Waarom alcohol tot trek in vet eten leidt

Bij NewFysic raden we aan om tijdens het afvallen niet of nauwelijks alcohol te drinken. Niet alleen bevat alcohol veel calorieën, het bevordert ook een ongezonde trek. Lees hier hoe dat precies zit.

 

Trek in een vette hap kun je zowel de avond zelf, als de volgende dag krijgen.

Alcohol bevat calorieën

Maar hoe zit dat nu? Waarom stimuleert alcohol die zin in vet, terwijl je net nog gegeten hebt? Bovendien bevat alcohol zelf al veel calorieën, en over het algemeen stillen calorieën je hongergevoel.

 

Hersencellen

Dat zit zo: alcohol houdt de hongersignalen in je hersenen in stand. In een ‘normale situatie’ (lees: een nuchtere situatie) voel je alleen honger als je maag leeg is. Je cellen sturen een signaaltje naar je hersenen om aan te geven dat het nu tijd wordt om wat te eten. Als je alcohol drinkt, gebeuren er een heleboel dingen in je lijf en in je hoofd. Zo ook in de hersencellen die het hongersignaal opvangen. Alcohol stimuleert exact deze cellen. En zo heb je dus opeens zin in een portie friet of bitterballen terwijl je je nog zo had voorgenomen gezond te eten.

 

Dit artikel is geschreven door Bart (37). Bart is gezondheidsdeskundige in een dorpje in het Oosten van het land. Hij sterk van mening dat een gezonde leefstijl een positieve bijdrage levert aan een gezond gewicht en een energiek leven. Hij is ook niet vies van (een nuchtere kijk op) spiritualiteit. Regelmatig voorziet hij ons van nieuwe inzichten die ook hij meeneemt in zijn dagelijks leven met zijn jonge gezin.

Afbeelding: Kelsey Chance via Unsplash

Ontdek de unieke afvalmethode van NewFysic. Meer dan 100.000 mensen gingen je voor.

Ga direct aan de slag