou helpt bij het afvallen.

31 januari 2022

Waarom een gezonde dosis zelfliefde jou helpt bij het afvallen.

Het is februari, de maand van de liefde. Het is deze maand belangrijk om niet alleen de liefde voor een ander te vieren, maar ook de liefde voor jezelf! Sterker nog, laten we deze maand eens de liefde voor onszelf centraal zetten. Want wist je al dat een gezonde dosis zelfliefde jou helpt bij het afvallen? In deze blog vertellen we je hier meer over.

Wat is zelfliefde eigenlijk?

Zelfliefde gaat over de manier waarop je over jezelf denkt en vervolgens met jezelf omgaat. Zelfliefde is de overtreffende trap van een positief zelfbeeld. Maar wat houden beiden eigenlijk precies in?

Positief zelfbeeld

Wanneer je een positief zelfbeeld hebt accepteer je volledig wie je bent, inclusief jouw tekortkomingen en gebreken. Je voelt je goed om wie je bent en accepteert jezelf met zowel je sterke als je zwakke kanten. Je bent blij met jezelf los van de prestaties die je levert, je status of je bezittingen. Met andere woorden: je respecteert jezelf. Dit houdt ook in dat je jezelf kent en realistisch bent over je eigen krachten en tekortkomingen.

Zelfliefde

Zelfliefde gaat net een stapje verder dan een positief zelfbeeld. Zelfliefde houdt in dat je jezelf niet alleen accepteert om wie je bent, maar dat je ook om jezelf geeft. Dit betekent dat je jezelf goed verzorgt, lief voor jezelf bent en naar jezelf en jouw gevoel en behoeftes luistert. Daarbij maak je jouw eigen keuzes en doe je de dingen op jouw manier. Natuurlijk vraag je een ander wel eens om zijn of haar mening, maar je realiseert je dat het uiteindelijk gaat om wat jíj vindt en voelt. Zelfliefde geeft jou rust en het innerlijke vertrouwen om moeilijke beslissingen te nemen.

Tegelijkertijd vormt zelfliefde de basis van waaruit je contact met anderen legt en onderhoudt. Wanneer je van jezelf houdt kan je anderen gemakkelijker op een open manier tegemoet treden met jouw eigen wensen en behoeftes. Dit maakt het ook makkelijk om op een positieve en assertieve manier op anderen te reageren en jouw grenzen aan te geven.

Tot slot neemt een persoon met een gezonde dosis zelfliefde verantwoordelijkheid voor zijn of haar eigen gedachtes en het gedrag dat daaruit voortkomt.

Zelfliefde en afvallen

Een positief zelfbeeld en zelfliefde zijn een goede voorspeller voor een gezond eetpatroon. Wanneer je blij bent met de persoon die je bent, dankbaar bent voor je gezonde lichaam en voor alles wat jouw lichaam voor je doet, gun je het jezelf ook om gezond te eten. Je gunt jouw lichaam de beste voeding omdat jij je daar het beste bij voelt.

Zelfliefde werkt als volgt: iedereen heeft momenten waarop hij zin heeft in een ongezonde snack. Maar in plaats van gedachteloos een zak chips open te trekken, met spijt achteraf, zegt iemand met veel zelfliefde tegen zichzelf: “Mijn lichaam verdient alleen het beste, mijn lichaam verdient beter dan dit.” Grote kans dat je, in plaats van die zak chips, een gezonder alternatief pakt zoals een stuk rauwkost of een volkorencracker met hüttenkäse. De bedoeling is, dat je door jouw lichaam te waarderen, tijdens eetmomenten kiest voor iets dat jouw lichaam voedt in plaats van vult. Een voedend product voedt en verzorgt je lichaam letterlijk, terwijl een vullend product, zoals chips, je lichaam alleen maar opvult waarbij het een ballast vormt voor je systeem (eten met veel suikers, vetten, toevoegingen en/of moeilijk verteerbare ingrediënten).

Zelfliefde houdt ook in dat je blij bent met wat je hebt en dat je realistisch bent over jouw krachten en tekortkomingen. Zo helpt het bij het afvallen dat je jouw lichaam eerst respecteert zoals het is en vanuit daar goed voor je lichaam zorgt door de juiste voedingskeuzes te maken. Op deze manier wordt je de meest gezonde en energieke versie van jezelf!

Ook helpt zelfliefde jou om eigen verantwoordelijkheid te voelen voor jouw gedachtes en gedrag. Je laat je niet door stressvolle omstandigheden of door een ondermijnende omgeving beïnvloeden en je beseft je dat jijzelf de sleutel in handen hebt voor een gezonde levensstijl. Jij hebt hiertoe jouw eigen pad te bewandelen en behoudt je focus op jouw doel.

Tot slot helpt een gezonde dosis zelfliefde om jouw grenzen beter aan te geven, ook met betrekking tot je voedingskeuzes en dus met afvallen. Heb je een gezellig dinertje en vinden je vrienden het onnodig dat je het toetje overslaat? Je laat je hierdoor niet uit het veld slaan en geeft rustig aan dat geen trek meer hebt en zin hebt in een theetje.

Hoeveel zelfliefde bezit jij?

Hieronder volgt een leuke test om inzicht te krijgen in jouw eigen dosis zelfliefde. Er staan een aantal stellingen onder elkaar. Op een schaal van 1 tot 5 kan je aangeven in hoeverre je het eens bent met de stelling. Het gaat erom hoe je je over het algemeen voelt, dus niet alleen op dit moment. Ga er even rustig voor zitten en denk niet te lang na over elke vraag. Gewoon met je eerste ingeving meegaan en eerlijk tegen jezelf zijn! 🙂

Geheel mee oneensNeutraalGeheel mee eens
Ik ben blij met mezelf12345
Ik maak mijn eigen keuzes en laat deze niet afhangen van andermans mening12345
Ik vind mezelf goed zoals ik ben12345
Ik zie mezelf als een capabel en interessant persoon12345
Ik zorg goed voor mezelf12345
Ik twijfel eigenlijk nooit aan mezelf12345
Ik hou van mezelf zoals ik van een goede vriendin hou12345
Ik denk vaak dat ik anderen kan helpen12345
Ik twijfel weinig of ik dingen wel goed doe12345
Ik kan makkelijk beslissingen maken12345
Ik denk dat ik anderen veel liefde kan geven12345
Ik ben niet jaloers aangelegd12345
Ik ben assertief, zowel op werk als privé12345
Ik weet doorgaans wat ik wil in het leven12345

Nadat je hebt omcirkeld wat voor jou van toepassing is kan je de cijfers bij elkaar optellen. Je krijgt dan je totaalscore. Hieronder kan je lezen wat jouw totaalscore betekent:

Een score van 42 punten of lager geeft aan dat jouw zelfliefde aan de lage kant is en dat je relatief gezien een lager zelfbeeld hebt. Natuurlijk geldt hierbij dat hoe lager je score, hoe lager je zelfbeeld. Het kan goed zijn dat je er in het dagelijks leven hindernis van ervaart. Maak je hier geen zorgen over, veel mensen hebben dit! Het mooie is dat je nu weet dat er nog veel ruimte voor verbetering is. Vraag onze coaches om begeleiding middels een intakegesprek en houdt onze socials in de gaten voor tips, tricks en oefeningen voor het vergroten van jouw zelfliefde.

Een score tussen de 42 en 55 punten geeft aan dat niet per se een laag zelfbeeld hebt, maar ook geen overtuigend positief zelfbeeld. Je zal hier in het dagelijks leven niet veel hindernissen van ervaren al mag jouw portie zelfliefde zeker groeien voor een grotere mate van selfcare en geluk. Vraag onze coaches om begeleiding middels een intakegesprek en houdt onze socials in de gaten voor tips, tricks en oefeningen voor het vergroten van jouw zelfliefde.

Een totaalscore van 56 punten of hoger geeft aan dat je een relatief positief zelfbeeld hebt en in principe genoeg zelfliefde hebt om gelukkig en onbevangen door het leven te gaan! Natuurlijk geldt hierbij dat hoe hoger je score is, hoe positiever je zelfbeeld. Heel goed, we zijn blij voor jou.

 

Een gezonde dosis zelfliefde helpt jou bij het afvallen. Onze coaches staan altijd voor jou klaar, ook als dit onderwerp voor jou van belang is. Maak een afspraak met jouw coach of plan een intakegesprek met een van onze ervaren coaches. Houd ook onze socials in de gaten voor tips en oefeningen om (nog) meer van jezelf te houden. 

 

 

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen