De overgang: voorkomen dat je aankomt

24 september 2018

De overgang: voorkomen dat je aankomt

De overgang kan voor een aantal vervelende kwaaltjes zorgen, en aankomen in gewicht is daar een van. Dit heeft (deels) te maken met een verandering in je hormoonhuishouding. Fleur zocht uit wat je hier tegen kunt doen en er het best mee om kunt gaan. Zó houd je grip op je gewicht.

 

Want de overgang kan al lastig genoeg zijn.

 

Hormonen tijdens de overgang: wat doen ze met je gewicht?

Het kan je zomaar gebeuren: je komt opeens een paar kilo aan, terwijl je niets anders doet of eet dan normaal. Als je tussen de 45 en 55 bent, kan dit een gevolg van de overgang zijn, waarin je een hormonale verandering ondergaat. Die extra kilo’s zijn een gevolg van het vertragen van je stofwisseling: er wordt opeens minder energie verbrand en meer vet vastgehouden.

 

Tip 1: Wees je bewust van de veranderingen

Door goed te letten op wat er zich in je lichaam afspeelt, ben je er ook ‘op tijd’ bij als je zonder reden zwaarder aan het worden bent. En hoe eerder je erbij bent, hoe beter: 10 kilo afvallen is moeilijker dan 5. Let dus goed op je eigen lijf; zitten je broeken strakker dan normaal? Ga dan even op de weegschaal staan. Sowieso kan het in deze periode geen kwaad iets vaker op de weegschaal te gaan staan.

 

Tip 2: Beweeg

Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, verbrand je energie en versnel je je stofwisseling. Je houdt je spiermassa op pijl. Houd je van sporten, ren dan een extra rondje. Ben je niet zo’n sporter? Loop ‘s middags en ‘s avonds na het eten dan een extra ommetje en neem de trap in plaats van de lift. Of bekijk een van deze manieren om ongemerkt meer te bewegen.

 

LEES OOK: Gezond uit eten, hoe doe je dat?

 

Tip 3: Vermijd suiker

Niet leuk, wel gezond. En het helpt je op gewicht te blijven. Als je stofwisseling vertraagt is het voor je lichaam helemáál lastig suiker te verwerken. Laat die snoepjes, koekjes en chipjes dus even staan en stort je op gezonde alternatieven, zoals deze gezonde snacks.

 

Tip 4: Laat je adviseren

Als je zelf geen professional bent, laat je dan adviseren door iemand die dat wel is. Bij NewFysic krijgt iedereen een persoonlijk voedingsplan dat speciaal op jou is afgestemd en is samengesteld door een ervaren diëtist. Een persoonlijke coach begeleidt je vervolgens door het hele proces. Je kunt zowel online of in een winkel een intakegesprek boeken.

 

LEES OOK: De beste alternatieven voor alcohol

 

Tip 5: Drink genoeg water

Tijdens de overgang kun je onder andere last krijgen van nachtzweten en opvliegers. Door genoeg te drinken houd je je vochtbalans op niveau en raak je niet uitgedroogd. Vind je het lastig om gedurende de dag genoeg te drinken? De Aqua Smart Max kan je ook helpen om een goede vochtbalans te behouden.

 

Tip 6: Gebruik supplementen

MultiV Meno is een hoogwaardige, optimaal gebalanceerde multivitamine met een hoge dosering die de energiestofwisseling, de weerstand en het zenuwstelsel ondersteunt met onder andere vitamine C, B1, B2, B3 en B6. Deze vitaminen ondersteunen je tijdens de menopauze.

 

Dit artikel is geschreven door Bart (37). Bart is gezondheidsdeskundige in een dorpje in het Oosten van het land. Hij sterk van mening dat een gezonde leefstijl een positieve bijdrage levert aan een gezond gewicht en een energiek leven. Hij is ook niet vies van (een nuchtere kijk op) spiritualiteit. Regelmatig voorziet hij ons van nieuwe inzichten die ook hij meeneemt in zijn dagelijks leven met zijn jonge gezin.

Foto: Soroush Karimi via Unsplash

Wil je dit ook ervaren?

Volg de NewFysic methode en krijg:

  • Krijg toegang tot ruim 300 recepten
  • Coaching
  • Een persoonlijk plan
Bekijk het programma

Wil je ook andere inspireren?

Heb jij ook NewFysic gevolgd en vind je het leuk om jouw verhaal te delen en anderen te inspireren? Stuur een mail via de onderstaande knop of via marketing@newfysic.nl ovv ‘Mijn verhaal’. Wie weet is jouw verhaal hier binnenkort te lezen!

Ik wil mijn verhaal delen